„Mes gavome iš Specialiųjų tyrimų tarnybos informaciją apie nustatytas bakterijas. Nustatytos bakterijos Escherichia coli (žarninės lazdelės) ir Salmonella (salmonelės) dalyje produktų“, - BNS ketvirtadienį sakė V.Paulauskas, kuris šiuo metu pavaduotoja atostogaujantį tarnybos vadovą Joną Milių.
Pirminį tyrimą prokuratūros prašymu atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.
Anot V.Paulausko, „Judex“ veikla šiuo metu laikinai yra sustabdyta.
„Mūsų specialistai toliau aiškinasi užkrato patekimo priežastis ir vykdome kitus tyrimus“, - kalbėjo V.Paulauskas.
Paklaustas, ar pirminio tyrimo metu buvo nustatyta ir listeria bakterijų užkratas, V.Paulauskas teigė, jog tarnyba tokios informacijos iš teisėsaugos nėra gavusi.
Kaip teigiama Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto puslapyje, žarninės lazdelės sukelia žarnyno infekcinę ligą Ešerichiozę. Nors dauguma žarninių lazdelių nėra galinčios sukelti ligą žmogui, tačiau dalis jų gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas. Kad žarninių lazdelių turintį maistą būtų saugu vartoti, būtina jį termiškai apdoroti ne žemesnėje nei 71 laipsnio temperatūroje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio.
Tuo metu salmonelės sukelia ligą, vadinamą salmonelioze. Šios ligos pradžia dažniausiai būna ūmi: ji pasireiškia karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas, tačiau galimos ligos komplikacijos. Dažnai vemiant ir viduriuojant, žmogaus organizmas netenka daug skysčių, dėl to gali sutrikti inkstų veikla, didėti nuodingų medžiagų koncentracija, prasidėti traukuliai, žmogus gali netekti sąmonės, net mirti.