• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra žinoma, kad vienas būtinų komponentų kokybiškai žmogaus organizmo veiklai – druska. Tačiau taip pat vis pasiekia žinios apie tai, kad perteklinis jos vartojimas yra kenksmingas sveikatai. Dėl to apie tai, koks kiekis druskos jau yra kenksmingas žmogaus organizmui ir kokių produktų tuomet reikėtų vengti papasakojo Vilniaus dietologijos centro gydytoja-dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova.

Yra žinoma, kad vienas būtinų komponentų kokybiškai žmogaus organizmo veiklai – druska. Tačiau taip pat vis pasiekia žinios apie tai, kad perteklinis jos vartojimas yra kenksmingas sveikatai. Dėl to apie tai, koks kiekis druskos jau yra kenksmingas žmogaus organizmui ir kokių produktų tuomet reikėtų vengti papasakojo Vilniaus dietologijos centro gydytoja-dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova.

REKLAMA

Druska žmogaus organizmui yra būtina, tačiau svarbu ją vartoti tinkamai ir nepakenkti sau.

Druską vartoti – būtina

E. Kliukaitė-Sidorova pasakojo, kad druska turi organizmui reikalingų savybių. Pasak jos, visai atsisakius druskos organizmas negalėtų tinkamai funkcionuoti.

„Druska arba natrio chloridas yra būtinas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, natris palaiko skysčių balansą, kontroliuoja vandens pasiskirstymą organizme.

REKLAMA
REKLAMA

Jis svarbus reguliuojant kraujo tūrį ir kraujo spaudimą bei normaliam raumenų susitraukimui ir nervinio impulso perdavimui“, – pasakojo gydytoja dietologė.

REKLAMA

Taip pat ji pridūrė, kad natris svarbus rūgščių-šarmų pusiausvyrai, reguliuoja kraujo pH lygį, reikalingas maistinių medžiagų absorbcijai bei skatina gliukozės ir aminorūgščių absorbciją plonojoje žarnoje.

Moteris taip pat išskyrė natrio trūkumo rizikas, kurios gali sukelti didžiulę grėsmę sveikatai:

Hiponatremija: būklė, kai natrio koncentracija kraujyje yra per maža. Tai gali sukelti pykinimą, galvos skausmą, traukulius ir net komą.

REKLAMA
REKLAMA

Dehidratacija: natris padeda palaikyti skysčių balansą, todėl jo trūkumas gali sukelti dehidrataciją.“

 

Svarbiausia – jausti saiką

Tam, kad būtų išsklaidytos visos abejonės dėl druskos vartojimo kiekio, E. Kliukaitė-Sidorova atskleidė, kiek druskos kiekvienam žmogui būtina suvartoti kasdien.

„Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją, rekomenduojamas druskos suvartojimo kiekis suaugusiems žmonėms būtų 5 gramai (galima ir mažiau). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O vaikams kiekis turėtų būti dar  mažesnis, priklausomai nuo jų amžiaus ir kūno svorio“, – atsakė gydytoja-dietologė.

Taip pat pašnekovė įvardijo, koks kiekis druskos organizmui jau yra per didelis, bei nurodė, kiek arbatinių šaukštelių šis kiekis atitinka:

„Per dideliu kiekiu druskos yra 5 gramų viršijimas. Tuomet jau peržengiama rekomendacijų riba. Tai, vadinasi, 5 gramuose druskos yra daugiau nei 2 gramai natrio. 

5 gramai yra maždaug vienas nubrauktas arbatinis šaukštelis druskos.“

Viršijus normą, rizikuojama sveikata

Taip pat E. Kliukaitė-Sidorova papasakojo, ko galima tikėtis ilgą laiką viršijant rekomenduojamą druskos normą. Anot jos, verčiau nuo didelio kiekio druskos – susilaikyti.

REKLAMA

„Tuomet gresia aukštas kraujo spaudimas, hipertenzija. Druska padidina kraujo tūrį, o tai didina kraujo spaudimą. Kaip žinoma, aukštas kraujo spaudimas yra pagrindinis širdies ligų ir insulto rizikos veiksnių

Taip pat galimi inkstų pažeidimai, nes druska apkrauna inkstus ir gali sukelti inkstų ligas arba netgi inkstų nepakankamumą.

Didesnis natrio kiekis gali padidinti ir kalcio išsiskyrimą su šlapimu, kas gali susilpninti kaulus ir padidinti osteoporozės riziką“, – perspėjo ji.

REKLAMA

Taip pat gydytoja dietologė pridėjo, kad norint išsiaiškinti, koks druskos kiekis tinkamas kiekvienam individualiai, vertėtų kreiptis į specialistus: 

„Kiekis, kaip ir minėjau, rekomenduojamas mažesnis nei 5 gramai per dieną. Bet, vėlgi, jeigu kyla abejonių dėl druskos vartojimo, tai reiktų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais, nes kiekviena situacija skirtinga.“

Vengtini maisto produktai

Kalbėdama apie druską, pašnekovė pridėjo, kad yra tam tikri maisto produktai, kuriuose druskos koncentracija itin didelė. Dėl to ji patarė jų vengti ir verčiau pasirinkti sveikatai palankesnius produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu žinoti ir su kuriais produktais atkeliauja daugiausiai druskos. O iš principo, tai daugiausia druskos yra būtent perdirbtuose gaminiuose. 

Jos yra perdirbtoje mėsoje, dešroje, dešrelėse. Taip pat picoje, mėsainiuose, tokiuose užkandžiuose, kaip bulvių traškučiai, sūdyti riešutai.

Žinoma, jos gausu ir, pavyzdžiui, konservuotose sriubose, padažuose ar sūriuose. 

Reikia prisiminti, kad daug druskos yra ne tik sūdytoje mėsoje, bet ir sūdytoje žuvyje. Taip pat yra ir duonoje, įvairiuose kepiniuose. 

Dar nemažai druskos aptinkama marinuotuose produktuose ir greitai paruošiamuose makaronuose. Tai būtent iš šitų produktų druskos gaunama daugiausiai“, – išvardijo ji.

Paršas nieko nebevalgys
Paršas nieko nebevalgys
Perdaug skaitote tv3 briedą, nenumokite į tai rankas, dar paskaitę ble, ne tik, kad dulkintis negalėsite, bet ir kvėpuoti bei vandens gerti negalėsite, ble, gal ten pas jus dulkys su veryga sėdi ir su savo nesąmonėmis jums smegenis pisa? O dabar klausykite atidžiai juk tikrai dar nežinojote, maudytis jūroje pavojinga-ble nuskęsti juk gali, gerti šnabę pavojinga, nes kepenims cirozė su šakėm mojuos, rūkyti-ne, plaučius ant radiatoriaus padžiausite, sviesto nemėginkite dėti į burną, holestirolis-ne brolis, gulsi į karsta, cukrus-baltoji mirtis, kava-juodoji mirtis, cepelinus su spirgais pamėgsi, nudvėsi storas būdamas, kūgeli pamiršk amžiams, grietinė-Smetona, žarnyną suės, kolą ir fantos pusėn net nežiūrėk, nes burbuliukai per šikną visas žarnas išprūdys, daržovės pamiršk, buroką-spaudimą kelią, banana per daug kalio, arbūzai-per daug vandens-inkstams kenkia, tai ėskite kruopas, atlyginimą atiduokite valstybei, maltos ordinui, Ukrainai, visokioms minedų (oi kiek tokių) labdaros ir organizacijoms.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų