Ponia Lina mėsos nevalgo jau penkiolika metų. Iki tol šešiasdešimtmetė moteris pasakoja valgiusi viską. Dabar ruošianti tik vegetariškus patiekalus moteris pataria, ko pati išmoko per pastaruosius metus. Kad išsaugotume vertingiausias maisto savybes – pradėdami gaminti bet kurį patiekalą – pirmiausia aliejuje ar svieste pakaitinkime prieskonius, tik paskui dėkime kitus produktus. Kodėl ponia Lina atsisakė mėsos ir žuvies? Esą tik už gera gyvenime atsilyginama geru, tad kaip gali būti laimingas, jei žudai gyvūnus.
„Juk galima gyventi ir nežudant taip ryškiai. Nes visokių yra ir moralinių priežasčių. Visos gyvosios būtybės jaučia skausmą“, - teigia Ajurvedos akademijos vadovė Lina Lukošienė.
Mėsavalgiai serga dažniau
Tačiau mokslininkai dėsto faktus ir tikina, kad mėsos atsisakyti nėra sveika. Esą mėsoje esanti geležis padeda gaminti mus gyvybiškai svarbius hemoglobiną ir mioglobiną. Taip pat esą tik mėsoje yra vitamino B12, kuris saugo mus nuo mažakraujystės. Mokslininkai netgi tikina, kad būtent mėsa padėjo išsivystyti žmogaus smegenims. Esą kai žmogus ėmė valgyti mėsą, žarnynas sutrumpėjo, smegenys ėmė gauti daugiau energijos ir padidėjo.
„Šiandieninis mokslas neturi įrodymų, kad mėsos reikėtų atsisakyti. Ir mėsa, ir mėsos produktai priklauso vertingų maisto produktų grupei, jo atsisakymo tikrai reikia ieškoti labai gilių priežasčių“, - tikina Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro vedėja Roma Bartkevičiūtė.
„Kai kalbam apie mokslinius tyrimus, tai turim turėt omeny, kad jų yra visokių: jeigu jūs cituojat tyrimą A, mes galim rasti tyrimą ne A, kuris įrodo, kad būtent mėsa kenkia, mėsa daro tą ir tą problemą, širdies-kraujagyslių ligom, ypač žarnyno, sąnariams“, - aiškina sveikos gyvensenos specialistė Guoda Azguridienė. Dietologai sutinka, kad yra tautų, nuo senovės valgančių tik veganiškai ar vegetariškai, ir visai sveikų. Tačiau pabrėžia, kad didžioji pasaulio dalis yra mėsavalgiai. Tad natūralu, kad jų daugiau ir serga.
„Jeigu ten procentais pradėsim skaičiuoti, tai kiekvienoje žmonių kaip besimaitinančių grupėje visuomet rasime ir sergančių, ir pasiligojusių. ir labai sveikų, ir ilgai gyvenančių“, - mano dietologė Edita Gavelienė.
Prieš priimdami sprendimą, pasidomėkite
Specialistai atmeta ir pasitaikančius sveikos gyvensenos propaguotojų teiginius, kad suvalgius mėsos ji mūsų organizme ima pūti.
„Jeigu taip vyktų, tai turbūt jau tie, kurie valgo mėsą, jau pusė būtų išmirę. Tikrai taip negalima. Mes dažnai einam į kraštutinumus“, - mano R. Bartkevičienė.
Tačiau vis dėlto apsisprendusiems atsisakyti mėsos specialistai primygtinai pataria rimtai pasidomėti – kokiais maisto produktais ją pakeis. Nes tiesiog atsisakę mėsos ir nepradėję valgyti kitų produktų, galim rimtai sau pakenkti.
„Gali būt neigiamų pasekmių, jeigu žmonės staiga meta valgyt mėsą, kai ją valgė visą laiką. Tai norėčiau akcentuot, kada tos bėdos gali būt, kai žmogus nusprendžia dėl kažkokių priežasčių – ar moralinių, ar maisto, sveikatos, bet padaro tai labai staiga ir nepasiruošęs“, - tikina G. Azguridienė.
Kas bus, jei vaikai negaus mėsos?
Dietologai sako, kad neretai jiems tenka gelbėti maištauti linkusius paauglius, dėl protesto sumaniusius būti vegetarais.
„Vienas iš tų protestų kartais nutinka, kad atsisako gyvūninės kilmės maisto. Ir tikrai to rezultate vyksta išsekimas kūno. Dėl to, kad vaikas, jam neužtenka žinių, noro ir ką tu paaugliui ar vaikui pasakosi apie sveikatą – jam visai tai neįdomu“, - sako dietologė.
Taigi kas realiai gali nutikti, jei vaikai ar paaugliai negauna mėsos? Vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas pasakoja atvejį, kai metų vaikas, negaudamas mėsos, susirgo mažakraujyste, o vėliau buvo netgi pažeista nervų sistema.
„Visų pirma, dėl geležies stokos – mažakraujystė. Kadangi mėsa yra pagrindinis geležies šaltinis, visi augaliniai produktai yra menkas geležies šaltinis, kitas dalykas – cinkas. Cinkas labai svarbus augimui. Augimui, imuninei sistemai“, - moko vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas.
Reikia turėti galimybę rinktis
Tačiau sveikos gyvensenos propaguotojai tikina, kad vis tik viskas priklauso nuo to, ką duosi vaikui valgyti, esą tas pačias medžiagas jis gali gauti ir kitaip.
„O kaip jūs tai patikrinsit? Kodėl jūs manot, kad blogai? Užauga krūvos vaikų ne tik vegetarų ir veganų, kur net ir pieno produktų nėra, ir užauga sveiki“, - atkerta sveikos gyvensenos specialistė.
Medikai vis dėlto ragina leisti vaikui pasirinkti pačiam.
„Labai dažnai akcentuoja tai, kad pažiūrėkit, kaip teisingai valgo vaikai, jie to su anuo nemaišo, jei valgo vieną produktą, kitą produktą. Akcentuotai pabrėžiama, kad vaikas pasirenka vieną ar kitą produktą. Jis turi turėti galimybę rinktis“, - svarsto E. Gavelienė.
Taigi ką valgyti? Mėsą ar atsisakyti jos ir pasirinkti vegetarišką gyvenseną? Medikai pripažįsta, kad turime atsižvelgti, kur gyvename. Esą pagal mūsų geografines ir klimato sąlygas, mums reikia daugiau šilumos, taigi daugiau baltymų, daugiau tam tikrų riebalų, daugiau vitamino D. O valgant mėsą kur kas lengviau užtikrinti, kad jų gausime.