100 gramų agurkų marinato yra mažai kalorijų, angliavandenių ir nemažai natrio. Jame yra daug maistinių medžiagų, naudingų sveikatai, o naudų yra daugybė – nuo mėšlungio simptomų lengvinimo iki pagalbos kovojant su pagiriomis.
Marinate esančių vitaminų ir mineralų kiekis priklauso nuo naudojamų ingredientų proporcijų. Tačiau jame yra daug natrio ir kalio, be to, aptinkama ir kalcio bei magnio pėdsakų, rašo medicinenet.com.
Agurkų marinato nauda sveikatai
Rūgštūs maisto produktai gali sukelti rėmenį, todėl žmonėms, kuriuos jis kankina, patariama jo vengti. Nepaisant to, kai kurie žmonės teigia, kad agurkų marinatas padeda palengvint rėmens simptomus.
Be to, agurkų marinatas padeda palengvinti raumenų mėšlungį. Pavyzdžiui, sportininkai geria marinatą, kad išvengtų mėšlungio ir palaikytų pakankamą elektrolitų kiekį organizme, nes marinate randama nemažai elektrolitų.
Nors daugelis to nežino, agurkų marinatas yra puikus vitaminų A ir E bei antioksidantų šaltinis. Šie komponentai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų ir užkerta kelią oksidaciniam stresui. Taip išvengiama ląstelių pažeidimų ir palaikoma tinkama jų funkcija.
Dar viena nauda, kaip rodo atliktų tyrimų duomenys, actas gali padidinti jautrumą insulinui ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje, ypač kai jis vartojamas su daržovėmis.
Taip pat, jei bandote sumažinti svorį, agurkų marinatas yra puikus kaloringų energinių gėrimų pakaitalas. Nors agurkų marinate nėra riebalų, nepamirškite, kad jame vis tiek yra kalorijų.
Agurkų marinatas naudingas ir tiems, kurių burnos kvapas nėra itin malonus. Šis gėrimas padeda jį pašalinti. Marinatas turi antimikrobinių savybių, kurios padeda pašalinti nemalonų burnos kvapą – geriant marinatą jis gali būti gaivesnis ir saldesnis.
Galiausiai, agurkų marinatas yra puiki priemonė įveikti pagirioms. Pagirias įprastai sukelia dehidratacija ir elektrolitų praradimas. Agurkų marinatas yra druskos ir kalio šaltinis, padedantis atstatyti elektrolitų kiekį.
Tačiau norint įveikti pagirias, nepersistenkite su agurkų marinatu – išgerkite jo nedidelį kiekį, tačiau nepamirškite gerti pakankamai vandens, kad atsistatytų skysčių kiekis organizme.
Va raugintų (ne marinuotų) agurkų skysti nedidelėmis dozėmis galima gerti, ten rūgimo bakterijos yra.