„Karštų šunų“ atsiradimo istorija
Kaip atsirado dešrainis ir jo pavadinimas, kulinarijos istorikai iki šiol neturi vieningos nuomonės. Viena versijų teigia, kad 1904 m. bavaras Antonas Feuchtwangeris Luizianoje vykusioje prekybos parodoje pardavinėjo karštas dešreles ir, kad turtingi pirkėjai nenusidegintų ir neišsiteptų rankų, kartu su dešrele duodavo baltas pirštines – kad jas mūvėtų valgydami. Kadangi dauguma pirštinių taip ir nebūdavo grąžinamos, A. Feuchtwangeris ėmė jų trūkti. Jis paprašė savo pusbrolio kepėjo pagalbos – iškepti pailgas bandeles, į kurias būtų galima dešreles įdėti – taip atsirado dešrainio pirmtakas.
Antroji versija skelbia visai kitą dešrainio atsiradimo istoriją: „hot dog“ terminas jau buvo vartojamas 1894 m. Jeilyje, kur prie studentų bendrabučių stovėdavo vadinamieji pailgi „šunų vagonėliai“, o iš jų buvo pardavinėjamos karštos dešrelės. Tačiau kiti šaltiniai rodo dar ankstesnį „karštų šunų“ termino atsiradimą – teigiama, kad „dachshund” dešreles į Ameriką atvežė vokiečių emigrantai, kurių atsivežti taksų veislės šuniukai sulaukė pašaipų ir palyginimų su dešrelėmis. Šis pavadinimas vėliau prilipo ir vokiečių mėgstamoms Frankfurto dešrelėms – „mažiems šunims“. Dar vėliau terminas transformavosi į visiems žinomą „hot dog“.
Dešrainių festivalis
„BIOVELA Group“ šiemet nusprendė Tarptautinę dešrainių dieną atšvęsti su visais įmonės darbuotojais ir organizuoja Dešrainių festivalį. BIOVELA – UTENOS MĖSA gamykloje visiems darbuotojams gaminami specialiai šiai šventei sukurti dešrainiai su „Bratwurst“ kepamosiomis dešrelėmis ir įvairiais pagardais. Festivalyje vyksta ir konkursas, kurio metu siekiama išsiaiškinti, kuris darbuotojas gali greičiausiai suvalgyti dešrainį. Geriausias iki šiol užfiksuotas laikas yra 28 s.! Taip pat šventės erdvėje visi vaišinami „biovelišku“ mėlynu punču, groja muzika, įrengta poilsio erdvė, partneriai restoranas ant ratų „Cloud Kitchen Catering“ rūpinasi, kad visi darbuotojai mėgautųsi tobulais dešrainiais.
„Mums smagu susiburti ir paminėti įvairias šventes, ypač kai jos susijusios su mūsų aistra – maistu. Šiai dienai ruošėmės iš anksto, nes suburti visus darbuotojus, kurių yra apie 1600, yra nemenkas iššūkis. Tačiau kaip didžiausias Utenos regiono darbdavys, mes jaučiamės atsakingi už visus savo darbuotojus, tad džiaugiamės būdami kartu ne tik dirbdami, siekdami bendrų tikslų, bet ir pramogaudami“, – šventės nuotaika dalijasi Žmogiškųjų išteklių departamento direktorė Ieva Ragauskaitė.
Kaip pasigaminti tobulą dešrainį
Norintiems prisijungti prie Tarptautinės dešrainių dienos, „BIOVELA Group“ maisto patirčių ekspertas Lukas Semeževičius dalijasi patarimais, į ką svarbu atkreipti dėmesį, norint pasigaminti tobulą dešrainį:
Dešrelės
Įprastai dešrainiams naudojamos dešrelės, kurias reikia sušildyti karštame vandenyje ar garuose. Daugelis prekyboje esančių dešrelių jau yra termiškai apdorotos, tad jų ilgai virti nereikia – tik pašildykite ir formuokite dešrainius.
Svarbu paminėti, kad jei svarstote gaminti dešrainius gamtoje, kepti dešreles griliuje, rinkites tokias, kurias galima kepti. Augant grilio kultūrai Lietuvoje, formuojasi ir vis didesnė kepamųjų dešrelių pasiūla. BIOVELA savo asortimente turi didelį pasirinkimą įvairių dešrelių skaniausioms jūsų akimirkoms!
Bandelė
Parduotuvių asortimente galima rasti daugybę skirtingų rūšių dešrainių bandelių – nuo įprastų mielinių iki naujausios mados – su bulvėmis. Dešrainių bandelę pasirinkite pagal tai, kokius ingredientus naudosite. Jei norisi intensyvaus skonio ir naudosite tradicinius priedus – tuomet puikiai tiks mielinės bandelės. Jei visgi norite papildomo skonio, puikiai tiks saldžios sviestinės dešrainių bandelės.
Taip pat pasirinkite ir kokią bandelės rūšį naudosite – prancūzišką ar amerikietišką. Prancūziškos bandelės puikiai tinka tuomet, kai tiesiog norite dešrainio su padažais, o jei norite susikurti gausesnį dešrainį – rinkitės amerikietiško tipo bandeles.
Padažai
Populiariausių padažų top 3 – neaplenkiamas. Tai garstyčios, pomidorų padažas ir majonezas. Dažnu atveju šie visi trys padažai maišomi į vieną dešrainį.
Tačiau dešrainiams puikiai tinka ir intensyvesnio skonio padažai tokie kaip BBQ padažas su viskiu, majonezinis šriračos ar aštrių garstyčių padažas.
Papildomus skonius galite įvesti ir naudodami gaiviuosius padažus kaip tzatziki, salsa bianca ar romesco (orkaitėje keptų paprikų padažas).
Pagardai
Papildomų pagardų asortimentas yra be galo didelis ir labai individualus. Tačiau yra keletas patarimų, kaip pasirinkti tinkamą pagardą.
Jei norisi papildomos rūgšties, puikiai tiks marinuoti agurkai. Norite daugiau traškumo – nieko nėra geriau nei kepti, džiovinti svogūnai. Jei mėgstate aštriau, įsidėkite pjaustytų jalapenų, o sotumo priduos šaukštas pupelių ar kukurūzų, kurie suteiks ir papildomo skonio, ir pridės maistinės vertės.