4 kubiliukams reikės: 80 ml aliejaus; 200 ml šilto vandens; 400 g miltų; 2 šaukštai cukraus; druskos;
Sriubai:
450 g pievagrybių; 2 svogūnų; 80 g sviesto; 1 l sultinio (grybų/vištienos); 250 ml pieno; 150 g lydyto sūrelio; 3 šaukštų miltų; pipirų; druskos; lauro lapo; 100 g pelėsinio sūrio;
Dideliame dubenyje sumaišykite mieles, cukrų ir šiltą vandenį, kol mielės ištirps. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje pastovėti 5-10 minučių, kol paviršius suputos ir mielės taps aktyvios.
Suberkite į dubenį su mielėmis miltus, supilkite aliejų, suberkite druską ir cukrų. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Iš tešlos suformuokite rutulį, įdėkite jį į švarų, aliejumi lengvai išteptą dubenį.
Pasukite tešlos rutulį dubenyje kelis kartus, kad visas apsiteptų aliejumi. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje 1-2 valandoms, kol tešla pakils.
Įkaitinkite orkaitę iki 200C temperatūros. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
Tešlą padalinkite į 4 lygias dalis.
Iš kiekvienos suformuokite po rutulį, kiekvieną jų lengvai paspauskite. Sudėkite kubiliukus į/ant skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 50 minučių. Kai kubiliukai iškeps – nupjaukite viršūnėles ir išskobkite vidų.
Pievagrybius supjaustome griežinėliais, susmulkiname svogūną. Keptuvėje ištirpdome sviestą, jame apkepiname svogūnus, tada sudedame pievagrybius. Vis pamaišydami kepame apie 10 minučių. Tuomet suberiame miltus (nuolat maišome).
Pabarstome druska, pipirais. Į užvirusį sultinį atsargiai suberiame keptuvės turinį (nuolat maišome) ir supilame pieną. Įdedame lauro lapą, jei dar trūksta - šiek tiek druskos ir pipirų.
Verdame apie 20 minučių. Baigiant virti sudedame lydytą sūrelį ir paverdame dar keletą minučių. Išvirusią sriubą sutriname trintuvu. Kai sriubą supilstome į kubiliukus, pagardiname pjaustyto pelėsinio sūrio kubeliais.