Datulės – patys saldžiausi vaisiai žemėje. Teigiama, kad jos valo kraują ir skatina sėklos gamybą. Kadangi turi daug ląstelienos ir cukraus, suteikia ištvermės ilgai besimylint.
Minkštime yra daugiau kaip 60 proc. cukrų (sacharozės, gliukozės bei fruktozės), riebiojo aliejaus, baltymų, iki 3 proc. ląstelienos, kalio druskų, fosforo, magnio, geležies ir kitų medžiagų. Jos esantys angliavandeniai suteikia organizmui energijos užtaisą, kurio gali prireikti „veiksmo“ metu. Sukapotas ir sutrintas datules apibarstykite kokoso drožlėmis, suformuokite trutuliukus ir įdarykite juos kapotais migdolais. Datulės nerekomenduojamos žmonėms, kenčiantiems nuo gastrito arba cukraligės.
Avokadai – organizmo žadintojai, kuriuose gausu įvairiausių maisto medžiagų: baltymų, vitamino A, riebalų rūgščių ir kt. Šis ypatingu skoniu nepasižymintis vaisius tinka daržovių ir vaisių salotoms, blynams ir begalei kitų patiekalų.
Bazilikai – vaisingumo ir aistros simbolis. Šiais prieskoniniais augalais gardinami žuvies ir mėsos patiekalai, salotos, tinka jie ir prancūziškiems skrebučiams su sviestu bei česnakais, padažams. Bazilikų lapeliuose slypinčios medžiagos smarkiai stimuliuoja nosies receptorius ir smegenis. Išvada peršasi pati…
Ikrai – fosforo ir aminorūgščių sandėlis. Teigiama, kad šis delikatesas sužadina aistrą ir pailgina aktyvumą.
Jazminaičių žiedai skleidžia ypatingą aromatą, kurio neįmanoma su niekuo palyginti. Turtingas ir šiltas, sunkus ir intensyvus jis yra beveik narkotinis savo gebėjimu sukelti jausmus ir sužadinti vaizduotę. Toks stiprus ir sudėtingas jazminaičių kvapas atgaivina labiau, negu slopina, veikia kaip galingas antidepresantas ir afrodiziakas.
Pasivaikščiojimas žydinčių jazminaičių lauke, ypač vakare arba naktį, – tai susidūrimas su pačiu nuostabiausiu kvapu, puikiu gėlės aromatu, bet tuo pat metu ir sunkiu, tvyrančiu ore, paslaptingu, vaizduotę žadinančiu eroso kvapu.
Ina Laumenytė