Jie vėmė ir viduriavo, taip pat karščiavo. Žmonės suskubo kaltinti vakarienei pateiktą omletą, mat jo neragavusieji negalavimų išvengė.
Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Po sočios vakarienės kelios dešimtys Kauno ligoninės pacientų sunegalavo dar ir papildomai – užfiksuotas žarnyno infekcijos protrūkis.
„Gastroenterinių simptomų pacientams atsirado ir per kelias valandas keliasdešimčiai pacientų atsirado nusiskundimai virškinamo trakto: pasireiškė vėmimas, viduriavimas“, – komentuoja Kauno ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vadovė Rita Butylkina.
Oficialiai skaičiuojama, kad savijauta pablogėjo 24 pacientams.
„Pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimo buvo ne visiems susirgusiems asmenims“, – vardija visuomenės sveikatos centro atstovė Kristina Rudžinskaitė.
Pacientų artimieji suskubo kaltinti vakarienei valgytą omletą įtardami, kad kiaušiniai, galbūt, buvo ne švieži.
„Pietums buvo vištiena, o vakarienei tas pagarsėjęs omletas. Čia naktį pasireiškė, negali iš karto pasireikšti, tas maistas turi praslinkti tam tikrą kelią“, – teigia Rita Butylkina.
Ėmėsi griežtų priemonių ir dezinfekcijos
Ar išties kaltas omletas – paaiškės po tyrimų – tačiau jo neragavusieji jaučiasi gerai, kad ir koridoriuje kalbinta Anelė.
„Aš nemėgstu omleto, nemėgstu, man omletas neskanu, vienas iš maistų. Aš ir namie nevalgau jo“, – tikina pacientė Anelė.
Gyventojai stebisi, kad visa tai nutiko ligoninėje, kur turi būti griežta tvarka ir higiena:
„Būna, visko pasitaiko, žmogiška klaida.“
„Nėra labai malonu, kai kreipiesi pagalbos, o išeini su dar didesne bėda.“
Ligoninės atstovai sako ėmęsi griežtų priemonių ir dezinfekcijos.
„Visi, kuriems pasireiškė simptomai, yra sugrupuoti, jie tada naudojasi tam tikru tualetu, nevaikšto. Aišku, be jokios abejonės kas 3 valandas valomos stipriais dezinfekciniais skiediniais patalpos“, – sako Kauno ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vadovė.
Ligoninė pradėjo vidinį tyrimą ir tikina, kad į virusą tai nepanašu.
„Kiekvienas sukėlėjas turi tam tikrą inkubacinį periodą ir sunku spręsti, ar tai galėjo būti pietūs, ar vakarienė. Žmonės pažymi, kad bloga pasidarė po paskutinio maitinimo, bet tos inkubacijos nuo paros iki trijų parų būna. Jei tai bakterinė infekcija, trumpesnė būna“, – pasakoja R. Butylkina.
Tokio didelio protrūkio nepamena
Atvykę maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai paėmė maisto mėginius, apžiūrėjo patalpas, tačiau protrūkio kaltininko kol kas įvardinti negali.
„Patikrinimo metu radome maisto žaliavų: vištiena ir kiaušiniai, kurie naudoti gamyboje, tai atrinkome mėginius. Taip pat buvo atrinkti nuoplovų bei geriamojo vandens mėginai. Atlikus patikrinimą, grubių higienos pažeidimų, kurie galėjo turėt įtakos susirgimams, nenustatyta“, – kalba maisto ir veterinarijos tarnybos patarėja Diana Jankauskienė.
Visuomenės sveikatos specialistai taip pat aiškinasi situaciją, esą tokio didžiulio protrūkio gydymo įstaigoje nepamenantys.
„Tikrai jau labai seniai nebuvo tokio dydžio protrūkio“, – tikina visuomenės sveikatos centro atstovė Kristina Rudžinskaitė.
Ligoninės atstovai sako, kad sunegalavo tik pacientai. Kad blogai pasijuto ir medicinos personalas – duomenų nėra ir tikina kad įstaigoje protrūkis suvaldytas, sunegalavusių ligonių nepadaugėjo.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio viršuje.