Sostinės turguose pirkėjai, norėdami įsigyti ekologiškų daržovių, mėsos, duonos produktų, turi būti atsargūs. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai užfiksavo faktų, kai prekeiviai siūlo pirkti įvairių žemės ūkio produktų, neva išaugintų ekologiniuose ūkininkų ūkiuose. Tačiau patikrinus nurodytus adresus pasirodė, kad tokių ūkininkų iš viso nėra.
Pasak „Tatulos“ ekologinės programos tarybos pirmininko Almanto Gutkausko, tokie faktai labai kenkia gražiai ekologinio ūkininkavimo iniciatyvai. Jis sako, kad miesto turgavietes, ypač naujai pradėjusią veikti sostinės Tymo kvartale, labiau turėtų kontroliuoti savivaldybės pareigūnai.
Šį savaitgalį centriniuose sostinės Kalvarijų ir Halės turguose maždaug litu atpigo rūkyti lašiniai, tačiau gerokai pabrango veršiena, jos kilogramas kainuoja iki 35 litų. Be to, šios mėsos trūksta, jos užtenka tik ankstyviems turgaus pirkėjams. Taip pat nepinga daugelis rūkytų mėsos gaminių.
Visą lapkritį turguose žmonės pigiau nei prekybos centruose perka duonos ir pyrago gaminius. Matyt, mažosios duonos kepyklos lengviau prisitaiko prie rinkos sąlygų, mažiau patiria gamybos sąnaudų. Tuo tarpu nors miltai ir atpigo maždaug 15 procentų, didžiausia duonos kepykla Lietuvoje „Vilniaus duona“ produkcijos kainų keisti kol kas neketina.
Šios kepyklos vadovė Rita Ramanauskienė sako, kad jei nuo 2009 metų pakils pridėtinės vertės mokestis, pabrangs energijos ištekliai, duonos savikaina vėl pradės didėti.
Savaitgaliais į Vilniaus turgus ūkininkai daugiau atveža bulvių, morkų, obuolių. Už bulvių kilogramą prašoma nuo 1 iki 1,5 lito. Lietuviškų obuolių kilogramas kainuoja iki 2 litų. Už raugintų kopūstų litrą prašo 4 litų, agurkų kilogramas - nuo 8 iki 10 litų.
Kol kas pastovios pieno ir jo produktų kainos. Nepinga medus, kurio kilogramas kainuoja iki 20 litų. Halės turguje Čepkelių raiste surinktas stambias spanguoles žvali dzūkė pardavinėjo po 6 litus - dviem litais pigiau nei praeitą savaitgalį. Greta suguldytus gardžiai kvepiančius baravykų vėrinėlius siūlė po 20 litų.