Dėl gresiančių sveikatos sutrikimų gydytojai įspėja ir tuos, kurie vaisių ar uogą į burną dedasi tiesiai iš lysvės nenuplovę. Panevėžietis Audrius neįsivaizduoja vasaros be saulės vonių ir iškylų gamtoje. Net ir apniukusią dieną stengiasi kuo daugiau būti lauke, o kaip gi tada apsieiti be kepsnių ar užkandžių.
Tačiau nedaug trūko, kad panevėžiečiui dalį gražių vasaros dienų būtų sugadinęs rimtas apsinuodijimas. Ir dėl to kalti į šaldytuvą pamiršti įdėti šašlykai.
Ir iš tiesų – vasara toks metas, kai maistas gali sugesti akimirksniu. Štai 83-ejų panevėžietei Pranciškai ne taip pasisekė. Į ligos patalą pensininkę paguldė rimta infekcija. Moteris sako, kad staiga ūmiai sustreikavus skrandžiui, greičiausiai apsinuodijo maistu.
Daug skysčių netekusią ir į infekcinę ligoninę pakliuvusią panevėžietę kankino aukšta temperatūra, pykinimas ir viduriavimas.
Tokių apsinuodijusių maistu pacientų šiuo metų laiku infekcinėje ligoninėje ne vienas. Ypač sušilus orams – tada salmoneliozės ar rotavirusinių susirgimų skaičius išauga net kelis kartus.
Kalbinti ligoniai prisipažino, kad ne visuomet griežtai laikosi higienos taisyklių, bet dėl to nesuka galvos. Deja, neplautos rankos ar daržo gėrybės gali lemti rimtą susirgimą.
Medikai perspėja, kad visus maisto produktus privalu plauti ypač karštomis vasaros dienomis ar iškylaujant. O veterinarijos specialistai pataria susilaikyti nuo vištienos gaminių, nebent pasirūpinsite termokrepšiais.
Net ir naminius vištų kiaušinius specialistai pataria kruopščiai plauti, nes ir vištos gali būti salmonelių nešiotojos. Per karščius geriau vengti ir marinuoti mėsą su majonezu.
Plačiau apie TV3 reportaže