Faye Lord iš „KJ Refrigeration“ papasakojo, kokių 15 maisto produktų niekada nereikėtų laikyti šaldytuve, įskaitant šokoladą ir agurkus.
1. Avokadai
Faye paaiškino: „Žema temperatūra pagreitina nokimo procesą, tad avokadai paruduoja ir pasidaro beskoniai.“
Tam, kad visada turėtumėte tobulo skonio avokadus, laikykite juos vaisių krepšelyje, rašo express.co.uk.
2. Bazilikas
Ši prieskoninė žolelė niekada neturėtų būti laikoma šaldytuve.
„Nedarykite klaidos ir nedėkite baziliko į šaldytuvą. Ten jis greičiau nuvysta, o tai reiškia, kad dar nespėję jo suvalgyti, turėsite baziliką išmesti“, – aiškino F. Lord.
Bazilikas turėtų būti laikomas ant virtuvės stalo ar spintelių, jei norite, kad ilgiau išliktų šviežias.
3. Duona
„UK Harvest“ duomenimis, duona yra vienas dažniausiai išmetamų maisto produktų Didžiojoje Britanijoje.
Faye rekomendavo ją laikyti „duonos spintelėje, kad sulėtintumėte jos kietėjimą ir kad duona ilgiau liktų šviežia“.
4. Paprikos
Raudonąsias, žaliąsias ar geltonąsias paprikas laikant šaldytuve, jos netenka traškios tekstūros. Reikėtų jas laikyti maišelyje, padėti vietoje, kurioje nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai, kad paprikos būtų gražios ir skanios.
5. Agurkas
Dauguma žmonių laiko agurkus šaldytuve, bet jei norite „šviežesnių, skanesnių agurkų griežinėlių, laikykite juos kambario temperatūroje“, – patarė Faye.
Agurkus taip pat galima laikyti šaldytuve, bet visada padėkite šilčiausioje vietoje, kad išvengtumėte jų sušalimo.
6. Svogūnai
Šaltoje temperatūroje svogūnai greitai pūva, todėl žmonės turėtų vengti laikyti juos šaldytuve. Tam puikiai tinka sandėliukas ar rūsys.
7. Česnakai
Faye paaiškino, kad „laikymas šaldytuve drastiškai paveikia jų skonį“.
„Laikykite česnakus sandėliuke su svogūnais, taip jie išlaikys skonį“, – sakė ji.
8. Šokoladas
Pasak ekspertės, šokolado niekada nereiktų laikyti šaldytuve, nebent užeitų karščio banga. Kambario temperatūros šokoladas būna kreminės tekstūros, o šaldytuve gali užšalti.
9. Kečupas
Kečupe gausu konservantų, kad jis išliktų šviežias, todėl šaldytuve jo laikyti nereikia. Laikant ne šaldytuve, pomidorų padažas bus daug skanesnis.
10. Bulvės
Nereikėtų laikyti bulvių šaldytuve, kad gaminant nepadidėtų cukraus kiekis bulvėje.
Maisto ekspertė sakė: „Tai turi įtakos skoniui ir gali padidinti kenksmingos cheminės medžiagos akrilamido išsiskyrimą gaminant maistą. Bulves geriausia palikti maišelyje, jį laikyti virtuvės spintelėje.“
11. Pomidorai
Kad pomidorai būtų skanūs ir sultingi, juos reikia laikyti kambario temperatūroje. Pomidoruose sumažėja maistingų junginių, kai jie laikomi žemoje temperatūroje.
12. Bananai
Ekspertė teigė, kad pasakymas, jog bananai šaldytuve išsilaiko ilgiau – mitas. Kadangi tai yra atogrąžų vaisia, šaltis lengvai pažeidžia jų žievės ląsteles.
„Taigi, norėdami, kad bananai būtų sunokę ir skanūs, laikykite juos ne šaldytuve, bet atokiau nuo kitų vaisių ir daržovių“, – patarė ji.
13. Uogos
Dauguma žmonių braškes, mėlynes ir avietes laiko šaldytuve. Tačiau laikomos žemoje temperatūroje uogos būna sausos ir beskonės.
14. Apelsinai
Šaltis paveikia apelsinų rūgštingumą, todėl laikant šaldytuve atsiranda kartus, aštrus skonis.
„Vietoj to, tiesiog sudėkite apelsinus ir kitus citrusinius vaisiu į vaisių dubenį, kad jie būtų skanūs“, – sakė F. Lord.
15. Melionai
Ekspertė sakė, kad žmonės niekada neturėtų laikyti melionų šaldytuve, nes žemoje temperatūroje jų maistinė vertė sumažėja perpus. Geriausias variantas – laikytis juos kambario temperatūroje, o į šaldytuvą dėti tik supjaustytus.