Štai šis žmogus, Kembridžo profesorius, onkologas Robertas Thomas po 30 metų darbo su sergančiais vėžiu, įrodė, jog tam tikri maisto produktai slopina ir net stabdo prostatos naviko augimą. Lietuvoje besilankantis gydytojas po daugybės klinikinių tyrimų atrado, jog vienas efektyviausių ginklų kovoje su mirtina liga - ciberžolės, žaliosios arbatos, granatų bei brokolių derinimas mityboje.
Šiuos augalinius maisto produktus, kuriuose gausu polifenolių kasdien vartojo 200 prostatos vėžiu sergančių vyrų ir po kurio laiko paaiškėjo kad pusei tiriamųjų auglys sumažėjo, o likusiems navikai nustojo augti.
Tiesa profesorius perspėja, jog kita vėžio forma sergantiems toks keturių vadinamųjų super produktų vartojimas pastebimų pokyčių gali ir nesukelti ir net atvirkščiai – pakenkti. Pavyzdžiui pacientams su kraujo vėžiu ciberžolė nėra tinkamiausias komponentas. Ją verčiau pakeisti pomidorais ar vartoti daugiau tokių prieskonių, kaip kalendra ar bazilikas.
Tad svečias iš Didžiosios Britanijos dėl mitybos subtilybių pirmiausiai siūlo pasitarti su savo gydytojais Visgi maisto poveikis gydant onkologines ligas – nepamainomas. Štai su vėžiu vis dar kovojantys lietuviai tikina, kad kardinaliai pakeitus mitybą pavyko įveikti net pačią liūdniausią prognozę.
Chemoterapija vis dar neatsiejama vėžio gydymo procedūra. Šiai dienai ji pakankamai efektyvi, tačiau dažniausiai lydima itin nemalonių, skausmingų pašalinių poveikių. Tai ir žaizdos, kaulų praretėjimas, viso kūno skausmai, išsekimas, nuolatinis pykinimas. Rekomenduojama po šių procedūrų vartoti daugiau svogūnų, česnakų imunitetui stiprinti.
Taip pat valgyti morkas, apelsinus, bananus ryžius. Vengti itin aštraus, riebaus maisto. Alinančio gydymo metu geru apetitu pacientai dažniausiai nesigiria, tad siūloma maitintis mažesnėmis porcijomis, tačiau dažniau, kas kelias valandas. O jei jau noras papietauti atsiranda, tuomet prisivalgyti sočiai. Nepakenkia prieš tai ir šiek tiek pasivaikščioti. Žmogus ne tik praalksta, bet ir sutvirtėja fiziškai. Tai sergantiems vėžiu taip pat labai svarbu.
Sergantiems onkologinėmis ligomis profesorius Robertas Thomas rekomenduoja ir mėsos vartojimo taisykles – ją valgyti ne dažniau nei 2-3 per savaitę ir geriau mažiau, bet kokybišką, tad vertėtų vengti įvairių dešrelių, mėsainių, raudonos, perkepintos, rūkytos mėsos. Ją ruošti troškinant ar verdant garuose. Na, o tomis dienomis, kai mėsos nevalgoma, ją pakeisti kitais proteinais, tokiais, kaip bolivinė balanda ar lęšiai.
Plačiau apie tai TV3 reportaže