Vokiškos picos užkandis su šonine ir svogūnais
Tešlai jums reikės:
- 200 ml šilto vandens
- 15 g šviežių mielių
- 1 arb. šaukštelio medaus
- Žiupsnelio druskos
- 310 g kvietinių miltų
- 1 valg. šaukšto kokybiško alyvuogių aliejaus
Taip pat jums reikės:
- 200 g riebios grietinės
- 200 g kreminio sūrio Regular
- 1 valg. šaukšto šviežiai maltų pipirų
- 1 vnt. baltojo svogūno
- 100 g lengvai vytintos šoninės
Paruoškite tešlą. Į maišytuvo dubenį supilkite šiltą vandenį, sudėkite mieles, medų, miltus, įberkite žiupsnelį druskos, įpilkite aliejų ir maišykite apie 1-2 minutes, kol susijungs ingredientai. Po to minkykite apie 8 minutes, kol tešla taps šilkinė. Taip paruoštą tešlą padalinkite į dvi dalis, suformuokite lygius rutuliukus ir dėkite į riebalais pateptą dubenį. Palikite „pailsėti“ šilčiausioje namų vietoje apie 1 valandą.
Iškilusią tešlą plonai iškočiokite ir dėkite ant riebalais pateptos kepimo skardos. Palikite „pailsėti“ kol pasiruošite kitus ingredientus.
Į dubenį sudėkite grietinę, kreminį sūrį, suberkite šviežiai maltus pipirus ir išmaišykite. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Šoninę susmulkinkite vidutiniško dydžio gabalėliais.
Ant „pailsėjusios“ tešlos tolygiai paskirstykite pusę kiekio grietinės ir kreminio sūrio mišinio. Taip pat tolygiai paskirstydami išdėliokite svogūną ir šoninę.
Dėkite kepti į iki 220-230 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimu iš apačios ir ventiliatoriumi. Kepkite apie 10-13 minučių.
Iškepusį užkandį skanaukite su mėgstamais gėrimais.
Skanaus.
Pyragėliai su obuoliais
Obuolių įdarui jums reikės:
- 2 vnt. didelių žalių (rūgštesnių) obuolių
- 2 valg. šaukštų sviesto
- 0,5 stiklinės rudojo cukraus
- 0,5 arb. šaukštelio cinamono
- 0,5 vnt. citrinos žievelės
- 0,5 vnt. citrinos sulčių
- 2 arb. šaukštelių kukurūzų krakmolo
Kreminiam įdarui jums reikės:
- 200 g kreminio sūrio Regular
- 2 valg. šaukštų cukraus pudros
- 1 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto su sėklomis
Taip pat jums reikės:
- 4 vnt. sluoksniuotos bemielės tešlos
- Kiaušinio plakinio
Paruoškite obuolių įdarą. Obuolius nulupkite, išvalykite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir ištirpinkite. Kol sviestas tirpsta, suberkite cukrų, cinamoną, įtarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Suberkite obuolius. Kaitinkite, kol obuoliai paleis sultis. Tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite apie 10 minučių, kol obuoliai suminkštės.
Paruoškite kreminį įdarą. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį, suberkite cukraus pudrą, įpilkite vanilės ekstraktą ir viską išmaišykite iki kreminės konsistencijos.
Obuoliams suminkštėjus, maišant įpilkite kukurūzų krakmolą, sumaišytą su šaukštu vandens, ir palaukite kol užvirs. Tada nukelkite nuo kaitros. Įdaras paruoštas, tereikia palaukti kol atvės.
Suformuokite pyragėlius. Atitirpintos tešlos lakštus šiek tiek pakočiokite, kad būtų kiek platesni. Per vidurį tešlos lakšto dėkite kreminį įdarą, obuolius ir užlenkite tešlą šakutės pagalba prispausdami kraštus. Turi gautis pailgas pyragėlis. Pyragėlio viršuje padarykite kelias negilias įpjovas, kad kepimo metu susidarę garai išeitų ir nesuplėšytų tešlos.
Prieš kepant pyragėlius patepkite kiaušinio plakiniu, kad gražiai apskrustų. Taip paruoštus pyragėlius kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 15 minučių, kol tešla gražiai išsipūs ir apskrus.
Iškepusius pyragėlius skaniausia ragauti dar karštus.
Skanaus.
Patarimas: Atitirpinant tešlą išskirkite lakštus, kad nesuliptų.
Kaip tiksliai gaminti patiekalus sužinokite stebėdami laidą „Gardu Gardu“ kiekvieną šeštadienį 10:30 per TV3 televiziją.