Populiariausia žuvis parduotuvėse ne ką mažiau įspūdinga forma gali atplaukti ir į namų lėkštę. „Iki“ šefai siūlo ją iškepti susuktą į medaliono formą – skyrę visai nedaug laiko ir pinigų, tikrai pelnysite valgytojų simpatijų medalį, rašoma pranešime spaudai.
Lašiša – tarsi delikatesų pasaulio superžvaigždė, turinti gausybę talentų. Omega-3 riebalų rūgštys, baltymai ir vitaminas D – tai tik dalis jų, dėl kurių ji liaupsinama.
„Jeigu vis dar manote, kad valgyti galima arba sveikai, arba skaniai, tereikia prisiminti lašišą. Tai puikus pavyzdys, kad skaniu maistu be sąžinės graužaties galima mėgautis ir griežtai laikantis sveiko gyvenimo būdo principų.
Didelis lašišos privalumas, kad ji įtinka daugeliui – net ir tie, kurie sakosi nesantys dideli žuvies gerbėjai, paprastai su malonumu kerta šią riebią, malonaus skonio ir tekstūros žuvį. Be to, ji mažai kaulėta, tad iš jos mėgstama ruošti net vaikams“, – pasakoja minėto prekybos tinklo komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
Numylėta žuvis – naujame amplua: pabandykite ją susukti
Prie lašišos populiarumo šviežios žuvies skyriuje prisideda ir tai, kad ji yra nepretenzinga valdovė – lašišą paruošti nesunku, tokia užduotis lengvai įveikiama ir virtuvės naujokams.
Be to, siekiant pateisinti lašišos gerbėjų lūkesčius, jai dažnai skelbiamos akcijos – tad gurmaniška žuvimi pasimėgauti galima gerokai sutaupant.
„Lašišos patiekalas jau savaime būna maža šventė prie stalo, ir ne viena šeima jau yra išbandžiusi pačias įvairiausias jos ruošimo technikas. Galima ruošti visą lašišą ar jos filė, pjausnius, gabalėlius.
Ji tinka kepimui orkaitėje, ant keptuvės, grilinimui, virimui garuose, sriubai ar net gali būti valgoma pasūdyta ir neapdorota termiškai.
O kartais tereikia visai mažai, kad jau pamėgta populiarioji lašiša pasidabintų visiškai nauju karališku rūbu – tiksliau, medaliu“, – juokauja šefai.
Iš visiems puikiai pažįstamų ir dažnai perkamų lašišos pjausnių vos keliais rankų judesiais galima susukti apvalios formos medalionus. Sulaukę tokio patiekalo, namiškiai ar svečiai gal net ims klausinėti, ar nesate slapta baigę kulinarijos mokyklos.
Lašišos medalionai – elegantiški, apvalūs žuvies kepsniai, kurie atrodo taip, tarsi būtų paruošti žvaigždutėmis apdovanoto restorano virtuvėje.
Tačiau namų virtuvėje jie gimsta paprastai. Parduotuvių tinklo šefai dalinasi patarimais, kaip šią stalo pažibą sukurti žingsnis po žingsnio.
Lašišos medalionai – greitai ir įspūdingai
Porcijos: 4. Gaminimo laikas: 30 min. Reikės: 4 šviežios lašišos pjausnių, druskos, šviežiai maltų pipirų, citrinos sulčių, aliejaus, pasirinktinai – šviežio rozmarino, česnako skiltelės.
- Pirmiausia, leiskite lašišos pjausniams pasimėgauti spa procedūromis: įtrinkite jūros druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais, patepkite su šiek tiek citrinos sulčių sumaišytu aliejumi. Jei norite papildomo žavesio – įmaišykite truputį smulkinto šviežio rozmarino ar česnako.
- Aštriu peiliu išpjaukite lašišos stuburkaulį ir jį pašalinkite. Lašišos pjausnio „sparnai“ bus susukti į medaliono vidų, todėl nuo jų pašalinkite odelę – maždaug 4 cm ilgio. Kad būtų patogiau valgyti, pašalinkite ir smulkesnius kaulus – tą lengva padaryti pirštais ar pincetu.
- Tuomet teliks suvynioti „sparnus“ į vidų ir sutvirtinti šį apskritą kepsnį kepimo virvele, apsukant ja ant lašišos odelės.
- Keptuvė turi būti įkaitusi iki vidutinės temperatūros. Svarbiausia taisyklė – neperkepkite žuvies. Pakaks ją iš abiejų pusių po kelias minutes apkepti tiek, kad lengvai paruduotų, tačiau ji turi išlikti švelniai rausva viduje, sultinga. Kai pamatysit, kad žuvis lengvai atsiskiria šakute – ji pasiruošusi iš keptuvės keliauti į lėkštę. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje lašišai iškepti prireiks apie 20 minučių.
- Patiekimo menas – paskutinis, bet ne mažiau svarbus veiksmas. Genialumas gali slypėti ir paprastume: ant baltos lėkštės gracingai suguldykite medalionus, šalia – sukurkite kreminės bulvių košės debesėlį ir sudėliokite spalvingų keptų daržovių mozaiką. Užbaikite kompoziciją šviežiomis žolelėmis ir citrinos skiltelėmis, o jei norite tikro „oho“ efekto – patiekite su lengvu grietinėlės ir krapų padažu.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!