„Prisimenu, tą spalio 9-ąją dieną. Darbą pradėjau 10 valandą ryte. Buvau atsakinga už gėrimų ruošimą, užsakymus, pasiruošimą vakarėliams ir svečių aptarnavimą.
Vos pradėjusi dirbti pastebėjau, kad personalas šurmuliuoja, kažko nerimsta. Netrukus išsiaiškinau, kad į restoraną atvyks pati karalienė.
Iš pradžių nepatikėjau, maniau, kad tai – juokas, tačiau jau netrukus supratau, kad laukia neeilinė darbo diena“, – į prisiminimus leidosi Ieva.
Per rytinį susirinkimą, kaip pasakojo pašnekovė, visiems buvo pranešta, kad vizitas tikrai įvyks, todėl jam būtina pasiruošti visiškai slaptai. „Valytojos blizgino laiptus, turėklus, erdves dekoravo vazonėliais su gyvomis levandomis.
Mes buvome informuoti, kad apie karalienės atvykimą negalime niekam pasakyti.“
Neapsieita be kuriozų
Restorane, kuriame dirbo Ieva, buvo minima ypatinga proga – 80-asis Kento kunigaikščio gimtadienis. „Jis yra karalienės pusbrolis ir mūsų klubo globėjas. Žinojome, kad visi kiti svečiai bus taip pat iš karališkosios aplinkos. Supratau situacijos rimtumą ir pasijaučiau ypač pakylėta“, – pasakojo Ieva.
Visa diena buvo kupina pasiruošimo – vieni buvo atsakingi už meniu ruošimą, kiti rūpinosi bendra tvarka ir švara.
„Mes net turėjome tikslų planą, kas ir kaip vyks. Visų pirma, buvome informuoti nesijaudinti, turėjome atsipalaiduoti, tačiau profesionaliai dirbti savo darbą.
Žinoma, neapsieita ir be kuriozų – likus kelioms valandoms iki karalienės vizito restorane sugedo liftas ir mes žinojome, kad karalienė laiptais tikrai nelips. Kai informavome liftus prižiūrinčią įmonę apie svarbų vizitą, liftas netrukus veikė idealiai.
Aš ir mano dukterėčia buvome atsakingos už gėrimų barą viršuje. Buvo sutarta, kad vienas iš darbuotojų gamins gėrimą karalienei, kai tik ji ateis. Restorano vadovas nuvažiavo nupirkti specialaus džino ir išskirtinę taurę karalienei.“
Didysis jaudulys, kaip pasakojo lietuvė, prasidėjo tada, kai karalienė Elžbieta II atvyko į restoraną. „Restorano vadovas nuskubėjo gaminti specialų gėrimą, staigiais ir plačiais rankų mostais parodydamas, kad visi atsitrauktų. Gėrimas buvo išgertas ir visi, pagal planą, nuėjo vakarieniauti.
Netrukus panikuodama atbėgo mano kolegė ir pasakė, kad reikia pagaminti specialų kokteilį karalienei. Ir tada išaušo mano šlovės valanda. Pagaminau mėgstamiausią jos kokteilį“, –prisiminė Ieva.
Pašnekovė pasidalijo mėgstamiausio karalienės kokteilio receptu: „Į stiklinę reikia dėti ledo, užpilti 30 ml vermuto, išmaišyti, kad ledukai pasidengtų vermuto skoniu. Išpilti vermutą, ledukus palikti. Įpilti džino, išmaišyti, nulupti citrinos žievelę ir išspausti ją ant gėrimo, kad eteriniai aliejai padengtų paviršių bei suteiktų malonų aromatą geriant.
Gėrimą padariau labai ramiai, rankos tikrai nedrebėjo. Žinojau, kad viską darau teisingai“, – pasakojo I.Jonaitytė.
Ore tvyrojo pagarba
Moteris iki šiol prisimena tą jausmą, kai karalienė buvo salėje. „Net ore buvo juntama pagarba. Atrodė, kad niekas nekvėpuoja.
Kai karalienė kalbėjosi su restorane buvusiomis mergaitėmis, šventės dalyvėmis, jaučiau spinduliuojant ypatingą meilę ir šilumą. Mano akyse susikaupė ašaros – aš stovėjau vos kelių metrų atstumu. Girdėjau jos ramų ir mylintį balsą, kuriuo ji šnekėjo su sosto įpėdiniais. Visą gyvenimą tai prisiminsiu.“