Kai vieni augintojai jau baigia pamiršti lietuviškų arbūzų skonį Vilmos iš Panevėžio rajono dičkiai dar ridinėjasi lysvėse.
„Jam dar tikrai reikia pagulėt, panokti, dar parinkti cukraus kiekį“, – įvertino V. Žukienė.
Sodino vėliau nei kiti
Netrukus Vilma rado jau subrendusį arbūzą. Nors jis kiek mažesnis, tačiau akivaizdu, kad puikiai sunokęs.
„Va, koks gražus, sultys bėga“, – džiaugėsi moteris.
Vilma sakė, kad ji šiemet arbūzus skanauja gerokai vėliau nei kiti augintojai, nes dėl permainingų orų neskubėjo jų sodinti.
„Per Jonines sodinom, galvojom, kad čia jau nieko nebus, gal per vėlu, bet nieko, derlius džiugina“, – tikino ji.
Vilma prieš 20 metų viena pirmųjų šalyje ėmėsi auginti egzotiškuosius dičkius. Šiemet entuziastė pirmą kartą arbūzus pabandė auginti šiltnamyje. Ir jau dabar neabejoja, kad sprendimas pasiteisins. Orai vėsta, o uždarius šiltnamį arbūzai toliau bręsta.
„Pernai valgėm paskutinį lapkričio 15-ą, tai šiemet gal sulauksim ir Kalėdų“, – svarstė arbūzų augintoja.
Arbūzus žiemai raugia
Vilma atskleidė, kad per du dešimtmečius išbandė įvairiausių receptų, kaip ruošti arbūzus žiemai. Juos moteris net raugia.
„Pernai visą žiemą valgėm ne agurkus, o raugintus arbūzus“, – teigė V. Žukienė.
Taip pat arbūzai, anot Vilmos, tinka sultims. Moteris juos lygiomis dalimis maišo su obuoliais ar slyvomis. Taip gamina saldainius ir želė.
„Va čia tai tikrai labai skanu, ypač žiemą, kai atsidarai ir ten tie gabaliukai, jis nepakitęs skoniu, valgai kaip šviežią arbūzą, čia nerealiai skanu“, – pasakojo arbūzų augintoja.
Jau ne pirmus metus Vilmos šeima mėgaujasi ir pačių užaugintais egzotiškaisiais kivanais.
„Šitie kivanai gali išstovėti daugiau nei metus laiko. Labai daug yra vitaminų juose. Mes dėl vitaminų gausos juos ir auginam“, – tikino moteris.
Gaivaus skonio kivanai, anot Vilmos, puikiai tinka kokteiliams gardinti.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.