Apie sveikus saldumynus pasakoja, receptais su skaitytojais dalinasi Sandra Gribauskaitė, tūkstančių sekėjų socialiniame tinkle susilaukusios grupės „Sveiki skanumynai“ įkūrėja.
„Jei turime noro, visada galime atrasti kiekvieno nesveiko produkto sveikesnį variantą, todėl sveika mityba dar nereiškia nuobodi ar monotoniška. Norint save pasilepinti, saldumynus taip pat galime pasigaminti tokius, kad jais mėgaujantis netektų graužti savęs ir baimintis dėl nereikalingų papildomų kilogramų“, – sako moteris.
Cukrus, grietinė, miltai – kuo pakeisti?
Šiandien tapo ypač populiaru kvietinius miltus pakeisti maltomis avižomis, iš kurių kuo puikiausiai galima iškepti gardžius blynus, pyragus, keksiukus, vaflius ar kitus sveikesnius skanumynus. Taip pat vietoj įprastų kvietinių miltų, kurie mūsų figūrai ne itin draugiški, galima naudoti grikių, kokoso ar migdolų miltus.
„Vienas iš didžiausių priešų – cukrus, be kurio neįsivaizduojami saldumynai. Visgi, net ir šiuo atveju sveikesnių alternatyvų tikrai yra. Cukrų galime pakeisti medumi, agavos sirupu, natūraliu stevia saldikliu, sacharinu ar įvairiausiais sirupais be kalorijų, kurių šiuo metu pasiūla išties išaugusi.
Žinoma, dėl teiginio „sveiki produktai“ galima ilgai ir nuobodžiai ginčytis, ar tikrai įvairiausi sirupai su skoniais ir dar be kalorijų yra sveikiau už cukrų, tačiau metantiems svorį bei norintiems pasiruošti vasarai, tai tikrai puiki alternatyva. Be to, verta paminėti, kad saldikliai yra kur kas saldesni už cukrų, todėl jų suvartojamas kiekis žymiai mažesnis. Taigi, įvardintos cukraus alternatyvos tinka naudoti visur, kur tik sugalvosite: košės, varškės, graikiško jogurto saldinimui, ruošiant įvairius kepinius ir kituose patiekaluose“, – tvirtina S. Gribauskaitė.
Vietoj grietinės ir grietinėlės vartojimo puikiai tinka natūralus ar graikiškas jogurtas be pridėtinio cukraus bei kitų įvairiausių priedų. Iš šių produktų taip pat galima pasigaminti gardžius sūrelius, padažus salotų, sriubų avižinių blynelių, varškė apkepų ar kitų patiekalų pagardinimui.
Pasak pašnekovės, margariną ar sviestą visiškai išimti iš savo mitybos raciono yra itin paprasta, kadangi šie mūsų organizmui yra nei kiek nereikalingi. Šiuos produktus vertėtų pakeisti sveikais riebalais, kaip avokadas, kuris užteptas ant duonos ar trapučio puikiai atstoja riebų sviestą ar margariną.
Sveikuoliškų saldumynų receptai
Pašnekovės nuomone, itin svarbu, kad sveiki desertai būtų ne tik skanūs, bet ir gražiai bei estetiškai pateikti, tuomet savaime save apgauname, kad tai įprastas, kaloringas desertas.
„Moterims, kurios nori sulieknėti, visų pirma, siūlyčiau sveikais saldumynais mėgautis pirmoje dienos pusėje, o ne vakare ar prieš miegą. Kitas svarbus dalykas – jausti saiką. Valgant sveikus desertus ar užkandžius kartais sunku laiku sustoti, todėl reikėtų save šiek tiek kontroliuoti“, – sako S. Gribauskaitė.
Baltyminiai vafliai
Reikės: 50 g. maltų avižų, 2 kiaušinių baltymų (galima naudoti vieną pilną kiaušinį), 1 kaušelio mėgstamo skonio baltymų miltelių (jeigu neturite, naudokite saldiklį). Pagardui reikės pusę banano, šilauogių, agavų ar kito sirupo be kalorijų.
Paruošimas: avižas, proteiną ir kiaušinių baltymus gerai išmaišykite, įpilkite vandens, kad tešla būtų šiek tiek skystesnė. Įkaitinus vaflių keptuvę ant jos užpurkškite aliejaus ir pilkite tešlą. Vafliams iškepus pagardinkite juos mėgstamo skonio sirupu, banano griežinėliais bei šilauogėmis. Be to, jei neturite vaflių keptuvės, tam puikiai tiks ir įprasta keptuvė.
Saldi pica
Padui reikės: 40 g. avižų, 2 valgomų šaukštų kokosų drožlių, 1 valgomo šaukšto riešutų sviesto, pusę banano, saldiklio. Įdarui reikės:150 g. Islandiško jogurto, pusę banano, aviečių, mėlynių, braškinio sirupo be kalorijų.
Paruošimas: visus picos pado ingredientus sumaišyti ir suformuoti ant kepimo popieriaus apskritimo formos padą. Jį dėti į orkaitę ir kepti 10-15 min. Padui iškepus sumaišyti jogurtą su saldikliu ir paskleisti ant picos pado. Ant viršaus uždėti bananą, uogas bei viską aplieti braškiniu sirupu.
Sveikuoliški triufeliai
Reikės: 80 g. anakardžių riešutų, 80-100 g. džiovintų datulių (priklauso ar labai saldžiai mėgstate), nesaldintos kakavos miltelių.
Paruošimas: vandenyje apie 30 min užmirkyti džiovintas datules. Smulkintuvu susmulkinti anakardžio riešutus, įdėti išmirkytas datules ir viską dar kartą susmulkinti, kol gausis lipni vientisa masė. Iš šios masės lipdyti rutuliukus, kuriuos vėliau išvolioti kakavos milteliuose. Pagamintus triufelius įdėti į šaldytuvą ir palikti kelioms valandoms. Kuo ilgiau palaikysite, tuo bus skaniau.
Sausainiai
Reikės: 50 g. mėgstamo skonio proteino miltelių, 1 kiaušinio, 100 g. riešutų sviesto, šiek tiek juodo šokolado be cukraus, su saldikliu.
Paruošimas: visus ingredientus sumaišyti tarpusavyje ir rankomis suformavus sausainius kepti įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
Braškiniai varškės sūreliai
Reikės: 180 g. liesos varškės, 10 g. želatinos, 35 g. juodo šokolado, 2 valgomų šaukštų braškinio sirupo be kalorijų, 4 braškių.
Paruošimas: varškę sumaišyti su braškiniu sirupu ir įdėti blenderiu sutrintas braškes. Ištirpinti želatiną ir įmaišyti į varškę. Varškės masę sudėti į indą ir pastatyti į šaldytuvą kelioms valandoms. Sustingus varškei supjaustyti ją norimo dydžio gabaliukais. Vėliau ištirpinti juodą šokoladą, varškę išvolioti šokolade ir įdėti į šaldytuvą valandai, kol šokoladas sustings.