„Bright Side“ visuomet domisi tuo, ką reikėtų valgyti ir ko nereikėtų, bei rūpinasi galimybėmis priimti informuotus sprendimus apie maistą, todėl dalijamės tyrimo rezultatais.
„Italiani Journal of Animal Science“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad baltų juostelių turinti mėsa yra riebesnė, nei įprasta, ir dažnai normalų riebalų kiekį viršija net 224%.
Dėl šios priežasties tyrėjai mano, kad baltos juostelės yra naujų gyvulininkystės ir veisimo metodų rezultatas – viščiukai auga greičiau ir priauga daugiau svorio, nei įprasta.
Tai taip pat gali būti hibridinių paukščių raumenų disfunkcijų požymis. Tyrime pabrėžiama, kad lyginant su situacija prieš 50 metų, viščiukai ir kalakutai dabar išauga iki 3 kg svorio per pusę laiko, kurio prireikdavo anksčiau, ir yra parduodami dukart sunkesni. Tai akivaizdu tiriant viščiukus, kuriems taikoma aukšto energingumo mityba, kurioje dažnai gausu papildomų vištienos riebalų – nesočiųjų gyvulinių riebalų.
Daugelis šių paukštininkystės metodų atsirado pastaraisiais metais, kai Europoje ir Šiaurės Amerikoje ypač padidėjo paukštienos krūtinėlių paklausa.
Deja, šie nauji metodai gali sąlygoti paukščių raumenų disfunkcijas, dėl kurių raumenų kiekio sumažėja, o riebalų – daugėja, todėl vištienos krūtinėlėse matome baltus dryželius.
Tyrime taip pat teigiama, kad vištiena metams bėgant yra praradusi dalį savo maistinės vertės ir vis didesnį susirūpinimą kelia balti dryželiai, kurie reiškia, kad mėsa pamažu praranda savo veikliuosius baltymus.
Vis dėlto, kartu su tyrimu pateikta apžvalga parodė, kad baltų dryželių randama tik 12% vištienos filė, todėl patikimai šių dalykų susieti negalima.
Paprastai manoma, kad mėsą su baltais dryželiais valgyti yra saugu, nors ir gali būti, kad ji – ne tokia skani. Lyginant su sveikesniais viščiukais, tokia vištiena gali būti kietesnė, medieną primenančios konsistencijos. Taip pat manoma, kad joje yra mažiau skonio ir ji sugeria mažiau marinato.
Galiausiai, balti dryželiai gali būti prasta reklama mėsos pramonei. Vienoje apžvalgoje rašoma, kad maždaug pusė vartotojų sakė nepirksiantys vištienos su vidutiniu kiekiu baltų dryželių.
Be to, jei vištienos filė yra daug baltų dryželių, ji atrodo riebesnė ir bespalvė.
Jei šie dryželiai iš tiesų yra naujų paukštininkystės metodų rezultatas, tokius metodus galima laikyti netikusiais. Juk galų gale, net jei kol kas dar laukiame daugiau tyrimų apie poveikį mėsai ir ilgalaikes to pasekmes tiek žmonėms, tiek paukščiams, visai mėsos pramonės šie balti dryželiai nieko gero nežada.
Žmonės renkasi pirkti produktus, kuriuos jie laiko saugiais, ir negali būti jokių kompromisų, kai kalbame apie dideliems kiekiams žmonių tiekiamo maisto saugumą.