„Ši šventė – tradicinė, todėl ir dekoracijos bei vaišės turėtų atspindėti lietuvių ir krikščionių tradicijas. Taip pat pavasaris diktuoja žalumos, augimo tematiką, tad puošiant stalą ir patiekalus patarčiau naudoti daigintus kviečius, daigintas saulėgrąžas ar prieskonines žoleles“, – pasakoja I. Kuodienė.
Vaišių stalas – ką gaminti?
„Tradiciškai Velykų stalo pagrindiniai patiekalai buvo aviena ir riebi kiauliena: kumpis, karka, lašiniai. Visgi šiais laikais senovės lietuvių tradicijų nebesilaikoma, tad ruoškite vieną mėsos patiekalą, kuris bus Jūsų stalo akcentas. Siūlyčiau gaminti kalakutienos krūtinės kepsnį arba visą paukštį. Vis dėlto, jei karštam patiekalui nuspręsite rinktis riebią mėsą, venkite sočių mėsos užkandžių. Taip pat prie riebios mėsos rekomenduočiau patiekti daugiau daržovių, kurios gali būti tiek raugintos, tiek marinuotos ar aštraus skonio.
Kalbant apie užkandžius, nuolat raginu lietuvius pasirinkti vieną arba kelis – ne daugiau. Siūlau negaminti kelių rūšių silkės, mišrainių, kadangi vaišes ruošiate ne prekybos centrui, kur reikia įtikti kiekvieno vartotojo skoniui. Gaminkite tik tai, kas jums patiems skanu ir gerai pavyksta.
Pastaruoju metu itin madinga rinktis aukštos kokybės ekologiškus produktus iš vietinių ūkių. Tai puikiai tinka ir Velykoms. Venkite gausos įvaizdžio, kai stalas nukraunamas perdirbtais, abejotinos vertės ir naudos produktais – tai pasenęs „pigiau, bet daugiau“ principas. Taip pat vaišių pagrindą turi sudaryti mums nuo seno įprasti produktai, o egzotiškus importinius gaminius naudokite tik kaip priedus ir prieskonius“, – pataria mitybos specialistė.
Šventinis įprotis – persivalgymas
Per šventes save riboti itin sunku. Dažnai persivalgome, o vėliau save graužiame ir nerimaujame dėl priaugtų papildomų kilogramų. Šiaip ar taip, verta žinoti kelis mitybos principus, norint savęs per daug nevaržyti, tačiau tuo pačiu išvengti persivalgymo ir papilnėjimo.
„Iš tiesų, per šventes, kai stalai nukrauti skaniausiomis vaišėmis, riboti save sudėtinga. Pirmiausia, pasistenkite įvertinti savo organizmo galimybes ir jokiu būdu nesiekite rekordų.
Kalbant apie Velykų stalo simbolį – kiaušinius, jie yra itin tinkamas pusryčių patiekalas, tad nuo jų ir tinkamiausia pradėti vaišes. Vis dėlto per dieną rekomenduojama suvalgyti vieną kiaušinį. Svarbu atsižvelgti į tai, kiek ir kokių valgių dar vartosite per Velykas ir šių rekomendacijų prisilaikyti.
Šiuo metu į madą sugrįžta naminė duona, kuri tiek papuoš, tiek pagardins šventinį stalą. Rinkitės viso grūdo kvietinius ar ruginius speltos rūšies miltus. Be to, neverta duonos gardinti sėklomis, riešutais ar vaisiais – taip tik padidinsite kalorijas, o tikrasis skonis pradings. Ką tepti ant duonos? Prie kiaušinių labai tinka tuno užtepėlės. Trinkite jas su žalumynais, avokadu ar aliejumi, gausite liesesnį, bet labai gardų užtepą.
Taip pat svarbu mėsos kepsnių neatidėlioti vakarui, juos rinkitės pietums, o vėliau pasivaikščiokite ar paridenkite margučius. Vakarienei rinkitės neriebiai pagamintą žuvį, įvairius vyniotinius, salotos. Be to, tinka tradiciniai varškės ir sūrio patiekalai, o desertui geriausia patiekti vaisių/uogų kompotą ar žele“, – rekomenduoja Ieva Kuodienė.
Kuo pakeisti majonezą?
„Kiaušinius labiau tinka valgyti su krienais, nei majonezu. Taip išvengsite nereikalingo dubliavimosi, kadangi majonezas gaminamas taip pat iš kiaušinių. Krienus galima maišyti pagal tradicinius receptus su burokėliais, spanguolėmis, grietine (siūlyčiau jogurtą), net obuoliene. Tokius derinius naudokite ir mišrainėms ar prie mėsos, žuvies. Taip pat prie virtų kiaušinių tinka pomidorai. Galima pasigaminti salsos tipo padažą: pomidorai su česnaku, svogūnu, trupučiu aliejaus ir citrinos sulčių. Puikiai derės ir tsadziki tipo: jogurtas su raugintu agurkėliu, krapais, petražolėmis. Atminkite, jei prie patiekalų patieksite daug šviežių daržovių (salotų lapų, svogūnų laiškų, mažųjų špinatų), valgant nesijaus sausumo, sprangumo, mažiau reikės riebių padažų.
Prie kiaušinių paprastai valgomi pyragai su sviestu. Jei norite saikingai paskanauti duona, siūlyčiau ją pjaustyti plonomis riekelėmis ir paskrudinti orkaitėje. Saikingai užteptas sviestas nėra toks kenksmingas. Taip pat pasigaminkite žalio sviesto su žalumynais ir prieskoniais – bus ir sveikiau, ir puošniau.
Balta mišrainė gali būti visai sveikas patiekalas. Bulvės šiuo metų laiku nėra naudingos, todėl verčiau jas pakeisti pupelėmis. Tokių daugiakomponenčių patiekalų ruoškite vos vieną kitą. Nes skirtingų produktų gausa labai apkrauna virškinimo sistemą“, – tvirtina specialistė.
Mitybos specialistės rekomenduojamas šventinis patiekalas
Baklažanų ir jautienos suktinukai
Visa gudrybė – išilgai plonai supjaustyti baklažaną ir jautienos file. Mėsą pamušti plaktuku, pabarstyti pipirais, raudonėliu, malta kalendra, o baklažanus – druska ir palaukti kol išleis sultis. Mėsos nesūdyti, nes baklažanuose lieka druskos ir jos pakanka. Mėsą truputį “papudruoti” miltais, kadangi tada suktinukas geriau sukimbą ir išlaiko formą.
Ant nusausintos baklažano riekelės dėti mėsą ir susukti į ritinėlį bei susmeigti dantų krapštuku. Įkaitinus keptuvę apkepinti suktinukus iš visų pusių, tada įpilti vandens, kad pusiau apsemtų, sumažinti ugnį ir uždengus patroškinti apie 5 min. Svarbu neperkepti. Suktinukai skanūs tiek karšti, tiek šalti, prie jų tinka pupelių, lęšių garnyras, romaninės salotos ar česnakinis padažas.