Apsilankėme poilsiautojų taip pamėgtoje J. Basanavičiaus gatvėje ir apžvelgėme maisto kainas. Išties, pasitaiko atvejų, kai nusipirkti vaflį kainuoja tiek pat, kiek balandėlius, sriubą ir gėrimą.
Dienos pietūs: yra, kas nustebino
Pasivaikščiojus J. Basanavičiaus gatve matyti nemažai dienos pietų pasiūlymų. Jų čia galima rasti nuo 4 iki maždaug 10 eurų.
Pigiausi dienos pietūs – valgyklose. Čia pavalgyti galima už 4–5 eurus. Viena valgykla yra įsikūrusi maždaug gatvės viduryje. Čia dienos pietums galima rinktis iš įvairių patiekalų, taip pat gausite sriubą ir gėrimą. Dienos pietų kaina – 4,5 euro.
Tądien, kai valgykloje lankėmės mes, klientams buvo siūloma ryžių sriuba. Sriuboje buvo žuvies. Valgyklos darbuotojai teigė, kad kiekvieną dieną sriubos pasiūlymai yra keičiami.
Antrą patiekalą pasirinkome guliašą, taip pat gavome ir vandens su citrina.
Valgykloje galima atsiskaityti kortele, kainos – vienos mažiausių J. Basanavičiaus gatvėje. Tiesa, čia apsitarnauti turėsite patys, maistą prie staliuko atsinešti ir pavalgius indus nusinešti reikės patiems.
Dienos pietų pasiūlymų valgykla turi ir savaitgaliais, jų kaina ir šeštadienį, ir sekmadienį, išlieka tokia pati.
Paėjus kiek arčiau Palangos tilto, „Armėniškoje virtuvėje“ pavalgyti pietus siūloma už 6 eurus. Už juos gausite sriubą ir karštą patiekalą. Tą dieną, kai kavinėje lankėmės mes, pietums buvo siūloma žirnių sriuba ir balandėlių porcija. Sriuboje buvo vištienos.
Į dienos pietų pasiūlymą nebuvo įskaičiuotas gėrimas, tad jį pirkti teko atskirai.
Kavinė išsiskiria ir tuo, kad už aptarnavimą nuo bendros už maistą mokamos sumos dar reikės sumokėti 5 proc. vadinamąjį aptarnavimo mokestį. Apie tai informuoja kiekviename meniu puslapyje apačioje išspausdinta žinutė.
Užsisakius dienos pietus ir girą, už aptarnavimą teko sumokėti papildomus 50 centų.
Paklausus padavėjų, ar aptarnavimo mokestis keliauja joms prie atlyginimo, merginos patikino, kad mokestį pasiima kavinė.
Čia taip pat galima atsiskaityti kortele, dienos pietų pasiūlymų kavinė turi ir savaitgaliais.
Netoli Palangos tilto esantis restoranas „Žuvinė“ dienos pietus pavalgyti siūlo už 9,9 euro. Į kainą įskaičiuota sriuba, žuvies patiekalas ir vanduo.
Tada, kai valgėme mes, buvo siūloma pievagrybių dienos sriuba ir žuvies kotletai.
Čia irgi galima atsiskaityti kortele. Dienos pietų savaitgaliais restoranas nesiūlo.
Vaflių įvairovė
Kone vienas neatsiejamų J. Basanavičiaus gatvės atributų – vafliai. Čia jų jau siūloma daugybė – nuo tradicinių belgiškų, iki naujų burbulinių ar kitokių formų vaflių.
Paprastų belgiškų vaflių be jokių užpilų kainos siekia apie 1,5–3 eurus, jei renkatės pagardus, sumokėti reikės daugiau. Tik pusiau šokoladu ir priedais padengtas vaflis kainuos pigiau, o jei pasirinksite visiškai šokolade panardintą vaflį, mokėti turėsite puse ar visu euru daugiau.
Burbuliniai vafliai kur kas didesni, tačiau ir kaina gerokai skiriasi. Jie paprastai čia siūlomi su įvairių skonių ledais, uogomis, vaisiais, morengais, riešutais ar kitais saldumynais. Tokio vaflio kaina svyruoja nuo 5 iki 6 eurų.
Tai, kas bus uždėta ant vaflio, rinktis visur galite patys, tiesa, už kai kuriuos priedus gali tekti mokėti daugiau.
Didžiojoje dalyje užkandinių ant vaflių siūloma uždėti įvairių skonio ledų, kai kur galima rinktis jogurtinių ledų ar grietinėlės.
Kainos kyla dėl žaliavų
Gatvėje kalbinti žmonės tv3.lt teigė pastebintys išaugusias maisto kainas J. Basanavičiaus gatvėje. Buvo tokių, kurie teigė užfiksavę, staigų dienos pietų pasiūlymų kainų šuolį. Esą jei anksčiau pavalgyti pietus galėjai už penkis eurus, dabar kaina pakilo euru.
Maitinimo įstaigų atstovai sako kainų specialiai nekėlę. Jas laiko panašias, kaip ir konkurentai, o nežymūs kainų pokyčiai esą jei ir atsiranda, tai maisto produktų tiekėjams pakėlus kainas.
„VietThai“ direktorė Diana Butkienė sako, kad kainų šiai vasarai specialiai nekėlė. Šį sezoną poilsiautojams kavinė pristatė visiškai naują meniu, tad, kaip sako pašnekovė, kainų lyginti su ankstesniais metais nematė reikalo.
Tačiau verslininkė tikina, kad kainos iš lubų nesudaromos.
„Yra elementarus dalykas – kalkuliatorius. Įvedi produktų kainą ir dedi tą antkainį, kuris yra nustatytas įmonės ir viskas“, – tv3.lt komentuoja D. Butkienė.
„Manhattan“ užkandinės vadovas Rimvydas Valotka sako, kad maisto kainos poilsiautojams esą nedidėjo ir pas juos, tačiau diskusija dėl kainų kėlimo būtų pagrįsta.
„Tiekėjai kai kurias ledų kainas mums pakėlė, bet mes kol kas nekeliame“, – tv3.lt sako R. Valotka ir priduria, kad produktų kainas tiekėjai pakėlė maždaug dešimtadaliu.
Be viso to, pakilo ir nuomos kaina, tačiau kiek, pašnekovas atskleisti negali.
„Žiūrime į savikainą ir palaikome tokią kainą, kokia mums atrodo protinga. Mes niekada nekonkuruojame su kainomis. <…> Niekada neieškome pigesnės produkcijos, žiūrime, kad būtų tiesiog patirtis. Poilsiautojas vis tiek pirmoje vietoje žiūri ne tik į kainą, jis Palangoje yra atsipalaidavęs, jam yra atostogos, jis nori turėti gerą patirtį Palangoje ir mes orientuojamės į tą klientą“, – sako R .Valotka.
„Žuvinės“ atstovai sako, kad kainos taip pat stipriai priklauso nuo tiekėjų.
„Žmonėms visada atrodo, kad visos kainos kilo, bet bent jau mūsų restorane kainos tikrai nesikeitė nuo praeitų metų. Nuo praeitos vasaros tikrai ne. Gal atsižvelgiant, kad tam tikri tiekėjai keitė kainas, tai jeigu kas ir brango, iš savo pusės, nelabai kainų ir keisdavome“, – tv3.lt komentuoja „Žuvinė“.
Tačiau restoranas pripažįsta, kad kainos iš tiekėjų ne visad būna pastovios ir gali pasikeisti kas savaitę. Dėl to gali keistis ir vieno ar kito patiekalo kaina.
„Kainos priklauso nuo tiekiamos produkcijos kainų, aišku, lygiai taip pat nuo elektros, dujų kaštų. Be abejo, ir atlyginimų, kurie taip pat koreliuoja su kainomis. Atlyginimai kyla ir automatiškai prisideda prie patiekalo kainos“, – sako „Žuvinė“.
Maisto kainos J. Basanavičiaus gatvėje
Kebabai J. Basanavičiaus gatvėje kainuoja maždaug 4–7 eurus, dešrainiai apie 4–5 eurus, gruzdintų koldūnų galima nusipirkti maždaug už 4 eurus, bulvyčių fri kaina – maždaug 3 eurai. Picų kaina nuo 6–7 eurų, už burgerius reikėtų mokėti apie 5–7 eurus.
Šaltibarščių kaina svyruoja nuo 3 iki 4 eurų, vienas cepelinas kainuoja apie 2,5–2,7 euro. Dienos sriubos galima nusipirkti nuo 1,5 euro. Vištienos kepsnys kainuoja apie 6–10 eurų, kiaulienos karbonadas nuo 5 iki 8 eurų, yra pasiūlymų pirkti kiaulienos kepsnį su alumi už 7,5 euro. Užsinorėjus silkės su bulvėmis tektų sumokėti 3–5 eurus. Bulvinių blynų kaina – 4–5 eurai.
Šašlykai kai kur kainuoja 14–19 eurų, steiko kaina – maždaug 19 eurų. Salotų kaina – apie 4–5 eurai, kai kur gali būti ir didesnė – apie 12 eurų.
Žuvies patiekalų pasirinkimas taip pat gana didelis. Menkės galima pavalgyti nuo 5 eurų, oto kaina – apie 8 eurus už 100 gramų. Keptas aštuonkojis gali kainuoti maždaug 26 eurus.
Sušių kaina maždaug nuo 3 eurų. Tiesa, daugmaž tiek kainuoja sušis su agurkais. Renkantis sušį su lašiša, gali tekti mokėti ir apie 10 eurų.
Kava Palangos centre kainuoja apie 1,5–3 eurus. Gaivieji gėrimai kavinėse kainuoja apie porą eurų. Porcija ledų kainuoja nuo 1,5 euro.