• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkų teigimu, plaudami vaisius ir daržoves vandeniu, pašaliname tik iki 70 proc. ant jų esančių mikrobų. Kaip geriau apsaugoti sodo ir daržo gėrybes nuo pavojingų mikroorganizmų ir jų sukeliamų gedimų? Lietuvos mokslo premijos laureatė prof. habil dr. Živilė Lukšienė tam pasitelkė efektyvų vėžio gydymo metodą – fotodinaminę terapiją.

Mokslininkų teigimu, plaudami vaisius ir daržoves vandeniu, pašaliname tik iki 70 proc. ant jų esančių mikrobų. Kaip geriau apsaugoti sodo ir daržo gėrybes nuo pavojingų mikroorganizmų ir jų sukeliamų gedimų? Lietuvos mokslo premijos laureatė prof. habil dr. Živilė Lukšienė tam pasitelkė efektyvų vėžio gydymo metodą – fotodinaminę terapiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idėja panaudoti šviesą mikrobams naikinti mokslininkei kilo tuomet, kai ji su kolegomis darbavosi vėžio gydymo srityje. Anot jos, šalinant tiek vėžines ląsteles, tiek kenkėjiškus mikroorganizmus naudojamas tas pats principas.

REKLAMA

Atliekant tyrimus su maisto produktais itin svarbu teisingai pasirinkti medžiagą, kuri sugeria šviesą ir paskatina reakcijas, kurios naikina mikrobus. Dažniausiai tam naudojama chlorofilino natrio druska, t.y., maisto priedas, kuris neturi neigiamo poveikio žmogaus sveikatai. Juo apipurkšti vaisiai ir daržovės įdedami į specialų šviesą spinduliuojantį prietaisą. Taip žūsta beveik visi apšviesti mikroorganizmai, o vaisių ir daržovių paviršius lieka nepažeistas.

REKLAMA
REKLAMA

Šis metodas padeda ne tik apsaugoti maistą nuo pavojingų mikrobų ir išvengti infekcinių susirgimų, bet ir ilgiau išlaikyti jį nesugedusį. Mokslininkų teigimu, sunaikinus mikroorganizmus vaisiai genda lėčiau ir jų naudojimo laikas pailgėja beveik 40 proc. Jei, tarkim, braškės pradeda pelyti po septynių dienų, tai jas apšvitinus šis laikas pailgėja bent iki dešimties dienų. Nors šis metodas dar netaikomas praktiškai, tačiau susidomėjimas juo itin didelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip apsaugoti vaisius ir daržoves nuo gedimų ir prailginti jų galiojimo trukmę, išsamiau pasakojama viename iš ciklo „Mokslas iš arti“ vaizdo reportažų. Lietuvos mokslų akademijos parengtą ciklą „Mokslas iš arti“ sudaro penkiolika pasakojimų, kuriuose paprastai, aiškiai ir kiekvienam suprantamai pristatomi mokslininkų pasiekimai įvairiose srityse. Reportažų žiūrovai sužinos ne tik, kaip turėti sveikesnių vaisių ar daržovių, bet ir kaip žmogaus smegenys priima sprendimus, kas lemia mūsų psichologinę gerovę, kokias paslaptis slepia Lietuvos miestų istorija, kaip kuriamos naujos medžiagos, ir daug kitų įdomių faktų. Vaizdo reportažus galite nemokamai žiūrėti Lietuvos mokslų akademijos interneto svetainėje www.lma.lt

REKLAMA

Plėsti akiratį ir turtinti žinias Lietuvos mokslų akademija kviečia ne tik žiūrint vaizdo pasakojimus, bet taip pat skaitant mokslo populiarinimo knygas. Šiuo metu ji leidžia mokslo populiarinimo knygų seriją „Mokslas visiems“, kurioje net dvylika garsiausių užsienio autorių knygų. Tiek vaizdo reportažai, tiek knygos tinka ne tik mokslininkams ar dėstytojams, bet ir studentams, mokiniams ir visiems kitiems, norintiems įminti mokslo paslaptis, geriau suvokti šiuolaikinėje visuomenėje vykstančius procesus.

REKLAMA

Šias ir įvairias kitas mokslo populiarinimo veiklas Lietuvos mokslų akademija vykdo kartu su partneriais pagal projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos sukūrimas ir įgyvendinimas”. Jis atitinka 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 3 prioriteto „Tyrėjų gebėjimų stiprinimas“ priemonę „Žinių apie mokslą ir technologi¬jas gilinimas ir sklaida tarp mokinių ir jaunimo bei lyčių lygybės moksle ska¬tinimas“ ir yra finansuojamas Europos socialinio fondo bei LR valstybės biudžeto lėšomis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų