Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėja, klinikinės toksikologijos gydytoja, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Gabija Lauber-Sakalauskienė paaiškino, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais ir kada nedelsiant skubėti į ligoninę.
Klinikinės toksikologijos gydytoja pasidžiaugia, kad šiemet ligoninėje nesulaukė nė vieno paciento, kurį dėl apsinuodijimo grybais reikėtų gydyti stacionare, mat įprastai pacientų antplūdis prasideda jau rugpjūčio viduryje ir tęsiasi iki pat spalio mėnesio pabaigos.
Specialistai stebisi tokiu reiškiniu ir tikisi, kad grybautojai ir grybų mėgėjai ima atsargiau ir sąmoningiau vartoti šiuos produktus, tačiau G. Laubner-Sakalauskienė atvira – nesinorėtų, kad tai būtų tyla prieš audrą.
Apsinuodijimo grybais simptomai
Vis tik, nors kol kas galima džiaugtis, kad sunkių apsinuodijimų dar nebuvo, gydytoja primena, kaip atpažinti apsinuodijimus.
G. Laubner-Sakalauskienės teigimu, grybai pagal poveikį skiriami į dvi dideles grupes: sukeliantys virškinamojo trakto sutrikimus ir turintys vadinamą organą-taikinį.
„Sukeliantys virškinamojo trakto sutrikimus, t. y. pykinimą, vėmimą, pilvo skausmą, gali sukelti ir viduriavimą, gali būti ir valgomų grybų, dažniausiai, jeigu organizmas yra kiek silpnesnis arba asmuo turi gretutinių ligų – skrandžio, kepenų, kasos, gali būti ir dėl amžiaus vaikas ar vyresnio amžiaus žmogus.
Kita grupė be to, kad sukelia minėtus virškinamojo trakto sudirgimus, turi ir vadinamą organą-taikinį ir konkretus toksinas paliečia konkretų organą. Tai gali būti kepenys, kasa, gali būti ir smegenys ir tokiu atveju, jei nesuteikiama greita pagalba, dažniausiai – priešnuodis, tai gali būti ir mirtina“, – aiškino G. Laubner-Sakalauskienė.
Kada būtina kreiptis į gydytoją?
Suvalgius grybų ir prastai pasijutus, pasireiškus pykinimui, vėmimui, pilvo skausmui, viduriavimui, svarbu atkreipti dėmesį, per kiek laiko po grybų vartojimo pasireiškė simptomai, sako klinikinės toksikologijos gydytoja:
„Jeigu pavalgius grybų simptomai pasireiškia greitai, po dviejų-keturių valandų, dažniausiai yra tikimybė, kad tai nebuvo mirtinai nuodingas grybas.
Dėl vėmimo ir netekus skysčių gali pasireikšti galvos skausmas, bendras silpnumas, bet jeigu simptomai pasireiškia per kelias valandas, galima namuose gerti skysčių, atstatyti išeikvotus elektrolitus, pagulėti, pailsėti ir didelė tikimybė, kad kitą dieną viskas praeis ir baigsis apsinuodijimo požymiai.“
Vis tik, jei simptomai pasireiškia prabėgus daugiau laiko, maždaug šešioms-aštuonioms valandoms po grybų vartojimo ir užsitęsia 10-12 valandų ar ilgiau, tai jau pavojaus signalas ir ženklas, kad metas nedelsiant kreiptis į gydytoją.
„Jeigu žmogus nieko nedarys, negali žinoti, kaip viskas baigsis – jeigu tai bus ne mirtinai nuodingas grybas, jis tiesiog praras labai svarbius elektrolitus kaip natris, kalis, chloras, magnis ir gali pasireikšti labai didelis silpnumas, gali žymiai pablogėti bendra savijauta.
Jeigu tai bus tikrai nuodingas grybas ir žmogus nesikreips, jis praras laiką, kai medikai galėjo duoti priešnuodžius“, – įspėja klinikinės toksikologijos gydytoja.
Žalsvosios musmirės gali sukelti mirtinus kepenų pažeidimus
Be to, įtariant apsinuodijimą grybais svarbu sekti savo savijautą ir stebėti, kiek laiko tęsiasi simptomai, nes apsinuodijimai pačiais nuodingiausiais šalyje augančiais grybais – klastingi.
„Kartais būna, kad simptomai užsitęsia, bet, pavyzdžiui, po paros praeina – tai yra gana apgaulinga, nes apsinuodijus žalsvosiomis musmirėmis, kurios yra patys nuodingiausi grybai, turintys amatoksino, eiga yra apgaulinga – simptomai baigiasi ir trečią dieną prasideda mirtinai pavojingi kepenų pažeidimai“, – aiškino pašnekovė.
Jei simptomai užsitęsė, bet asmuo nėra užtikrintas, ar reikėtų vykti į ligoninę, G. Laubner-Sakalauskienė rekomenduoja pasikonsultuoti su 24 val. veikiančio Apsinuodijimų informacijos biuro specialistais telefonu.
Ji priduria – jei tą patį patiekalą su grybais vartojo keli asmenys, tačiau sunegalavo tik vienas, nereikėtų atmesti apsinuodijimo galimybės, mat nuodingas grybas galėjo atitekti tik vienam asmeniui, kuriam ir pasireiškia simptomai, o visi kiti jaučiasi gerai.
Kam grybų geriau nevartoti visai?
Specialistė primena, kad didžiausia rizika apsinuodyti kyla vaikams ir vyresnio amžiaus asmenims – vienų kepenų fermentinė sistema dar nesubrendusi, kitų priešingai – dėl amžiaus jau susilpnėjusi. Taip pat grybų nerekomenduojama vartoti ir asmenims, turintiems skrandžio, kasos, kepenų problemų, ligų.
Tad kaip saugiai grybauti ir vartoti grybus, kad tikimybė apsinuodyti ir atsidurti ligoninėje būtų kuo mažesnė? G. Laubner-Sakalauskienė pabrėžia, kad, pirmiausia, svarbu nerinkti ir nevalgyti nepažįstamų grybų, turguje nepirkti grybų, kurių rūšies nežinome.
„Kitas dalykas, nevalgyti ilgai pastovėjusio patiekalo su grybais, nes grybus reikėtų suvartoti per vieną dieną, nevalgyti antrą, trečią ir dar daugiau dienų stovėjusių patiekalų su grybais“, – pridūrė pašnekovė ir paaiškino, kad grybai yra greitai gendantis produktas.
Galiausiai, jei apsinuodijimo išvengti nepavyko, pasireiškė pilvo skausmas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir šie simptomai užsitęsė, klinikinės toksikologijos gydytoja ragina nekentėti ir kreiptis į gydytojus.