• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvėsus orams, obuolių sidro actas tampa vis populiaresnis pasirinkimas. Šis gėrimas, praskiedus su vandeniu, dažnai vartojamas šiltas, pasižymi maloniu skoniu ir šildo tamsiais rudens vakarais. Tačiau Ilinojaus valstijos (JAV) Ogle apygardos sveikatos departamentas neseniai išplatino įspėjimą dėl sveikatai pavojingo nepasterizuoto obuolių sidro acto vartojimo.

Atvėsus orams, obuolių sidro actas tampa vis populiaresnis pasirinkimas. Šis gėrimas, praskiedus su vandeniu, dažnai vartojamas šiltas, pasižymi maloniu skoniu ir šildo tamsiais rudens vakarais. Tačiau Ilinojaus valstijos (JAV) Ogle apygardos sveikatos departamentas neseniai išplatino įspėjimą dėl sveikatai pavojingo nepasterizuoto obuolių sidro acto vartojimo.

REKLAMA

Šis įspėjimas ypač svarbus žmonėms su silpnesne imunine sistema, įskaitant kūdikius ir mažus vaikus, nėščias moteris, vyresnio amžiaus suaugusiuosius bei tuos, kurių imunitetas nusilpęs dėl sveikatos sutrikimų ar ligų, rašo mirror.co.uk.

Kodėl nepasterizuotas obuolių sidras pavojingas?

Nepasterizuotas obuolių sidro actas yra gaminamas iš šviežių obuolių, yra nefiltruotas, todėl gėrimas įgauna šiek tiek drumstą, auksinę spalvą. Kadangi jis nėra pasterizuojamas (t. y. neapdorojamas aukšta temperatūra, kuri sunaikina kenksmingus mikroorganizmus), jis gali išlaikyti pavojingas bakterijas, tokias kaip E. coli ir Salmonella.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis obuolių ūkių renkasi nepasterizuoti obuolių sidro acta, nes tam dažnai nėra teisinių reikalavimų, o ir dėl tokio gamybos būdo išlaikomas natūralus obuolių skonis. Vis dėlto ši praktika gali sukelti rimtų pavojų žmonių sveikatai.

REKLAMA

Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad nepasterizuotame produkte gali atsirasti bakterijų, kurios pavojingos tiek sveikiems, tiek pažeidžiamoms grupėms priklausantiems žmonėms. FDA teigia, kad šiais atvejais pasireiškianti liga dažnai vadinama „apsinuodijimu maistu“.

Dauguma sveikų žmonių gali atsigauti nuo tokių infekcijų be didelių pasekmių, tačiau pažeidžiamiems asmenims – kūdikiams, vyresnio amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir tiems, kurie turi susilpnėjusią imuninę sistemą (pavyzdžiui, sergantiems vėžiu, diabetu ar ŽIV / AIDS) – tokios ligos gali sukelti rimtų komplikacijų ar net mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Įspėjimo priežastis ir simptomai

FDA ir kiti sveikatos specialistai skatina atidžiai skaityti etiketes bei įsitikinti, ar produktas buvo pasterizuotas. Obuolių sidro actas, kaip ir kitos vaisių bei daržovių sultys, turėtų būti termiškai apdorotas, kad būtų sunaikintos bakterijos. Jei jis nebuvo termiškai apdorotas, etiketėje turėtų būti apie tai nurodyta.

Per maistą plintančių ligų simptomai gali būti įvairūs ir pasireikšti per skirtingą laiką – nuo 20 minučių iki kelių dienų po produkto vartojimo. Kartais simptomai pasirodo net po kelių savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausi apsinuodijimo maistu požymiai yra vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas bei į gripą panašūs simptomai, tokie kaip karščiavimas, galvos ir kūno skausmai.

Nors daugelis žmonių nuo šių simptomų pasveiksta per kelias dienas, kai kuriems gali išsivystyti lėtinės sveikatos problemos arba gyvybei pavojingi sutrikimai.

Mitybos specialistės patarimai

Mitybos specialistė Gianna rekomenduoja būti atsargiems ne tik dėl nepasterizuotų produktų, bet ir rūpintis savo žarnyno sveikata. Ji siūlo kasdien ryte pradėti su specialiai paruoštu gėrimu tuščiu skrandžiu, siekiant gerinti virškinimą ir skysčių balansą organizme.

REKLAMA

Šis gėrimas gali būti paruoštas į šiltą vandenį įberiant šiek tiek Himalajų druskos, šviežiai spaustų citrinų sulčių ir obuolių sidro acto. Gianna aiškina, kad toks gėrimas padeda ne tik palaikyti skysčių kiekį kūne, bet ir palaiko tinkamą virškinimą, skatina toksinų šalinimą iš organizmo bei palaiko elektrolitų balansą.

Be to, specialistė rekomenduoja ryte neatsisakyti kavos, tačiau pabrėžia, kad ją geriausia vartoti kartu su subalansuotais pusryčiais. Tai padės išvengti neigiamo poveikio virškinimo sistemai ir sumažins kofeino sukeltą rūgštingumą.

REKLAMA

Kaip sumažinti riziką?

Jeigu rudenį mėgstate gerti obuolių sidro actą, tačiau norite sumažinti su juo susijusią riziką, verta rinktis pasterizuotą produktą arba patikrinti etiketę, ar produktas buvo apdorotas.

Jei perkate sidro actą ūkiuose ar turguose, kur pardavėjai negali garantuoti produkto pasterizavimo, rekomenduojama jį virti namuose – pakaitinti iki virimo temperatūros ir pavirti kelias minutes. Tai sumažins bakterijų kiekį ir padarys gėrimą saugesnį vartojimui.

Taigi, rudenį geriant obuolių sidro actą būtina būti atsargiems ir sąmoningai rinktis produktus, ypač jei juos vartos jautresni sveikatai žmonės. Tikrinkite etiketes, atsakingai elkitės su neapdorotais produktais ir laikykitės sveikos gyvensenos įpročių, kurie padės stiprinti organizmą ir išvengti per maistą plintančių ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų