Apie storosios žarnos vėžį, simptomus ir maisto produktus, galinčius padėti nuo sunkios ligos papasakojo Baltijos Amerikos klinikos (BAK) abdominalinės chirurgijos gydytojas, Vilniaus universiteto profesorius Tomas Poškus.
„Dažniausiai šia liga suserga vyresnio amžiaus žmonės. Turiu galvoje tai, kad rizika pradeda patikimai didėti nuo 50 metų amžiaus, nors dabar jau ir nuo 45 metų amžiaus.
Kuo vyresnis žmogus – tuo didesnė jam rizika susirgti šia liga. Tad bene pagrindinis rizikos veiksnys yra amžius, nes juo panašiai serga tiek vyrai, tiek moterys, pagal lytį jis neskirstomas“, – aiškino specialistas.
Storosios žarnos vėžio simptomai
Prašnekus apie sudėtingos onkologinės ligos simptomus, gydytojas pateikė liūdnų žinių. Pasak jo, pirminėse ligos stadijose jie gali būti išvis nejuntami.
Profesorius T. Poškus tikino, kad bėda ta, jog šis vėžys gali ilgai gyventi žmogaus organizme ir nebūti skausmingu, tyliai glūdėti ir neišsiduoti apie save.
„Deja, ankstyvosiose stadijose šis vėžys gali neturėti visiškai jokių simptomų. Mes pranešame, kad vėžys gali būti visiškai neskausmingas, nejautrus, gali niekuo nepasireikšti, žmogus gali būti visiškai sveikas ir jau sirgti vėžiu.
Dėl to jeigu mes lauksime, kol atsiras simptomai, tai turėsime ne ankstyvos, o vėlesnės stadijos vėžį“, – faktus dėstė jis.
Pasiteiravus apie tai, kokie simptomai gali pasireikšti jau vėlyvesnėse ligos stadijose, jis tikino, kad pagrindinis požymis – kraujas tuštinantis.
Anot jo, jeigu šis kraujas pasirodo ne visai raudonos spalvos, jis būna tamsesnis, tuomet vertėtų nedelsiant kreiptis į medikus.
„Kita simptomų grupė yra ta, kai pasikeičia tuštinimasis. T. y., kai anksčiau buvęs įprastas tuštinimasis pasidaro nebeįprastas, tai gali būti naujai atsiradęs vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, besikaitaliojantis vidurių užkietėjimas su viduriavimu, pilvo pūtimas, pilvo raižymas, bet čia jau simptomai, kurie rodo, kad praeinamumas per žarną yra sutrikęs“, – atskleidė profesorius.
Storosios žarnos vėžio gydymas
Prabilus apie šio vėžio gydymą, T. Poškus pasakojo, kad gydymo metodas priklauso nuo to, kiek toli yra pažengęs vėžys.
Jis pasakojo, kad jeigu navikas aptinkamas pirmoje stadijoje, tuomet nėra reikalinga netgi operacija, galima naviką išgydyti pasitelkiant vaistus. „Kitais atvejais tenka operuoti, daryti vadinamą laparoskopinę operaciją, o kartais tenka daryti ir dideles operacijas, kurioms reikalingas ir papildomas gydymas vaistais, t. y., chemoterapija, švitinimai ir kt..
Viskas priklauso nuo to, kiek vėžys pažengęs, išplitęs“, – atskleidė medikas.
Pasiteiravus, ar yra pastebima pažanga storosios žarnos vėžio gydyme, specialistas pasakojo, kad pats didžiausias pokytis, kurį pavyko pasiekti, yra imunoterapijos taikymas.
Nors šis metodas tinka nedidelei daliai pacientų, tačiau jis gali veiksmingai išgydyti vėžį ir būti lemtingas paciento gyvenime.
„Tai labai efektyvus gydymas, tačiau, nelaimei, jis netinka maždaug 85 procentams storosios žarnos atvejų ir 97 procentams tiesiosios žarnos atvejų. Jis tiesiog jų neveikia dėl naviko struktūros, tačiau nedidelei daliai ši terapija yra kaip sidabrinė kulka, kuri sunaikina naviką visiškai. Tada gali nereikėti net operacijos.
Papildomai pasakyčiau, kad didelis pokytis yra įvykęs pažengusio vėžio gydyme. Mes kai turime 4 stadijos vėžį, išplitusius navikus, pacientų išgyvenamumas prognozuojamas 2-3 metams.
Dabar kartais tokios stadijos vėžiu sergančius žmones pavyksta netgi visiškai pagydyti, nes parenkama tinkama chemoterapija pagal sudėtį, specifiniai vaistai, atmetami vaistai, kurie netinka, o tada galima turėti ilgalaikius gydymo rezultatus“, – sakė T. Poškus.
Rekomendavo valgyti šiuos produktus
Galiausiai, mediko buvo pasiteirauta, kaip mityba gali paveikti riziką susirgti šiuo vėžiu. Pašnekovas pasakojo, kad tam tikros maisto produktų grupės gali padėti išvengti vėžio, o kitos – paskatinti jo atsiradimą.
„Beveik visuotinai sutariama, kad pieno produktai, viso grūdo produktai patikimai mažina riziką susirgti storosios žarnos vėžiu. O perdirbtos mėsos produktai ir alkoholis didina riziką susirgti vėžiu. Mes tikrai galime tą riziką paveikti“, – sakė jis.
Pasiteiravus, kaip pieno produktai veikia organizmą, pašnekovas aiškino, kad yra tyrimų, liudijančių apie jų veikiamą riziką susergant šiuo vėžiu.
„Iš tiesų, yra nemažai literatūros, kalbančios, kad pieno produktai yra susiję su vėžio prevencija. Tie žmonės, kurie valgo daugiau pieno produktų, rečiau serga vėžiu ir ta rizika yra maždaug 8-12 proc. mažesnė nei lyginant su tais, kurie nevartoja“, – įdomiais pastebėjimais dalijosi jis.
Taip pat pašnekovas rekomendavo visiems, sulaukusiems 50 metų, atlikti tyrimus, kurie skirti storosios žarnos vėžio prevencijai.
Pasak T. Poškaus, šio tyrimo metu yra atliekamas išmatų testas. Jeigu nėra aptinkama vėžinių pakitimų, tuomet žmonės saugūs, o aptikus kažką negero – jie siunčiami atlikti kolonoskopijos.
„Šį tyrimą reiktų darytis kartą per du metus, o jeigu kolonoskopija yra daryta anksčiau, tada profilaktiškai tikrintis nebereikia maždaug dešimt metų“, – paaiškino jis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!