Pirkėjai ima bodėtis ne tik rūkytų gaminių, bet ir raudonos mėsos, pavyzdžiui, kiaulienos. Ūkininkai ramina – esą paklausos sumažėjimas trumpalaikis. O prekybininkai tikina, kad gyventojai mėsą valgo taip kaip ir valgę.
Tūlas lietuvis vidutiniškai per metus sukerta daugiau kaip 40 kilogramų kiaulienos. Anot prekybininkų, pirkėjai dažniausiai renkasi lietuvišką kiaulienos sprandinę, mentę ar kulninę. Pastebima, kad perkant mėsą lietuviui svarbiausia – išvaizda, kvapas, kilmės šalis ir galiojimo laikas. Tačiau, anot specialistų, svarbiau atkreipti dėmesį ne į galiojimo, o į skerdimo datą.
Tiesa, Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus, kad raudona ir perdirbta mėsa gali sukelti vėžį, kilo nemenkas sujudimas. Esą pokyčius jau jaučia turgaus prekeiviai. Klaipėdos rajono ūkininkas, turintis 200 kiaulių fermą, pasakoja, kad pastaruoju metu turgaus prekeiviai skundžiasi dėl gerokai sumenkusių kiaulienos pardavimų.
Štai Vilniaus turgavietėje šviežia lietuviška mėsa ir rūkytais gaminiais prekiaujanti Galina pripažįsta, kad pastarosiomis savaitėmis pirkėjų sumažėjo. Moteris įsitikinusi, dėl to kalta Pasaulio sveikatos organizacija, kuri žmones kaip reikiant išgąsdino.
Tuo tarpu vieno didžiausių prekybos tinkų vadovas tvirtina, kad nei perdirbtos, nei šviežios mėsos pardavimai prekybos centruose nesumažėjo. Esą vien per mėnesį nuperkama apie 690 tonų kiaulienos. O Pasaulio sveikatos organizacijos išvados gyventojams nė motais.
Prekybininkai tikina, kad šviežia mėsa šiemet atpigo – vidutiniškai 9-10 procentų. O esą visa nefasuota mėsa, pateikta vitrinose, yra išskirtinai tik lietuviška. Tačiau Lietuva vien per metus įsiveža apie 60 tūkstančių tonų kiaulienos ir ši atkeliauja iš Lenkijos, Vokietijos, Belgijos ir Olandijos.