Ar girdėjote naujieną, kad sriuba – niekam tikęs patiekalas, kurio į burną geriau nedėti? Taip nusprendė sveikatos apsaugos ministras ir patvirtino naująsias moksleivių maitinimo taisykles. Jose sriubai moksleivių racione vietos nebeliko. Beje, šiose taisyklėse yra ir daugiau „perliukų“.
Neaišku kokiais moksliniais tyrimais remdamiesi ir kokios užsienio šalies praktiką perėmė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos stiprinimo skyriaus specialistai, kurie sukūrė naujas maitinimo mokyklose taisykles ir pakišo jas patvirtinti ministrui. Jose sriuba įvardijama kaip menkavertis patiekalas. Neva ji „turi mažai biologiškai vertingų medžiagų, užima didesnę skrandžio dalį ir greitai mokinys vėl jaučiasi alkanas“. Taip sriubą apibūdino šio skyriaus specialistė Ieva Gudanavičienė.
Perlenkta lazda
„Mano nuomone, sriuba kaip tik labai reikalingas ir maistingas patiekalas, - paprieštaravo Kauno Aleksandro Stulginskio katalikiškosios vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas Konstantinas Vengalis. - Turiu antroką sūnų, jis su malonumu sriubą kerta. Aš pats į mokyklos valgyklą einu vien sriubos pavalgyti, nes čia jas labai skanias verda.“
Kitos Kauno Šilainių mikrorajone įsikūrusios vidurinės mokyklos direktorė irgi nenorėjo sutikti su moksleivių mitybos naujovėmis. “Aš, kaip mama ir kaip biologijos mokytoja, drįsčiau teigti, kad sriuba - labai reikalinga vaiko organizmui, - tvirtino ji. - Kai buvo nemokamai maitinami visi pradinukai, matėme, kaip noriai jie sriubytes valgydavo."
Reikėjo, anot jos, ne skubėti naujas taisykles rengti ir patvirtinti, o gerai išnagrinėti šį klausimą, atsiklausti moksleivių ir mokytojų nuomonės. “Juk toli gražu ne kasdien namie mamos vaikams sriubos išverda, todėl mokykloje jos pavalgyti būtų tikrai ne pro šalį", - svarstė pedagogė.
Jos įsitikinimu, keistai skamba ir kitas mitybos taisyklėse numatytas reikalavimas tokius pačius karštuosius patiekalus tiekti mokiniams tik kas dvi savaites ar net 20 dienų. „Kas iš mūsų kasdien vis naujus karštus valgius gamina? – šyptelėjo ji. – Neretai kelioms dienoms maisto priruošiame ir visa šeima juo maitinamės. Nesveikų produktų, kuriuose yra visokiausių cheminių priedų, skonio stipriklių, konservantų ir kitokių blogybių, žinoma, reikia vengti, bet tik ne sriubos ar dažniau tiekiamų tokių pačių karštųjų patiekalų. Kaip dažnai pas mus nutinka, aiškiai perlenkta lazda.“
Įsakymus vykdo – nekomentuoja
Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie SAM direktoriaus Vytauto Bakasėno atstovė Lina Biekštaitė pareiškė, jog vadovas negali reikšti nuomonės apie naująsias moksleivių maitinimo taisykles. „Ministerija tuos teisinius aktus rengė - tik jos atstovai ir gali komentuoti“, – aiškino ji. Jie esą privalo ministro įsakymus vykdyti, neturi teisės jų vertinti.
„Moksleivių maitinimo taisyklėse pažymima, kad sriuba - nebūtinas patiekalas mokyklų valgyklose, bet nedraudžiama jos gaminti, tiekti moksleiviams, – išsisukinėjo sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys. – Tiksliau, kokie patiekalai labiau vertingi, kokie – mažiau, specialistai turėtų paaiškinti, ne politikai. Jie turėtų pasakyti ir kokiais moksliniais tyrimais remiantis prie tokių išvadų buvo prieita.“
Sriubos sotina ir stiprina
Aušra JAUNIŠKYTĖ - gydytoja dietologė:
Iš tiesų vieni be sriubos negalime gyventi nė dienos, o kiti jos visiškai nemėgstame. Jei valgomas kitas šiltas maistas, sriubos galima ir atsisakyti ar ją valgyti rečiau. Bet tiems, kurie labai užsiėmę, skuba valgyti, todėl dažnai apsiriboja šaltaisiais užkandžiais, sriuba tikrai nepakenktų, atvirkščiai, būtų tik į naudą. Kitaip sakant, jos nebūtina valgyti kasdien, bet visai išbraukti iš raciono tikrai nereikėtų.
Nesutikčiau, kad sriuba yra menkavertis patiekalas. Ypač vėsiuoju metų laiku, kai lauke šalta, ją patartina valgyti. Nes skystas šiltas maistas greitai sušildo organizmą. Aišku, skysčiai iš skrandžio pasišalina greičiau, bet tai nereiškia, kad dėl to sriubos pavalgęs asmuo greitai pasijunta alkanas. Juk ir sriubų visokių būna, jos kartais gali turėti net daugiau kalorijų už antruosius patiekalus. Be to, per pietus paprastai valgoma ne vien sriuba - ir antrasis patiekalas, todėl nemanau, kad moksleivis gali greitai praalkti.
Kitas taisyklėse numatytas reikalavimas, kad mokiniams tiekiami tokie patys antrieji patiekalai galėtų kartotis tik kas kelias savaites, man nelabai suprantamas. Žinau, kad yra reikalavimai mokyklose ir ligoninėse tokius pačius patiekalus ruošti tik praėjus tam tikram dienų skaičiui, bet ar reikėtų laukti taip ilgai, abejočiau. Juk iš visiškai kitokių produktų tie patiekalai vis tiek negaminami.
Virginija GRIGALIŪNIENĖ
Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“