Prekybininkai sako, kad Vilniaus Kalėdų mugėse, kasdien parduodama šimtai litrų karšto vyno. Močiutė Janina vos spėja suktis. Vien šiame paviljone moteris sako išpilstanti dešimtis litrų. Ir labai priklauso, kaip sako močiutė, yra sniego ar ne.
„Kai šalta, tai, aišku, daugiau perka, o kai šilta, tai kas tau pirks“, – sakė vyno paradvėja Janina Abromavičienė.
O prekybos centrų atstovai sako – šilta ar šalta, artėjant šventėms kasmet alkoholio pardavimai pasiekia rekordines aukštumas. Visų taip mėgstamo raudono vyno perkama trigubai daugiau.
„Putojantys vynai arba šampanas – ten fiksuotas pardavimas apie tris šimtus procentų“, – tikino „Maximos“ atstovė Vilma Drulienė.
Ir netgi alus per šventes tampa populiaresnis. Jo pardavimai viename prekybos centre šokteli dvigubai. Stipresnio alkoholio pardavimai, kaip aiškina prekybininkai, išauga apie 70 procentų.
„Jeigu analizuotume kiekvienos kategorijos pardavimų augimą, tai tokie gėrimai kaip degtinė arba brendis, tai jų pardavimai auga mažiau. Tokių gėrimų kaip likeris, romas, manome, kad mūsų stalui pirkėjai renkasi šiek tiek įdomesnius skonius. Ieško kažko šventiškesnio“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė.
Medikai sako, kad taip turėtų alkoholį vartoti kiekvienas – simboliškai arba ir išvis geriau jo atsisakyti.
Respublikinio priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotoja Aušra Širvinskienė pastebi, kad į tokius raginimus pastaraisiais metais labiau reaguoja jaunimas.
„Galbūt jaunimas yra linkęs mažiau vartoti alkoholį dideliais kiekiais. Na, nesaikingai vartoti alkoholį labai didžiuliais kiekiais per šventes. Kas yra pastebima vyresnio amžiaus, kurie dar turi patirties gyvenimo posovietinėje visuomenėje“, – teigė A. Širvinskienė.
Gėrimas gėrimui nelygu, kaip sako specialistai. Bet jeigu jau be taurelės šventės neįsivaizduojame, tai bent jau reikėtų vartoti saikingai, kad netaptume priklausomi nuo alkoholio.
„Saugesnis vartojimas yra toks vartojimas, kai išgeriamas labai nedidelis alkoholio kiekis. Tarkime, viena taurė ir viskas. Tai jeigu penkias dienas po šimtą gramų išgersite vyno, pavyzdžiui, kokių dešimties laipsnių. Tai tikrai netapsite priklausomas per tas penkias dienas“, – patikino A. Širvinskienė.
Ir ne tik priklausomybę medikai akcentuoja. Alkoholis kartu su gausiomis vaišėmis kenkia kepenims. Ir ne tik, kaip pabrėžia Santaros klinikų gastroenterologas.
Bet jeigu visas penkias dienas štai taip, po butelį ant galvos ir į gatvę – galima po švenčių ir į psichiatrijos ligoninėje atgulti. Vilniaus psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius pastebi, po žiemos švenčių padauginusių alkoholio ligoninėje apstu. Antplūdžio ir šiemet tikimasi sausio pabaigoje–vasario pirmomis dienomis.
„Jeigu gėrimas trunka ilgiau nei vieną dieną, tai visuomet vis norisi padaryti tą vadinamą „pachmielą“. Tai vienareikšmiškai ne tik pas mus, tenka ir su kitų šalių kolegomis bendrauti, ypač tose šalyse, kur yra ilgesnės tos kalėdinės atostogos, ten dar didesnė problema“, – M. Marcinkevičius.
Ypač daug darbo psichiatrai turi su trumpam grįžusiais emigrantais. Jie, kaip aiškina specialistai, dirbdami užsienyje bijo deportacijos ar netekti darbo. Tad alkoholį ten vartoja saikingai. O štai atvažiavę į gimtinę pernelyg atsipalaiduoja, o kai kas ir kvailai alkoholio kiekiu demonstruoja, kaip neva puikiai svetur gyvena bei uždirba.
Išsamiau apie tai – TV3 žinių reportaže: