Parlamentarai „tvarkiečiai“ Remigijus Žemaitaitis ir Vytautas Kamblevičius siūlo leisti ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas ir turi tradicinių amatininkų sertifikatus, per metus pagaminti ir parduoti iki 1 tūkst. litrų iki 65 laipsnių stiprumo alkoholio.
V. Kamblevičius teigė, kad taip norima skatinti turizmą, puoselėti kultūrinį paveldą.
„Mūsų gilios tradicijos ir paveldas. Ūkininkas, kuris turi kaimo sodybą, svečius iš užsienio galėtų pavaišinti savo lietuviška degtine. Net galėtų ir suvenyrų, kaip yra kitose Europos šalyse, įteikti turistams. Tiesiog nepiktybinis (pasiūlymas – BNS), ne taip, kaip čia galvoja, kad girdysime tautą. Nebus masinio gaminimo – čia konkrečiai ūkininkai, kurie turi turizmui pritaikytas sodybas“, – BNS sakė V. Kamblevičius.
„Tą problemą jau buvome iškėlę prieš kokius 6-7 metus, jau buvo neblogai (...) vienu ar dviem balsais pralošėme. Dabar atnaujinome. Buvau nustebęs, kad mūsų šitą idėją palaiko „valstiečių“ frakcija. Yra žymus palaikymas“, – pridūrė Seimo narys.
Ūkio ministerija siūlo nepritarti Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams, nes tai esą prieštarauja įstatymo tikslui – mažinti bendrąjį alkoholio suvartojimą, jo prieinamumą, piktnaudžiavimą juo, žalą sveikatai ir ūkiui.
Pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo Seimas anksčiau kelis kartus yra atmetęs.
Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 proc. stiprumo, o alaus – iki 9,5 proc.