Miške pakvipo grybais
(50 nuotr.) Jovitos Vyšniauskienės nuotr. ,Jonava
Mildos Aliukienės nuotr., Vilnius
Giedrės Pikturnaitės nuotr.
Miglės Miliauskaitės
Jurgitos Druskytės nuotr.
Rožės Leonaitės nuotr.
Jono Pakulio nuotr.
Jono Pakulio nuotr.
Karolinos Voveytės nuotr.
Monikos Borovik nuotr.
Angelė Juškienė,Kaunas
Vytauto Kadžio nuotr.
Jūratės Žurauskaitės nuotr.
Astos Baronėnienės nuotr.
Augustina, Mosėdis
Julijos Boiko nuotr.
Tautvydo Žemaičio nuotr.
Laimutė Mataitienė-Kintai
Renata Bogdanova
Kristinos nuotrauka iš Varėnos
Kristinos nuotrauka iš Varėnos
Gražina,Kazlų Rūda
Linas Mankauskas, Druskininkai
Gražina,Kazlų Rūda
Gražina,Kazlų Rūda
Edita Kušleikienė, Gimžiškiai
Donaldo nuotr.
Giedrės Kilnienės nuotr.
Angelė Juškienė,Kaunas
Gražinos Pagojienės iš Telšių r nuotr.
Petro Čivo nuotr.
Alvydo Blažio nuotr.
Kristinos Šabonaitės nuotr. Kaunas
Rasitos Liulienės nuotr.
Donatas Orai
Rasitos Liulienės nuotr.
Rožės Leonaitės nuotr.
Gražina Pagojienė Telšių r
Andželikos Krakienės nuotr.
Ieva Urbonavičiūtė iš Kauno
Darius Malinauskas Orai
Irina Melkova, Zarasai Orai
Danutės Paliokienės nuotr.
Angelės Juškienės nuotr.,Kaunas
Tomas Trubnikovas Alytus Orai
Nikolajaus Surinino nuotr., Žiežmariai
Virginija Krasauskienė, Rokiškio raj.
Virginija Krasauskienė, Rokiškio raj.
Gražinos Pagojienės iš Telšių r. nuotrauka
Mariaus Cibulskio nuotr,
Daugiausia grybų - rugsėjį
Grybų rinkimo sezonas Lietuvoje tęsiasi beveik visą pavasarį, vasarą ir rudenį, bet daugiausia grybų Lietuvoje surenkama nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo pabaigos
„Lietuvoje grybų rinkimo sezonai yra du – pavasario (balandis – gegužė, tuo metu renkami briedžiukai, bobausiai, pavasarinės balteklės ar avižėlės ir valgomieji tampriukai) ir vasaros-rudens sezonai (prasideda liepos-rugpjūčio mėn. ir baigiasi spalio mėn., renkami didžioji dauguma valgomųjų grybų). Priklausomai nuo klimatinių sąlygų, daugiausia grybų Lietuvoje surenkama nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo pabaigos“, – kalbėjo Vilniaus universiteto Botanikos ir genetikos katedros profesorius mikologas Ernestas Kutorga.
„Masinis grybų rinkimas prasideda birželio pabaigoje, po Joninių ir baigiasi spalį, priklausomai nuo orų, nors bendrai, pavieniai grybai dygsta iki pat sniego iškritimo. Pirmosios valgomos rūšys išdygsta iš karto po sniego nutirpimo ir auga iki pat sniego iškritimo, iki temperatūra nusileidžia žemiau nulio. Juos renka daugiau fanatikai arba specialistai, nes labai atvėsus orams jau nemalonu eiti į mišką daug kam“, – pasakoja mikologas Jonas Kasparavičius.
REKLAMA