Maždaug pusė Lietuvoje įvykstančių mirčių įvyksta dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tuo metu visame pasaulyje tokios ligos vidutiniškai nulemia tik beveik 30 proc. mirčių. Pagal mirštamumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuva jau ne vienus metus pirmauja visoje ES – šiomis ligomis sergame maždaug pustrečio karto dažniau nei Vakarų Europos šalių gyventojai.
Specialistų teigimu, dėl to kalti ir lietuvių mitybos įpročiai – vartojame per daug druskos, cukraus ir per mažai tų medžiagų, kurios užtikrina efektyvią širdies ir kraujagyslių ligų prevenciją.
Naujausia studija, kurią neseniai paskelbė kompanijos „Nestlé“ tyrimų instituto mokslininkai, atskleidė, kad viena tokių medžiagų yra kalis. Šis elementas - puiki priemonė, galinti užkirsti kelią hipertenzijai ar bent sušvelninti šios ligos požymius.
Šveicarijos Lozanos mieste įsikūrusio instituto mokslininkai ištyrinėjo 15 anksčiau atliktų tyrimų, kurie nagrinėjo kalio papildų poveikį tiek žmonėms turintiems normalų, tiek aukštą kraujospūdį, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių nevartoja vaistų nuo hipertenzijos. Tai pirmoji tokia išsami studija, atskleidžianti, ar nuo hipertenzijos kenčiantys žmonės gali tikėtis naudos sistemingai vartodami kalio priedus.
Tyrėjų išvados vienareikšmiškos – Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama 3,51 gramo dienos kalio norma iš tiesų yra efektyvi kovos su hipertenzija priemonė. „Nestlé“ instituto mokslininkai pabrėžia, kad reikalingą kalio normą žmonės gali gauti vartodami daugiau vaisių, daržovių, ankštinių kultūrų ir riešutų. Be to, kaip papildas vartojamas papildomas kalio kiekis taip pat gali būti veiksminga priemonė, ypač tuomet, jei suvartojame daugiau natrio, t. y. druskos.
Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos Ilonos Drulytės, jau anksčiau pasaulyje atlikti klinikiniai tyrimai ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad didesnis kalio ir mažesnis natrio suvartojimo derinys gali būti efektyvus mažinant kraujo spaudimą ir mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
„Padidinus su maistu suvartojamo kalio kiekį gali sumažėti kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Daugiausiai kalio yra vaisiuose ir daržovėse – ypač pupelėse, žirniuose, lapinėse daržovėse, morkose, bulvėse. Taip pat riešutuose, sėlenose, kviečiuose ir kitame augalinės kilmės maiste“, – nurodė specialistė.