Pasak Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyriausiojo specialisto gydytojo toksikologo Lino Zdanavičiaus, įtariant apsinuodijimą grybais svarbiausia greitai sureaguoti ir kreiptis pagalbos, mat uždelsus medikai gali ir nepadėti.
„Simptomai gali pasireikšti labai įvairiai: per pusvalandį ar gerokai vėliau, praėjus 6-48 valandoms po valgio. Žmogus staiga pradeda vemti, gausiai viduriuoti, jį kankina stiprūs pilvo skausmai, prasta savijauta.
Jei apsinuodijama nuodingiausiais Lietuvoje augančiais grybais – žalsvąja ar blyškiąja musmirėmis, apsinuodijimui būdingas ilgas slaptasis periodas (6-15 val.), kurio metu jokių simptomų gali nepasireikšti.
Vėliau sunegaluojama staiga – atsiranda stiprūs pilvo diegliai, nuolatinis vėmimas, vandeningas viduriavimas, troškulys, po to – pagerėjimas (dažniausiai trečią parą), simptomai lyg ir praeina. Nors savijauta pagerėja, ligonis nustoja vemti, tačiau laboratoriškai nustatomi sunkaus kepenų pažeidimo požymiai.
Kai simptomai atsinaujina ir žmogus kreipiasi pagalbos, dažniausiai jau būna per vėlu, nuodas smarkiai pažeidžia kepenis, atsiranda gelta, sutrinka medžiagų apykaita, galimas kraujavimas iš virškinamojo trakto. Negydomi pacientai dažniausiai miršta per savaitę dėl ūminio kepenų nepakankamumo ir išsivysčiusių komplikacijų“, – pastebi toksikologas.
Pasak toksikologo, yra keli apsinuodijimo simptomai, kurie išduoda, kad kyla didelė grėsmė gyvybei.
„Kaip ir kiekvieno sunkaus susirgimo atveju gydant apsinuodijimą grybais, tikimasi, kad pacientą pavyks išgelbėti. Iš vieno ar kelių rodiklių sunku prognozuoti, ar apsinuodijimas mirtinas. Tačiau grėsmė gyvybei kyla, kai dėl apsinuodijimo grybais sutrinka kepenų veikla, medžiagų apykaita, atsiranda kraujavimas“, – pastebi L. Zdanavičius.
Pasak L. Zdanavičiaus, visais atvejais įtarus, kad apsinuodyta grybais, geriausia nedelsiant skambinti į Tarnybos Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių.
„Paskambinus numeriu 85 236 20 52, mūsų specialistai konsultuoja visą parą. Jums bus išsamiai patarta, kaip elgtis, ar reikia kreiptis į gydytoją, vykti į ligoninę. Labai svarbu atminti, kad apsinuodijimas grybais gali būti grėsmingas gyvybei, tad delsti jokiu būdu negalima“, – įspėja specialistas.
Pasak toksikologo, 2019 metais dėl apsinuodijimo grybais skambinta 112 kartų: 96 kartais dėl suaugusių asmenų, 16 – dėl vaikų. O jau ir šiemet net 32 kartus pranešta apie apsinuodijimą.
„Šiemet dėl apsinuodijimų grybais skambinta 32 kartus: 25 kartus dėl suaugusių asmenų ir 7 kartus dėl vaikų. Deja, kokiais grybais žmonės apsinuodija, dažniausiai neaišku.
Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrius neturi duomenų, kiek žmonių dėl apsinuodijimo gydyta stacionare, nes atskiros gydymo įstaigos informacijos apie tai Tarnybai nepateikia“, – pastebi L. Zdanavičius.
Pasak toksikologo, sunegaluoti galima ir nuo valgomųjų grybų, tačiau nuramina, kad negalavimo simptomai turėtų praeiti savaime.
„Sunegaluoti tikrai galima ir nuo valgomųjų grybų, nes grybai – sunkiai virškinamas maistas. Valgomaisiais grybais galima apsinuodyti juos netinkamai laikant ar ruošiant. Žmogų tokiais atvejais vargina sunkumas ar skausmas skrandžio srityje, pykinimas, vėmimas bei viduriavimas. Tačiau tokio sutrikimo simptomai turėtų praeiti savaime.
Būtina žinoti, kad net ir labai ilgai verdant bei dažnai keičiant vandenį, konservuojant ar džiovinant grybus, nuodingi grybai netampa nenuodingais, mat nuodai yra atsparūs temperatūros poveikiui“, – teigia L. Zdanavičius.
Pasak specialisto, įdomu tai, kad apsinuodyti gali ir vienas iš kelių asmenų, valgiusių tą patį patiekalą, nes gali nutikti taip, kad tik vienam žmogui lėkštėje buvo patekęs nuodingas grybas.
Kaip teigia L. Zdanavičius, žmonės turėtų vengti pirkti sūdytų, marinuotų ar kitaip konservuotų grybų turgavietėse.
„Taip pat rekomenduotina visada perrinkti vyresnio amžiaus žmonių surinktus grybus, nes dėl susilpnėjusios regos jie gali suklysti, apsirikti. Labai dažnai apsinuodijama supainiojus nuodingą ir valgomą grybus, kadangi kai kurie jų yra panašios išvaizdos. Šviežius grybus patariama kuo greičiau sudoroti, nerinkti grybų po šalnų, nes juose būna prasidėjęs irimas“, – patarimai dalijasi toksikologas.
Pasak L. Zdanavičiaus, pavojingiausi grybai, augantys Lietuvoje yra žalsvoji (blyškioji) musmirė (Amanita phalloides), smailiakepurė musmirė (Amanita virosa), baltoji musmirė (Amanita verna), eglinė kūgiabudė (Galerina marginata), smailiažvynė žvynabudėlė (Lepiota aspera), valgomasis bobausis (Gyromitra esculenta), rudeninis bobausis (Gyromitra infula), nuodingoji tauriabudė (Clitocybe dealbata), plaušabudės (Inocybe spp.), nuodingasis nuosėdis (Cortinarius orellanus).