Netoli prekybos centrų įsikūrę turgeliai klientų nestokoja. O prekiautojai neskaičiuoja darbo valandų – pasitinka pirkėjus ir anksti rytą, ir vakare. Miške surinktų aviečių, šviežiai spausto sūrio, ką tik nuskintų daržovių, šviežio karvės ar ožkos pieno galima įsigyti iš pirmų rankų. Pirkėjai sako turgeliuose sutaupantys.
Savo prekę giria
Turgaus prekeiviai negali konkuruoti su didžiuliais prekybos centrais apyvarta ir pardavimų mastais, tačiau gali pasigirti kokybiška produkcija.
„Šiaulių kraštas“ aplankė keletą Šiauliuose veikiančių turgelių. Lyros gatvėje esančioje prekyvietėje sutikome Janiną Urbonienę. Jau dvidešimt metų savo sodo daržovėmis prekiaujanti daržininkė sako nė karto nenaudojusi trąšų. Kaime, pusantro hektaro plote, moteris augina morkų, bulvių, kopūstų, svogūnų ir šparaginių pupelių.
„Užaugintas gėrybes valgo ne tik pirkėjai, bet ir visa mano šeimyna, jaučiuosi atsakinga už namiškių ir pirkėjų sveikatą, todėl mano žemėje nėra jokių chemikalų“, – užtikrino pardavėja.
Lieporių turgelyje prekiaujanti Liudvika Bilotienė sako, kad nėra geresnės trąšos už rūpestį. „Tokia iš manęs pardavėja: ko nesuvalgau, atnešu parduoti, juk nemesiu lauk“, – pasakojo apie savo prekybą moteris.
Nuo pat vaikystės Liudvika matydavo, kaip jos tėvai viską užsiaugindavo patys, todėl tą patį įskiepijo savo vaikams ir anūkams, kurie gyvena Anglijoje.
„Po savaitės į Lietuvą grįžta anūkai, vienam 28, kitam 23 metai, jau suaugę vyrai skambina ir klausia: baba, ar išvirsi rūgštynių sriubos?" – pasakojo laukimu gyvenanti močiutė.
Moteris tikina, kad prekiaudama mažai užsidirba, bet jai malonu dirbti sode. „Kiekvieną rūgštynę atskirai nuplaunu, išrenku gražiausius svogūno laiškus. Salotas išraunu tik eidama prekiauti. Juk sarmata parduoti suvytusias, purvinas daržoves“, – paaiškino ponia Liudvika.
Kelias iki prekystalio
Prekeiviai į klausimą, ar sunku užauginti puikų derlių, priuogauti didžiulį kibirą miško uogų, atsakė – taip, sunku. Daugiausia darbo auginant daržoves – jas ravėti, o renkant uogas tenka kęsti karštį ir vabzdžių antpuolius.
Draugystės gatvėje, prie prekybos centro įsikūręs mėlynėmis ir avietėmis prekiaujantis Valdas pasakojo, kad per aštuonias valandas dviese su žmona surenka bent po keturis litrus uogų. Jas parduoda po 8–10 litų už litrą. Norint prisirinkti penkis litrus žemuogių, tenka plušėti bent dvylika valandų.
Vyras sako, kad sumanius prisidėti vieną kitą litą prie šeimos biudžeto, tenka pamiršti save. „Prabuvus visą dieną miške, norisi tik greičiau parduoti uogas, apie savo reikmes nė negalvoji“,– pasakojo uogautojas.
Violeta Kamienė taip pat sukasi it bitė. Lyros gatvės turgelyje ji prekiauja grybais, uogomis ir daržovėmis. Energinga moteris rodo rankas: surinkti tokį derlių yra labai sunku.
„Kartais už sėklas sumoku daugiau nei uždirbu pardavusi daržoves, bet kažką daryti juk reikia“, – sakė prekiautoja.
Moteris džiaugiasi, kad vyras ir vaikai padeda jai buityje, nes viena nesuspėtų. Moteris eina miegoti dvyliktą valandą nakties, o ketvirtą valandą ryto jau skuba užsiimti vietą turgelyje.
Išstovėjusi iki šeštos valandos vakaro moteris grįžta namo, paruošia namiškiams valgyti ir tekina į mišką rinkti mėlynių ir voveraičių.
Pirkėjai vertina turgelius
„Daržoves prekybos centruose perku tik žiemą, kai nebėra kitos išeities. Vasarą ir rudenį kas antrą dieną užsuku į turgelį, nors ūkininkų pomidorai neblizga, o agurkai neišsilaiko šaldytuve dvi savaites, bent esu tikra, kad valgau sveikesnį produktą“, – sakė „Šiaulių kraštui“ pirkėja Irena.
Nuolatinė turgelių lankytoja Aldona Gricienė turi savo pardavėjus, iš kurių nuolat perka. Moteris tikina, kad perkant turguje įmanoma sutaupyti žymiai didesnę sumą nei parduotuvėje, nes su kasininke nepasiderėsi.
„Jei galiu, braškes perku tik iš ūkininkų, jos būna skanios ir kvapnios. Teko ragauti braškių iš parduotuvės, jausmas toks, lyg valgyčiau beskonę plastmasę“, – savo nuomone dalijosi studentė Indrė Kontrimaitė.
Kai kurių uogų ir daržovių kainos turgeliuose
Didelė gūžė salotų – 0,5–1 Lt.
Svogūnų laiškai – 2 Lt.
Pomidorai – 2,5–5 Lt.
Švieži kopūstai (1 kg) – 1,2–1,5 Lt.
Agurkai (1 kg) – 2,5–3 Lt.
Šviežias pienas (1 l) – 0,7–1 Lt.
Varškė (1 kg) – 7 Lt.
Kaimiško sviesto gabalas – 3 Lt.
Voveraitės (1 l) – 8 Lt.
Braškės (1 l) – 6–7 Lt.
Juodieji serbentai (1 l) – 3–4 Lt.
Raudonieji serbentai (1 l) – 2 Lt.
Mėlynės (1 l) – 7–8 Lt.
Avietės (1 l) – 6 Lt.
Rinkliavos dydžiai – pagal kategorijas
Pasak Šiaulių miesto savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjos Auksės Tutkutės, vietinė rinkliava už leidimą prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose yra nustatoma prieš tai gavus leidimą prekybai.
Nuo šių metų birželio pirmos dienos rinkliavos dydžiai Šiauliuose nustatomi atsižvelgiant į kategorijas: pirmos, antros ir trečios.
Brangiausiai moka prekybininkai, kurie parduoda savo produkciją Vilniaus gatvės pėsčiųjų bulvare, nuo Draugystės prospekto iki Žemaitės gatvės ar Prisikėlimo aikštėje ir skvere prieš Savivaldybę. Čia prekiaujant iš (nuo, prie) laikinųjų įrenginių (palapinių, pavėsinių, prekystalių, vežimėlių, stalų ir panašiai) mokama 7 Lt vienkartinė ir 126 Lt mėnesinė rinkliava.
Antrosios kategorijos teritorijoje, kuri užima Tilžės gatvės prieigą nuo Gegužių gatvės iki Aušros alėjos, Dainų pėsčiųjų taką nuo Lyros iki Aido gatvės ir Draugystės prospektą nuo Dubijos iki Vilniaus gatvės, vienkartinė rinkliava – 5 Lt, mėnesinė – 90 Lt.
Trečiosios kategorijos teritorija laikomos visos ankščiau nepaminėtos vietos. Čia vienkartinė rinkliava siekia 3 Lt, mėnesinė – 54 Lt.
Rinkliavos nemoka ūkininkai, kurie turi savo veiklos įrodymo pažymėjimą (ūkininko pažymėjimą).
Vaida DAIGINAITĖ