• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kietai virti kiaušiniai – tai ne tik skanus ir sotus užkandis, bet ir svarbi Velykų stalo puošmena, taip pat nepakeičiamas ingredientas įvairiems patiekalams – nuo salotų iki užtepėlių. Tačiau dažnas susiduria su nemalonia problema: kiaušinių lukštai verdant suskyla, baltymas išbėga, o rezultatas – sugadintas vaizdas ir tekstūra.

8

Kietai virti kiaušiniai – tai ne tik skanus ir sotus užkandis, bet ir svarbi Velykų stalo puošmena, taip pat nepakeičiamas ingredientas įvairiems patiekalams – nuo salotų iki užtepėlių. Tačiau dažnas susiduria su nemalonia problema: kiaušinių lukštai verdant suskyla, baltymas išbėga, o rezultatas – sugadintas vaizdas ir tekstūra.

REKLAMA

Laimei, šios problemos galima lengvai išvengti, laikantis kelių paprastų, bet labai veiksmingų patarimų. Štai kaip išvirti kiaušinius, kad jie būtų nepriekaištingi – gražūs, lengvai nulupami ir verdant puode nesusikiltų, rašoma wikihow.com.

Prieš verdant: pasiruošimas svarbiausia

Pasirinkite tinkamus kiaušinius. Idealiausia naudoti 7–10 dienų senumo kiaušinius. Švieži kiaušiniai sunkiau lupasi ir labiau linkę skilti verdant. Šiek tiek pastovėję – kur kas labiau tinkami virimui.

Pašildykite iki kambario temperatūros. Ištraukite kiaušinius iš šaldytuvo bent 30 minučių prieš virimą. Staigus temperatūros pokytis yra viena dažniausių lukšto skilimo priežasčių.

Patikrinkite šviežumą. Paprastas testas – įmeskite kiaušinį į dubenį su vandeniu:

  • Jei nuskęsta – jis šviežias;
  • Jei stovi vertikaliai – vis dar tinkamas, bet nebe pats šviežiausias;
  • Jei plūduriuoja paviršiuje – geriau nenaudokite.

Plona adata ar smeigtuku pradurkite platųjį kiaušinio galą. Taip išeis oras, sumažės slėgis viduje ir sumažinsite skilimo tikimybę.

Kaip virti: žingsnis po žingsnio

1. Paruoškite puodą. Į puodo dugną įklokite marlę – tai sušvelnins smūgius kiaušiniams judant puode ir apsaugos nuo dūžių;

2. Sudėkite kiaušinius vienu sluoksniu. Virkite tik vieną sluoksnį kiaušinių – jie neturi liestis ar būti prispausti vienas prie kito;

REKLAMA
REKLAMA

3. Užpilkite šaltu vandeniu. Vanduo turi visiškai apsemti kiaušinius – bent 3 cm virš jų;

4. Įpilkite priedų. 1 šaukštelis acto (4,9 ml) padės baltymui greitai sukietėti, jei lukštas visgi įskyla, arba ½ šaukštelio druskos (apie 6 g) – stiprins lukštą ir padės lengviau nulupti kiaušinį po virimo.

REKLAMA

5. Užvirkite vandenį švelniai. Venkite staigaus užvirimo – kaitinkite vidutine ugnimi, kol vanduo pradės virti.

6. Užvirus išjunkite kaitrą ir uždenkite puodą. Švelnus kaitinimas uždengtame puode leidžia kiaušiniams išvirti tolygiai ir sumažina susidūrimo su puodo sienelėmis riziką.

Kiek virti?

Kiaušinio trynio konsistencija priklauso nuo virimo trukmės:

3 minutės – minkštai virti kiaušiniai, su skystu tryniu;

5–7 minutės – pusiau kieti, kai trynys dar šiek tiek minkštas;

9–12 minučių – kietai virti;

9–10 min – sodriai geltonas, minkštesnis trynys;

11–12 min – visiškai tvirtas, šviesiai geltonas trynys.

Po virimo – svarbiausias žingsnis

Vėsinkite kiaušinius ledo vonelėje. Kol kiaušiniai verda, paruoškite didelį dubenį su šaltu vandeniu ir ledu. Vos baigę virti, išimkite kiaušinius kiaurasamčiu ir atsargiai dėkite į ledo vonelę. Tai sustabdys virimo procesą ir apsaugos nuo pervirimo.

REKLAMA
REKLAMA

Alternatyva: šaltas vanduo iš čiaupo. Jei neturite ledo, galite tiesiog perlieti kiaušinius po tekančiu šaltu vandeniu – poveikis bus labai panašus.

Tobulai kietai virti kiaušiniai – tai ne sėkmės reikalas, o tinkamo pasiruošimo ir kelių gudrybių rezultatas. Kuo mažiau šoko, kuo daugiau švelnumo – tuo gražesni, vientisesni ir skanesni bus jūsų kiaušiniai.

Tad eksperimentuokite, atraskite savo tobulą laiką ir mėgaukitės nepriekaištingu rezultatu kiekvieną kartą – tiek kasdien, tiek šventėms!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų