Organizacijos „Maisto bankas“ tyrimas rodo, kad kasmet Lietuvos parduotuvės išmeta per 4 tūkst. tonų maisto, kuris galėtų būti suvalgytas.
Labdaros fondas siūlo ieškoti būdų, kaip dalis šių produktų pasiektų skurstančius žmones.
Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ skaičiavimu, Lietuvos parduotuvėse per dieną išmetama maisto už 30 tūkstančių litų.
Prekybos centrų atstovai teigia, kad sunaikinti ar perdirbti specialioms bendrovėms dažniausiai atiduoda tik nebetinkamą valgyti maistą, daugiausia – daržovių, pieno produktų, mėsos. O besibaigiančio galiojimo produktus dar mėginama parduoti, pavyzdžiui, su didele nuolaida.
Tačiau labdaros organizacijos sako, kad gaminius, kurie už dienos ar dviejų nebegalios ir juos teks išmesti, produktus su pažeista pakuote gamintojai ir prekybininkai galėtų atiduoti skurstantiesiems.
Esą toks sprendimas būtų ir efektyvesnis, ir socialiai atsakingesnis.
Šią, Tarptautinę maisto dieną, apie tokią paramą kalbama visame pasaulyje.
Giedrė Čiužaitė
Lietuvos radijas