Žuvų taukai cholesterolio lygio nemažina
Didesnis cholesterolio lygis nustatomas dažnam Lietuvos gyventojui, ir tai yra viena priežasčių, kodėl pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis bei mirštamumą nuo jų esame viena prasčiausiai Europoje atrodančių valstybių. Per didelis cholesterolio lygis kraujyje gali paskatinti sustorėti vidinį arterijų sluoksnį – sukelti aterosklerozę, dėl kurios padidėja miokardo infarkto ir insulto rizika. Neretai būtent siekdami sukontroliuoti cholesterolio lygį kraujyje gyventojai ima vartoti omega-3 riebalų rūgščių papildus arba tiesiog žuvų taukus.
Santaros klinikų Prevencinės kardiologijos poskyrio vyresnioji gydytoja kardiologė docentė Jolita Badarienė sako, kad omega-3 riebalų rūgštys priskiriamos prie lipidų kiekį reguliuojančių medikamentų, tačiau, norint sumažinti mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentraciją, taip pat riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vien šių papildų gali nepakakti.
„Žuvų taukų įtaka širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai pradėta tirti pastebėjus, kad už poliarinio rato gyvenantys inuitų tautybės žmonės, kurių mitybos raciono pagrindą sudaro žuvis, retai serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau naujausi medicininiai tyrimai omega-3 įtakos blogojo ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentracijos mažėjimui neparodė. Nustatyta, kad žuvų taukai padeda sumažinti trigliceridų koncentraciją kraujyje – tai, be abejo, irgi yra svarbu“, – sako J. Badarienė.
Gydytojos teigimu, pagal naujausias 2019 m. Europos kardiologų draugijos rekomendacijas omega-3 riebalų rūgščių gali būti papildomai skiriama pacientams, kuriems nustatyta padidėjusi trigliceridų koncentracija, ypač jei jau paskirtas gydymas kitu lipidų koncentraciją mažinančiu vaistu – statinu. Tokiems pacientams rekomenduojama skirti gana dideles dozes, net iki 4 gramų siekiančias, omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių.
Papildai efektyvių vaistų neatstoja
Nors trūksta mokslinių įrodymų, nemažai gyventojų žuvų taukus ar kitus maisto papildus nepagrįstai laiko pakankama alternatyva cholesterolio lygį kraujyje reguliuoti padedantiems statinams. Statinai paprastai paskiriami pacientams, kuriems yra didesnė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ir yra gyvybiškai svarbūs siekiant išvengti pakartotinio miokardo infarkto ar insulto.
„Statinų efektyvumas kontroliuojant cholesterolio lygį kraujyje yra įrodytas klinikiniais tyrimais ir patvirtintas medicininėje praktikoje. Europos kardiologų draugijos gairėse šių vaistų vartojimas nurodomas kaip viena pagrindinių priemonių mažinant pirminių ar pasikartojančių kardiovaskulinių įvykių tikimybę ligoniams, kuriems yra didesnė cholesterolio koncentracija ir kurie priskiriami didelės ir labai didelės rizikos grupėms“, – sako docentė J. Badarienė.
Tačiau ne visi gyventojai į paskirtų statinų vartojimą žiūri atsakingai, o kai kurie mano, kad jų poveikį galima pasiekti tik pakoregavus mitybą ir į savo racioną įtraukus daugiau omega-3 riebalų rūgščių. J. Badarienės teigimu, tokiu atveju pacientai iš esmės atsisako efektyvaus ir patvirtinto padidėjusio cholesterolio lygio gydymo būdo.
„Be abejo, subalansuota ir sveika mityba esant didesniam cholesterolio lygiui kraujyje yra itin svarbi, tačiau dažnu atveju jau būna pasiekta riba, kai vien pakoreguoti gyvensenos nepakanka. Statinus vartoti tokiu atveju tampa būtina. Iš maisto gaunamos omega-3 ar žuvų taukų kapsulės vargu ar padės išspręsti padidėjusio cholesterolio problemą“, – pabrėžia J. Badarienė.
Kontroliuojant cholesterolį širdies ir kraujagyslių rizika sumažinama perpus
Anot gydytojos, neseniai paskelbti naujo mokslinio tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip 13 tūkst. pacientų, kuriems nustatytas didesnis cholesterolio lygis, rezultatai rodo, kad omega-3 papildų pridėjimas prie statinų neturėjo beveik jokios įtakos pacientų ligos eigai, palyginti su pacientais, kurie vartojo tik statinus. Viena tyrimo autorių išvadų ta, kad omega-3 poveikis kardiovaskulinių įvykių prevencijai didesnės rizikos pacientų grupėje nublanko prieš statinų efektyvumą, todėl tyrimų rezultatai neparodė jokios apčiuopiamos žuvų taukų įtakos.
„Tai nereiškia, kad žuvų taukų ar kitų papildų vartoti neverta, tačiau reikia suprasti, kad padidėjusio cholesterolio lygio ir infarkto ar insulto rizikos vien jų vartojimas nesumažins. Tam būtina laikytis gydytojų rekomendacijų ir vartoti jų paskirtus vaistus. Be to, svarbu juos vartoti reguliariai ir tiek laiko, kiek reikia. Dažnai tai gali būti ir visas likęs gyvenimas, nes statinų poveikis nėra momentinis“, – sako J. Badarienė.
Dėti visas pastangas siekiant sumažinti cholesterolio lygį kraujyje iš tiesų verta. Mokslinės studijos rodo, kad ilguoju laikotarpiu su statinų pagalba išlaikant normalų cholesterolio lygį miokardo infarkto rizika sumažinama 54 proc., insulto – 48 proc., o bendras pacientų mirtingumas sumažėja 20 proc. Mūsų šalyje, kur širdies ir kraujagyslių ligos yra itin didelė problema, siekti sumažinti rizikos veiksnius yra ypač svarbu.