Kavos skonis priklauso nuo pupelių kokybės, bet ne tik. Taip pat didelę reikšmę turi pupelių skrudinimo būdas ir malimas. Bet tai dar ne viskas! Jei norite, kad jūsų kava būtų tikrai skani ir aromatinga, turite tinkamai ją laikyti. Kaip tai padaryti? Turite atsiminti keletą dalykų.
Kada kava geriausia?
Žinovai neabejoja, kad šviežiai skrudinta kava yra geriausia. Būtent dėl šios priežasties juodos kavos mėgėjai vis labiau naudojasi vietiniais skrudintuvais.
Galite įsigyti šviežiai apdorotų pupelių, pasižyminčių žavingu aromatu ir geru skoniu. Kava visą savo skonį ir aromatą išlaiko maždaug 3-4 savaites po apdorojimo. Tačiau sąlyga yra tinkamas jos laikymas.
Maltos kavos atveju tai taip pat labai svarbu. Daugelis žmonių nesuvokia, kaip svarbu tinkamai laikyti pupeles ar maltą kavą, ir daro klaidas.
Kokias klaidas darome laikydami kavą?
Daugelis iš mūsų nesuvokiame, kad darome klaidų laikydami kavos pupeles. Įprasčiausia jas laikyti indelyje, pastatytame ant virtuvės spintelės. Saulės šviesa neigiamai veikia kavos skonį.
Taip pat bloga idėja dėti pupeles į šaldytuvą. Žema temperatūra sumažina jų skonį ir aromatą.
Jei paliksite pupeles neuždengtame inde, dėl laisvo deguonies patekimo jos greitai suges. Neigiamas pasekmes gali turėti ir kavos pupelės per sandariai uždarytame inde, nes esant dideliems temperatūrų skirtumams, jame susidarys geros sąlygos pelėsiui vystytis.
Kaip laikyti kavą, kad ji išlaikytų savo aromatą?
Jūs jau žinote, kokių klaidų nedaryti. O kaip tinkamai laikyti kavą? Geriausias sprendimas – palikti ją originalioje pakuotėje. Dažnai pupelės supakuojamos į maišus, iš kurių ištraukiamas deguonis iš vidaus.
Taip pat galite ieškoti specialios laikymo dėžutės, kuri pateikiamas kartu su kava. Tvirtai sandarūs indai ne visada yra bloga idėja. Jei nėra temperatūros skirtumo tikimybės, galite be baimės į juos pilti kavą.
Norint išvengti drėgmės, į kavos indą verta įdėti popierinį rankšluostį. Kad kava nebūtų veikiama saulės spindulių, laikykite jį nepermatomame inde arba virtuvės spintelėje.