D. Britanijos Karališkoji draugija pabandė atsakyti į klausimą, kokie išradimai buvo patys svarbiausi visoje kulinarijos istorijoje. Kviestiniai maisto ir gėrimų srities ekspertai ėmėsi sudarinėti 20 svarbiausių žmonijos istorijoje kulinarinių išradimų sąrašą, skelbia „The Atlantic.com“. Jie rėmėsi 4 pagrindiniais kriterijais: racionalumu, paprastumu naudoti, išoriniu patrauklumu ir nauda sveikatai. Ilgainiui buvo pateiktas štai toks svarbiausių kulinarinių naujovių nuo seniausių laikų iki mūsų dienų sąrašas.
1. Atšaldymas
Dar žiloje senovėje žmonės susiprato naudoti ledą aplinkos temperatūrai sumažinti ir ilgiau išlaikyti maistą nesugedusį. Tačiau konkrečių maisto šaldymo įrenginių kūrimas prasidėjo tik XVIII a. viduryje. Tokie bandymai vyko ir XIX amžiuje. Pirmieji buitiniai šaldytuvai rinkoje pasirodė XX a. pradžioje.
2. Pasterizavimas ir sterilizavimas
Naudojami pavojui dėl galimai užkrėstų maisto produktų pašalinti.
3. Konservavimas
Konservavimas buvo išrastas XIX a. pradžioje. Šis maisto išlaikymo būdas remiasi terminiu maisto apdorojimu ir jo izoliavimu hermetiškoje talpoje. Konservai gali būti laikomi nuo 1 iki 5 metų.
4. Krosnis
Pačios seniausios istorijoje krosnys buvo rastos Vidurio Europoje. Jų likučiai datuojami maždaug 29 000 m. prieš mūsų erą. Gali būti, kad jose buvo kepama mamutų mėsa. Kur kas šiuolaikiškesnės dujinės viryklės atsirado XIX a. pradžioje.
5. Irigacija
Dirbtinis dirvos drėkinimas nuo seniausių laikų buvo naudojamas žemės ūkio naudmenų auginimui pagerinti ir pažeistai dirvos struktūrai sausringose vietose atstatyti.
6. Kuliamoji ir derliaus nuėmimo kombainas
Kombaino išradimas nepaprastai palengvino grūdų atskyrimo nuo šiaudų ir pelų procesą. Iki pat XVIII amžiaus ūkininkai javus kūlė rankomis, naudodami spragilus ar panašius įrankius.
7. Kepimas
Tai ilgalaikis maisto ruošimo procesas naudojant sausą karštį, sukurtą šilumos konvekcijos. Taip maistas ruošiamas krosnyse, ant įkaitusių žarijų ir akmenų.
8. Selekcija
Tai naujų žemės ūkio kultūrų ir naminių gyvulių veislių bei jų hibridų kūrimo būdas. Selekcijos metodai leidžia žmonėms valdyti natūraliąją augalų ir gyvulių atranką, kad būtų gauti geresnių savybių maisto produktai.
9. Malimas
Grūdų ar kitų žaliavų smulkinimo procesas. Žmonės išmoko malti grūdus paversdami juos miltais maždaug 6000 metais prieš mūsų erą. Tam buvo naudojamos girnos ir kitos panašios priemonės. XIX a. pabaigoje malimas tapo lengvesnis išradus malūną su garo varikliu.
10. Plūgas
Tai įrankis dirvai apdirbti prieš sėją. Tokie žemės ūkio įrankiai minimi seniausiuose rašytiniuose šaltiniuose. Plūgą galima vadinti pačiu svarbiausiu žemės ūkio išradimu.
11. Fermentacija
Tai angliavandenių pavertimo spiritu bei angliarūgšte arba organinėmis rūgštimis naudojant mieles ar bakterijas anaerobinėmis sąlygomis procesas. Naudojamas alkoholio, vyno, acto, jogurto, duonos ir sūrio gamyboje.
12. Žvejo tinklas
Žmonės naudojo tinklus žuvims gaudyti nuo pat akmens amžiaus. Pats seniausias žvejybos tinklas, datuojamas 8 300 metais prieš mūsų erą, buvo nupintas iš gluosnio šakelių.
13. Sėjomaina
Tai kasmetinė įvairių žemės ūkio kultūrų auginimo tame pačiame plote eiliškumo keitimo praktika.
14. Puodynė
Indo maistui laikyti išradimas buvo paprastas ir išties revoliucinis. Jis leido žmonėms atlikti tokius paprastus maisto ruošimo veiksmus, kaip, pavyzdžiui, vandens virinimas. Puodynės išradimas prisidėjo prie naujų patiekalų išradimo.
15. Peilis
Vienas svarbiausių žmonių naudojamų įrankių per visą žmonijos istoriją.
16. Stalo įrankiai
Be šakutės, peilio, šaukšto paprasčiausiai būtų nepatogu valgyti.
17. Kamščiamedžio kamštis
Tokie kamščiai naudojami vyno buteliams užkimšti. Dėl savo elastingumo ir hermetiškumo kamščiamedžio kamščiai yra idealus butelio apsaugos nuo oksidavimosi bei mikroorganizmų būdas.
18. Statinė
Dabar jose laikomas ir vanduo, ir nafta. Tačiau senovėje į jas pildavo tik vyną arba alų.
19. Mikrobangų krosnelė
Skirta greitam maisto pašildymui, sušaldytų produktų atšaldymui ar maisto gamybai. Mikrobangų krosnelės išradimas buvo labai svarbus buitinės technikos pasiekimas, XX a. pabaigoje tapęs įvairių kulinarijos naujovių atsiradimo priežastimi.
20. Keptuvės naudojimas
Maisto ruošimo būdas naudojant įkaitintus riebalus ar aliejų atsirado Senovės Egipte maždaug 2500 m. pr. m.e. ir sėkmingai naudojamas iki šiol.