Antrasis „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalis rugpjūčio antrąją paskelbė alaus diena. Visi norintys galėjo susipažinti su alaus gamybos amatu, pamatyti visą gaminimo procesą ir padėti išrinkti geriausią šventės alų bei girą. O ragauti buvo tikrai ką – nugalėtojas rinktas iš skirtingų rūšių alaus, kurių būta 71. Iš 17 skirtingų skonių išrinkta ir gardžiausia gira. Festivalyje dalyvaujančių aludarių produkcija buvo skirstoma į keturias kategorijas: šviesaus apatinio rūgimo (light lager), tamsaus apatinio rūgimo (dark lager), viršutinio rūgimo (eli) bei specialios technologijos rūšis. Tarptautinės komisijos, kurią sudarė aštuoni asmenys nuo alaus technologų iki aludarių, sprendimu gardžiausia gira tapo – Perkūnkiemio, šviesaus alaus kategorijoje nugalėjo „Jurgenborg“ (Klausučių alaus darykla) tamsaus – „Juodasis“ (Rinkuškių), tradicinio (elio) – „Užupio elis“ (Dundulis), o netradicinės technologijos alumi geriausiu šventėje pripažintas „Ziedonis“ (Klausučių alaus darykla). „Alaus brolijos“ seniūnas Vidmantas Laurinavičius pasakojo, kad išrinkti geriausią šventės alų buvo labai sunku, ypač netradicinės technologijos kategorijoje. „Jei praėjusiais metais rinkomės iš 37 skirtingų rūšių, šiemet jų buvo beveik dvigubai daugiau – 71“, – pastebi komisijos narys. Netradicinės technologijos kategorijoje buvo vertinami alūs, kurių skoniai lietuviams yra nauji, pavyzdžiui į alaus gamybą pridedant žolelių, vyšnių ar daugiau apynių, nei įprasta. „Laimėtojų gretose yra naujų skonių, tik šiemet pristatyto alaus, tad tie aludariai, kurie atsivežė naujos produkcijos padidino savo šansus laimėti“, – pastebi „Alaus brolijos“ narys ir komisijos dalyvis Povilas Žukauskas. Geriausio šventės alaus rinkimai vyko dviem etapais: pirmąją „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalio dieną komisija išrinko po penkis kiekvienos kategorijos alaus rūšis. Kitą dieną iš jų buvo renkami pirmos, antros ir trečios vietos nugalėtojai. Degustuojant alų komisijos nariai nežinojo ką ragauja – kiekviena rūšis buvo pažymėta raidės ir skaičiaus kombinacija. „Vertinome atsižvelgdami į aromatą, išvaizdą, skonį ir poskonį (liekamąjį skonį). Viskas buvo įvertina balais, o juos susumavus išaiškėjo geriausieji“, – pasakoja Povilas Žukauskas. Išreikšti savo nuomonę apie alų galėjo ir žiūrovai. Viso festivalio metu jų buvo prašoma užrašyti jiems gardžiausią alų. Surinkus gerokai virš tūkstančio balsų „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalio dalyvių simpatijas pelnė „Jovarų“ alus. Spalvinga eisena, daug įvairių stilių muzikos atlikėjų, teatras, šokis, tradicijos, amatai – turtinga alaus dienos programa galėjo patenkinti ir išrankiausiojo skonį. „Šis festivalis Pakruojyje vienas geriausių alaus festivalių, kokiuose esu buvęs: geras oras, daug įvairių skonių alaus, daug pramogų“, – šiltų žodžių negailėjo komisijos narys, alaus žinovas iš JAV Michel Perdue. Rugpjūčio 3 d. skelbiama giros diena, kurios metu festivalio programa pasipildys vaikams skirtais užsiėmimais. 11:00 val. prasidėjo „Muzikos perlų“ talentingiausių Lietuvos vaikų ir jaunimo koncertas, skirtas 5-mečio jubiliejui paminėti. Vėliau susirinkę išvys grupę „DAR“, grupę „MIS“, Asta Pilypaitę su dukrele, Ruslaną Kirilkiną, Indrę Grikšelytę, šokių studijų „Modus dance“, „Just dance“, „Arabella“, šokėjus, cirko artistai. O 14:00 val. prasidės Pakruojo dvaro gyvojo muziejaus spektaklis vaikams “Lapė ir vilkas” (Dvaro svirne). Jolita Kirkilaitė
Antrasis „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalis rugpjūčio antrąją paskelbė alaus diena. Visi norintys galėjo susipažinti su alaus gamybos amatu, pamatyti visą gaminimo procesą ir padėti išrinkti geriausią šventės alų bei girą. O ragauti buvo tikrai ką – nugalėtojas rinktas iš skirtingų rūšių alaus, kurių būta 71. Iš 17 skirtingų skonių išrinkta ir gardžiausia gira. Festivalyje dalyvaujančių aludarių produkcija buvo skirstoma į keturias kategorijas: šviesaus apatinio rūgimo (light lager), tamsaus apatinio rūgimo (dark lager), viršutinio rūgimo (eli) bei specialios technologijos rūšis. Tarptautinės komisijos, kurią sudarė aštuoni asmenys nuo alaus technologų iki aludarių, sprendimu gardžiausia gira tapo – Perkūnkiemio, šviesaus alaus kategorijoje nugalėjo „Jurgenborg“ (Klausučių alaus darykla) tamsaus – „Juodasis“ (Rinkuškių), tradicinio (elio) – „Užupio elis“ (Dundulis), o netradicinės technologijos alumi geriausiu šventėje pripažintas „Ziedonis“ (Klausučių alaus darykla). „Alaus brolijos“ seniūnas Vidmantas Laurinavičius pasakojo, kad išrinkti geriausią šventės alų buvo labai sunku, ypač netradicinės technologijos kategorijoje. „Jei praėjusiais metais rinkomės iš 37 skirtingų rūšių, šiemet jų buvo beveik dvigubai daugiau – 71“, – pastebi komisijos narys. Netradicinės technologijos kategorijoje buvo vertinami alūs, kurių skoniai lietuviams yra nauji, pavyzdžiui į alaus gamybą pridedant žolelių, vyšnių ar daugiau apynių, nei įprasta. „Laimėtojų gretose yra naujų skonių, tik šiemet pristatyto alaus, tad tie aludariai, kurie atsivežė naujos produkcijos padidino savo šansus laimėti“, – pastebi „Alaus brolijos“ narys ir komisijos dalyvis Povilas Žukauskas. Geriausio šventės alaus rinkimai vyko dviem etapais: pirmąją „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalio dieną komisija išrinko po penkis kiekvienos kategorijos alaus rūšis. Kitą dieną iš jų buvo renkami pirmos, antros ir trečios vietos nugalėtojai. Degustuojant alų komisijos nariai nežinojo ką ragauja – kiekviena rūšis buvo pažymėta raidės ir skaičiaus kombinacija. „Vertinome atsižvelgdami į aromatą, išvaizdą, skonį ir poskonį (liekamąjį skonį). Viskas buvo įvertina balais, o juos susumavus išaiškėjo geriausieji“, – pasakoja Povilas Žukauskas. Išreikšti savo nuomonę apie alų galėjo ir žiūrovai. Viso festivalio metu jų buvo prašoma užrašyti jiems gardžiausią alų. Surinkus gerokai virš tūkstančio balsų „Amatų, muzikos ir alaus“ festivalio dalyvių simpatijas pelnė „Jovarų“ alus. Spalvinga eisena, daug įvairių stilių muzikos atlikėjų, teatras, šokis, tradicijos, amatai – turtinga alaus dienos programa galėjo patenkinti ir išrankiausiojo skonį. „Šis festivalis Pakruojyje vienas geriausių alaus festivalių, kokiuose esu buvęs: geras oras, daug įvairių skonių alaus, daug pramogų“, – šiltų žodžių negailėjo komisijos narys, alaus žinovas iš JAV Michel Perdue. Rugpjūčio 3 d. skelbiama giros diena, kurios metu festivalio programa pasipildys vaikams skirtais užsiėmimais. 11:00 val. prasidėjo „Muzikos perlų“ talentingiausių Lietuvos vaikų ir jaunimo koncertas, skirtas 5-mečio jubiliejui paminėti. Vėliau susirinkę išvys grupę „DAR“, grupę „MIS“, Asta Pilypaitę su dukrele, Ruslaną Kirilkiną, Indrę Grikšelytę, šokių studijų „Modus dance“, „Just dance“, „Arabella“, šokėjus, cirko artistai. O 14:00 val. prasidės Pakruojo dvaro gyvojo muziejaus spektaklis vaikams “Lapė ir vilkas” (Dvaro svirne). Jolita Kirkilaitė