Mėlynės mažina širdies ligų pavojų
Mėlynės yra puikus polifenolių šaltinis. Polifenoliai – tai antioksidantai, kurie padeda mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Mėlynėse yra antocianinų – tyrimai rodo, kad pastarieji gerina sveikatą ir mažina širdies ligų riziką. Būtent antocianinai suteikia mėlynėms tamsiai mėlyną spalvą.
Mėlynės mažina kraujospūdį
Antocianinai taip pat padeda mažinti kraujospūdį, informuoja „Harvard Health“. Žemesnis kraujospūdis prisideda prie geros širdies sveikatos ir apskritai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Mėlynės mažina cholesterolį
Čia ir vėl padeda antocianinai! Šie galingi antioksidantai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir gali padėti sumažinti „blogąjį“ LDL cholesterolį. O tai, savo ruožtu, padeda mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Mėlynės suteikia aštresnį mąstymą
Šios uogos tikrai labai galingos! Jos padeda širdžiai, padeda reguliuoti svorį ir net gali pagerinti kognityvines funkcijas. Pasak vieno tyrimo, reguliarus mėlynių valgymas padeda lavinti atmintį ir užduotims atlikti reikalingą susikaupimą.
Be to, dar vienas tyrimas yra parodęs, kad mėlynės pagerina smegenų kraujotaką. Kai arterijos kemšasi ir smegenų kraujotaka yra nekokia, smegenys sulėtėja ir kyla didesnis kraujagyslių demencijos pavojus.