Nors dabar beveik kiekviename Žemės kampelyje gali rasti ir „McDonald's“, ir sušių barą, ir kinų ar prancūzų restoraną, šiandien atsiranda vis daugiau žmonių, besidominčių gastronominiu turizmu. Ir taip sakydami mes kalbame ne apie tuos, kurie atostogų užsienyje metu su malonumu kimba į vietinius patiekalus (kaip būtų galima Prahoje neparagauti alaus, Prancūzijoje – svogūnų sriubos ar keptų kaštonų, o Kinijoje – aštrių makaronų ir delikatesų iš žuvies), nes kulinariniai turistai – tai žmonės, kurie į tolimas šalis važiuoja tam, kad pasmaguriautų tų kraštų virtuvės skanumynų ir praplėstų savo gastronominius horizontus.
Kulinarinis turizmas labiausiai tinka patyrusiems keliautojams – ten, kur nieko naujo jau nebesitiki atrasti, visada rasi ko paragauti. Be galimybės susipažinti su vietine virtuve, gastronominiams turistams siūloma ir nepamirštama atrakcija savo akimis išvysti, kaip virtuvės meistrai kuria delikatesus, ir netgi pasigaminti vietinį patiekalą pačiam (na, gerai – su virėjo pagalba).
Garsus kelionių leidinys „Lonely Planet“ jau kurį laiką publikuoja nemažai straipsnių gastronominių kelionių tematika, o neseniai išspausdino žurnalistų sudarytą šalių, kuriose turistai gali geriausiai susipažinti su kulinariniu paveldu ir patirti neparkartojamų gurmaniškų įspūdžių, penketuką.
5. Penktoje vietoje randame Ispaniją. Nors šios šalies virtuvė išsiskiria didžiule kulinarine įvairove, gurmanai vis dėlto dažniausiai akcentuoja Katalonijos regioną. Rytinės provincijos patiekaluose dažnai rasi tokių ingredientų kaip šafranas, alyvuogių aliejus, pomidorai ir medus, galbūt dėl to katalonų maistas pulsuoja ypatinga rytietiška magija. Priminsime, kad dažniausiai prie vakarienės stalo ispanai sėda po devintos valandos.
4. Ketvirtoji šiame sąraše – Prancūzija. Tu juk negalvoji, kad prancūzai minta vien sūriu, šampanu, raguoliais ir sraigėmis. Kiekviena Prancūzijos provincija ir kiekvienas regionas siūlo ypatingus gurmaniškus malonumus, beje, prancūzišką virtuvę gali testuoti ne tik pagal patiekalus, bet ir keliaudamas laiko mašina – šios šalies maisto įstaigose rasi nuo ankstyvųjų viduramžių iki modernios fusion virtuvės patiekalų.
3. Kinijoje, kuri užima trečią poziciją, vertėtų paragauti tų patiekalų, kuriais prekiaujama ir tiesiog gatvėse, ir keturių žvaigždučių restoranuose. Nacionaliniuose kinų patiekaluose dera begalė šviežių daržovių ir tiesiai ant ugnies paruoštų patiekalų, pagardintų tipiškais regiono prieskoniais, ryžiais ar makaronais. Esminis kinų virtuvės ypatumas – patiekalų paslaptingumas, nes niekad negali žinoti, ar kramsnoji kiaulienos skonio žuvį, žuvies skonio kiaulieną.
2. Antroje vietoje garbingai įsitaisė Graikija. Šios Viduržemio jūros šalies ypatybė – visada šviežūs ir natūralūs ingredientai, kurie tirpsta burnoje kad ir ką ragautum – ką tik iškeptą duoną, skaisčiai raudonus pomidorus ar vos tik pagautą žuvį. Maisto valgymas vidurdienį – tai ypatingas momentas visiems graikams, tuo metu keliautojams pateikiamas plačiausias nacionalinių patiekalų pasirinkimas, kurie, be abejonės, yra šviežutėliai.
1. Šį sąrašą karūnuoja Tailandas. Tajų virtuvės patiekalai išsiskiria itin ryškiai išreikštais česnakų, šviežių prieskoninių žolelių, kokosų aliejaus ir deginančio kaip ugnis Phrik Khii Nuu pipiriuko akcentais. Dėl savo ypatingų skonio bei maistinių savybių Tailando patiekalai paplito visoje Pietryčių Azijoje ir net Okeanijos valstybėse.
V. Karimovas