Planuojant pirkinius, svarbu atsižvelgti į maisto produktų ženklinimo etiketėje ar pakuotėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą, žinoti terminų skirtumus „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“ bei naudoti šaldymo metodą, kad maistas išliktų saugus ir kokybiškas vartoti.
„Geriausias iki...“ – ką tai reiškia?
Žymėjimas „Geriausias iki...“ nurodo datą, iki kurios produktas išlaiko geriausias savybes, tokias kaip skonis, kvapas, išvaizda ir maistinė vertė, jei jis laikomas tinkamomis sąlygomis.
Pasibaigus šiai datai, produktas gali būti saugus vartoti, tačiau būtina įvertinti jo išvaizdą, kvapą ir skonį, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime spaudai.
Tokie produktai, kaip pvz., padažai, konservai (žuvis, mėsa, daržovės), riešutai, actas, aliejus, kava, medus ir prieskoniai, yra ilgiau tinkami vartoti, jei jų pakuotė nepažeista. Atidarius konservų dėžutę, produkto galiojimo laikas sutrumpėja, tad prieš vartojant reikėtų įsivertinti.
„Tinka vartoti iki...“ – į ką atkreipti dėmesį?
Produktai, po nurodytos „Tinka vartoti iki...“ datos tampa nesaugūs vartoti, net jei jų išvaizda nepakitusi. Tokių produktų vartojimas po nurodyto termino gali kelti pavojų sveikatai.
Šiai kategorijai priskiriami greitai gendantys produktai, tokie kaip mėsa, žuvis ir pieno produktai.
Šaldymas – veiksminga priemonė taupyti ir prailginti tinkamumo vartoti terminą
Šaldymas yra viena efektyviausių priemonių sumažinti maisto švaistymą. Dar nepasibaigus tinkamumo vartoti terminui produktai, tokie kaip šviežia mėsa ar žuvis, gali būti užšaldomi, prailginant jų tinkamumo laiką.
Prieš užšaldant maisto produktus, jie turi būti sudedami į tam skirtus maišelius, dėžutes ar vakumuojami. Rekomenduojama sušaldyti kuo mažesniais kiekiais, kad sušaldomas maisto produktas, kuo greičiau pasiektų -180C temperatūrą.
VMVT specialistai primena, kad užšaldytus produktus galima atšildyti tik vieną kartą. Be to, ilgai laikomi šaldiklyje produktai tampa sausesni, todėl rekomenduojama juos suvartoti kuo galima greičiau.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!