Druska žmogaus organizmui yra būtina, tačiau svarbu ją vartoti tinkamai ir nepakenkti sau.
Druską vartoti – būtina
E. Kliukaitė-Sidorova pasakojo, kad druska turi organizmui reikalingų savybių. Pasak jos, visai atsisakius druskos organizmas negalėtų tinkamai funkcionuoti.
„Druska arba natrio chloridas yra būtinas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, natris palaiko skysčių balansą, kontroliuoja vandens pasiskirstymą organizme.
Jis svarbus reguliuojant kraujo tūrį ir kraujo spaudimą bei normaliam raumenų susitraukimui ir nervinio impulso perdavimui“, – pasakojo gydytoja dietologė.
Taip pat ji pridūrė, kad natris svarbus rūgščių-šarmų pusiausvyrai, reguliuoja kraujo pH lygį, reikalingas maistinių medžiagų absorbcijai bei skatina gliukozės ir aminorūgščių absorbciją plonojoje žarnoje.
Moteris taip pat išskyrė natrio trūkumo rizikas, kurios gali sukelti didžiulę grėsmę sveikatai:
„Hiponatremija: būklė, kai natrio koncentracija kraujyje yra per maža. Tai gali sukelti pykinimą, galvos skausmą, traukulius ir net komą.
Dehidratacija: natris padeda palaikyti skysčių balansą, todėl jo trūkumas gali sukelti dehidrataciją.“
Svarbiausia – jausti saiką
Tam, kad būtų išsklaidytos visos abejonės dėl druskos vartojimo kiekio, E. Kliukaitė-Sidorova atskleidė, kiek druskos kiekvienam žmogui būtina suvartoti kasdien.
„Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją, rekomenduojamas druskos suvartojimo kiekis suaugusiems žmonėms būtų 5 gramai (galima ir mažiau).
O vaikams kiekis turėtų būti dar mažesnis, priklausomai nuo jų amžiaus ir kūno svorio“, – atsakė gydytoja-dietologė.
Taip pat pašnekovė įvardijo, koks kiekis druskos organizmui jau yra per didelis, bei nurodė, kiek arbatinių šaukštelių šis kiekis atitinka:
„Per dideliu kiekiu druskos yra 5 gramų viršijimas. Tuomet jau peržengiama rekomendacijų riba. Tai, vadinasi, 5 gramuose druskos yra daugiau nei 2 gramai natrio.
5 gramai yra maždaug vienas nubrauktas arbatinis šaukštelis druskos.“
Viršijus normą, rizikuojama sveikata
Taip pat E. Kliukaitė-Sidorova papasakojo, ko galima tikėtis ilgą laiką viršijant rekomenduojamą druskos normą. Anot jos, verčiau nuo didelio kiekio druskos – susilaikyti.
„Tuomet gresia aukštas kraujo spaudimas, hipertenzija. Druska padidina kraujo tūrį, o tai didina kraujo spaudimą. Kaip žinoma, aukštas kraujo spaudimas yra pagrindinis širdies ligų ir insulto rizikos veiksnių.
Taip pat galimi inkstų pažeidimai, nes druska apkrauna inkstus ir gali sukelti inkstų ligas arba netgi inkstų nepakankamumą.
Didesnis natrio kiekis gali padidinti ir kalcio išsiskyrimą su šlapimu, kas gali susilpninti kaulus ir padidinti osteoporozės riziką“, – perspėjo ji.
Taip pat gydytoja dietologė pridėjo, kad norint išsiaiškinti, koks druskos kiekis tinkamas kiekvienam individualiai, vertėtų kreiptis į specialistus:
„Kiekis, kaip ir minėjau, rekomenduojamas mažesnis nei 5 gramai per dieną. Bet, vėlgi, jeigu kyla abejonių dėl druskos vartojimo, tai reiktų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais, nes kiekviena situacija skirtinga.“
Vengtini maisto produktai
Kalbėdama apie druską, pašnekovė pridėjo, kad yra tam tikri maisto produktai, kuriuose druskos koncentracija itin didelė. Dėl to ji patarė jų vengti ir verčiau pasirinkti sveikatai palankesnius produktus.
„Svarbu žinoti ir su kuriais produktais atkeliauja daugiausiai druskos. O iš principo, tai daugiausia druskos yra būtent perdirbtuose gaminiuose.
Jos yra perdirbtoje mėsoje, dešroje, dešrelėse. Taip pat picoje, mėsainiuose, tokiuose užkandžiuose, kaip bulvių traškučiai, sūdyti riešutai.
Žinoma, jos gausu ir, pavyzdžiui, konservuotose sriubose, padažuose ar sūriuose.
Reikia prisiminti, kad daug druskos yra ne tik sūdytoje mėsoje, bet ir sūdytoje žuvyje. Taip pat yra ir duonoje, įvairiuose kepiniuose.
Dar nemažai druskos aptinkama marinuotuose produktuose ir greitai paruošiamuose makaronuose. Tai būtent iš šitų produktų druskos gaunama daugiausiai“, – išvardijo ji.