Varėnos rajono Marcinkonių kaimo gyventoja Janina grybauja ir uogauja nuo vaikystės. Moteris sako: pavasario sezoną drąsiai galima laikyti atidarytą.
Dzūkijos miškuose pasirodė pirmieji grybai – bobausiai.
Šiemet jie pradėjo dygti šiek tiek vėliau nei įprasta.
Anot Janinos, bobausių reikia ieškoti kirtimuose. Čia jie pirmiausia pradeda dygti. Vėliau grybų galima rasti ir miške.
Bobausių sezonas tęsiasi pora mėnesių, paskui grybai nustoja augti.
„Geriausia ieškoti biržėse. Kadangi šiemet labai šalta, tai daugiau žolėse žiūrėti. Ten kur žolėtos biržės. Tai tarp žolių“, - sako moteris.
Dzūkė sako bobausiais besimėgaujanti kasmet. Juos valgo šviežius ir konservuoja. Tačiau medikai ir mikologai perspėja, kad bobausiais galima apsinuodyti. Šie grybai turi daugiau toksinų nei įprasti. Tad juos būtina keletą kartų gerai apvirti ir tik tada ruošti valgiui.
Anot dzūkės Janinos, bobausius galima ir džiovinti. Tokie bobausiai, anot grybautojos, turi ir gydomųjų savybių. Iš džiovintų grybų ir alkoholinio gėrimo pasidarius užpiltinę, galima tepti skaudamus sąnarius.
Pasak patyrusios grybautojos, norint prisirinkti daugiau bobausių, dar reiktų luktelėti gerą savaitę. Tada turėtų būti pats šių grybų pikas.
Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.