Per šventes tonomis nuperka prekybos centruose gamintą baltą mišrainę, silkę, o besikeičiant tradicijoms prie jų deda ir sušius, Cezario salotas, o vietoj šakočio – itališką Panetonės pyragą.
Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Anot prekybininkų, vis daugiau kalėdinės apsipirkimų karštinės nuvargintų žmonių renkasi bent dalį patiekalų Kūčių ir Kalėdų stalui ne gaminti patiems, o pirkti prekybos centruose.
„Šiemet lietuviai tikrai nerakinės karpio, nedarinės silkės, nepjaustys baltos mišrainės, nesiteps rankų burokėliais, nekeps tortų, nes paprastai tuos sunkiai pagaminamus dalykus vis labiau linkę įsigyti“, – teigia „Maximos“ departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
„Žmonės nori naminio maisto, bet žmonės nenori gamint namuose. Jiems tenka tiesiog susitaikyt su tuo, kad arba jūsų svetainė kvepės maistu, keptais riebalais ir kitais aromatais, kokią vieną dieną ar dvi, ar turėsit daugiau laiko sau ir šeimai“, – sako maisto technologas Vladislovas Judickis.
Tiesa, dauguma žmonių vis tik nesibaido žuvies kvapo ar miltuotų rankų:
„Mes viską patys ruošiam: ir mišraines, ir šaltus patiekalus, viską patys.“
„Silkę, žuvį, kūčiukus darom, pyragaičius kepam, nes patys skaniai gaminam.“
„Nepirksiu, o gaminsiu pas save namuose.“
„Pas mus bus tik vien mūsų paruošti patiekalai. Nes kai įdėta širdis, įdėta meilė, tas pats procesas irgi visos šeimos kartu būti, ruošti tuos patiekalus yra kaip ir šventės dalis.“
Tradicinis stalas keičiasi
Prekybininkai pastebi, kad tradicinis Kūčių ir Kalėdų stalas keičiasi: šalia silkės vis dažniau atsiranda sušiai ar net Cezario salotos.
„Įvairios salotos su Serano kumpiu, Cezario salotos, tie patys sušiai – seneliai ar giminaičiai tiesiog deda juos ant stalo tam, kad įtiktų, ir kad tie vaikai, jie turėtų ką ragauti“, – kalba „Maximos“ departamento direktorė.
Lietuviai sako, kad bando derinti tradicijas su naujovėmis:
„Pas mus būdavo ir sušiai, Cezario salotų gal ne, bet kokios krevetės irgi yra. Bet neapsieinam be močiutės mielinių blynų su aguonom.“
„Nesilaikom tradicijų, visi daromės kosmopolitai, keliaujam po pasaulį. Pasirenkam, kas mums skaniau, bet turėtumėm išlaikyt savo identitetą.“
„Turi būti, turi būti, jau negalim būt visąlaik tokie konservatyvūs, tiktai su savo tom plotkelėm ir kūčiukais.“
Vis dėlto, dauguma Kūčių stalo patiekalų lieka tradiciniai.
„Kūčiukai, atsiduria silkė, išties, kad silkė bus ant jų stalo, atsakė dauguma apklaustųjų. Taip pat balta mišrainė, burokėlių mišrainė. Balta mišrainė yra karalienė stalo ir jos prieš šventes parduodama tonomis“, – komentuoja „IKI“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
Rekomenduoja jausti saiką
Pavyzdžiui, pernai viename prekybos tinklų prieš šventes baltos mišrainės žmonės nupirko 7 tonas. Tačiau prie šios mišrainės per Kalėdas dažniausiai puikuosis nebe šakotis.
„Naujasis šakotis yra itališka panetonė“, – aiškina „Maximos“ departamento direktorė Indrė.
Ne vienam nuo nukrautų šventinių stalų raibsta akys ir tįsta seilė, tačiau dietologai pataria jausti saiką.
„Valgyti ne lėkštėm, o šaukštais ar šaukšteliais, ir jeigu yra tradicija paragauti visus patiekalus, nes tikrai kai kurios šeimos turi tokią tradicija, tai įsidėti po trupinėlį, niekur juk nepasakyti, kokį kiekį reikia paragauti. Tuomet padaryti pertrauką tarp valgymų ir tada jau rinktis tiktai tai, kas labai labai patiko“, – rekomenduoja dietistė Vaida Kurpienė.
Specialistė pataria apie saiką pagalvoti iš anksto – susiskaičiuoti valgytojus ir gaminti tiek, kad jiems pakaks. O jei išėjo per daug – nemėginti suvalgyti per savaitę iki Naujųjų, o padalyti į porcijas ir užsišaldyti.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio pradžioje.