• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasaris įsismarkauja – džiugina ne tik šylanti saulė ir parskrendantys paukščiai. Štai dzūkai skelbia atidarantys grybavimo sezoną. Miškuose pradėjo dygti pirmieji grybai – bobausiai. Dzūkai sako, kad be reikalo dažnas rauko nosį prieš šiuos grybus – jie esą ne tik gardūs, bet turi ir kone stebuklingų gydomųjų galių. Tiesa, medikai tuo abejoja, bobausiais galima net ir mirtinai apsinuodyti.

Pavasaris įsismarkauja – džiugina ne tik šylanti saulė ir parskrendantys paukščiai. Štai dzūkai skelbia atidarantys grybavimo sezoną. Miškuose pradėjo dygti pirmieji grybai – bobausiai. Dzūkai sako, kad be reikalo dažnas rauko nosį prieš šiuos grybus – jie esą ne tik gardūs, bet turi ir kone stebuklingų gydomųjų galių. Tiesa, medikai tuo abejoja, bobausiais galima net ir mirtinai apsinuodyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varėnos rajono Marcinkonių kaimo gyventoja Janina grybauja ir uogauja nuo vaikystės. Moteris sako: pavasario sezoną drąsiai galima laikyti atidarytą.

REKLAMA

Dzūkijos miškuose pasirodė pirmieji grybai – bobausiai.

Šiemet jie pradėjo dygti šiek tiek vėliau nei įprasta.

Anot Janinos, bobausių reikia ieškoti kirtimuose. Čia jie pirmiausia pradeda dygti. Vėliau grybų galima rasti ir miške.

Bobausių sezonas tęsiasi pora mėnesių, paskui grybai nustoja augti.

„Geriausia ieškoti biržėse. Kadangi šiemet labai šalta, tai daugiau žolėse žiūrėti. Ten kur žolėtos biržės. Tai tarp žolių“, - sako moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Dzūkė sako bobausiais besimėgaujanti kasmet. Juos valgo šviežius ir konservuoja. Tačiau medikai ir mikologai perspėja, kad bobausiais galima apsinuodyti. Šie grybai turi daugiau toksinų nei įprasti. Tad juos būtina keletą kartų gerai apvirti ir tik tada ruošti valgiui.

Anot dzūkės Janinos, bobausius galima ir džiovinti. Tokie bobausiai, anot grybautojos, turi ir gydomųjų savybių. Iš džiovintų grybų ir alkoholinio gėrimo pasidarius užpiltinę, galima tepti skaudamus sąnarius.

Pasak patyrusios grybautojos, norint prisirinkti daugiau bobausių, dar reiktų luktelėti gerą savaitę. Tada turėtų būti pats šių grybų pikas.

Išsamiau žiūrėkite TV3 žinių reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų