• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie pusantro šimto Biržų krašto žmonių šv. Kalėdas sutiks besigydydami Biržų ligoninėje. Ten jie valgo ir Kūčių vakarienę bei dalinasi geresniais ar prastesniais metų prisiminimais.

REKLAMA
REKLAMA

Ar ligoninės valgyklos virėjos kuo nors pamalonins valgytojus? Ar jie pajus Kūčių dvasią? To teiravomės VšĮ „Kretingos maistas" Biržų ligoninės valgyklos padalinio vadovės Elenos Lengvenienės ir valgykloje dirbančių virėjų.

REKLAMA

Kaip jau seniai įprasta, stengiamasi pagaminti pagerinto maisto. Kūčių dienos pusryčiams pacientai gaus varškės bei įvairių košių. Kam teks kabinti manų košytę, o kas valgys avižų, miežių ar grikių. Pietums planuojama virti burokėlių sriubą bei gaminti žuvies patiekalus. Stipresni ligoniai gaus keptų žuvies kotletų, o silpnesniesiems ruošiamasi patiekti ant garų virtus pangasijos maltinius.

REKLAMA
REKLAMA

Kūčių vakarienei, pasak Elenos Lengvenienės, laikantis senųjų tautos tradicijų, ligoniams bus verdamas spanguolių kisielius, vaišinama kūčiukais. Vakarienei bus ruošiama daržovių mišrainė su aliejumi. Stipresniesiems pacientams bus pasiūlyta silkės.

Valgyklos vadovė kalbėjo, jog maistas ruošiamas atsižvelgiant į ligonių sveikatą. Kartais žmonės virėjoms priekaištauja, kad jos nemoka gaminti - į sriubas, mišraines bei kotletus neįdeda druskos. Tačiau yra ligonių, kuriems druską vartoti draudžiama. Išimtis nedaroma netgi Kūčių ir Kalėdų švenčių progomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Virėjos jau susitarė, jog pirmąją Kalėdų dieną ligoniams patieks šviežių ar rūkytų dešrelių, bulvių bei troškintų kopūstų. Vakarienei bus gaminama balta virtų daržovių mišrainė su majonezu.

Šeimininkės yra nutarusios pradžiuginti Vaikų skyriuje tomis dienomis besigydysiančius mažuosius pacientus. Kiekvienam Kalėdų dieną bus įteikta saldžių dovanų. Ketinama nupirkti glaistytų varškės sūrelių, meduoliukų, kūčiukų, vafliukų.

Vaišių lauks ir ligoniai, maitinami per zondą. Todėl laiko reikės paruošti jiems tinkamą maistą - buljoną, jogurtą ar kitų patiekalų.

Valgyklos vadovė Elena Lengvenienė prisipažino, jog kiekvieną naują gaminį pirmiausiai degustuoja darbuotojos, išklausomi visų įvertinimai.



Gražina Dagytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų