Išbandykite šiuos kelis maisto produktus ir stebėkite savo savijautą, rašoma bbcgoodfood.com.
1. Viso grūdo produktai gali pagerinti koncentraciją ir susikaupimą
Smegenys, kaip ir visa kita organizme, negali veikti be pakankamo kiekio degalų, o mėgstamiausia degalų forma yra gliukozė. Tai reiškia, kad norėdami išlaikyti koncentraciją ir susikaupimą, turite pasirūpinti pakankamu ir pastoviu energijos (gliukozės) kiekiu.
Tai galite padaryti rinkdamiesi pilno grūdo produktus, kurių gliukozės indeksas yra mažas, o tai reiškia, kad energija į kraują išskiriama tolygiai, todėl visą dieną išlaikote protinį budrumą.
Valgydami per mažai sveikų angliavandenių, pavyzdžiui, pilno grūdo produktų, arba valgydami produktus, kuriuose yra greitai išsiskiriančių angliavandenių, pavyzdžiui, perdirbtus produktus ir saldžius užkandžius, galite būti irzlūs, susidurti su „smegenų rūku“ prasta nuotaika.
2. Riebi žuvis gali skatinti smegenų veiklą
Riebalų rūgštys yra nepakeičiamos maisto medžiagos, nes jų organizmas negali pasigaminti pats ir turi gauti su maistu. Veiksmingiausios jų rūšys, natūraliai randamos riebiose žuvyse, yra eikozapentaeno rūgštis (EPA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHA).
Šie riebalai yra svarbūs smegenų veiklai, taip pat širdžiai, sąnariams ir bendrai mūsų savijautai.
Nors tyrimai dar tik pradedami atlikti, vis tik jau yra duomenų, kad pakankamas šių rūgščių kiekis, gaunamas su maistu, gali padėti sumažinti depresijos požymius, o mažas DHA kiekis gali būti susijęs su padidėjusia demencijos, Alzheimerio ligos ir atminties praradimo rizika.
3. Mėlynės gali sustiprinti trumpalaikę atmintį
Tuftso universitete sukaupti duomenys rodo, kad mėlynių vartojimas gali būti veiksmingas gerinant arba atitolinant trumpalaikį atminties praradimą. Tyrime buvo nagrinėjamas poveikis, kurį daro 12 savaičių kasdien vartojamos miško mėlynių sultys.
Panašų poveikį gali turėti ir kitų tamsiai raudonų ir violetinių vaisių, pavyzdžiui, gervuogių, bei daržovių, pavyzdžiui, raudongūžių kopūstų, vartojimas. Šiuose spalvinguose vaisiuose, uogose ir daržovėse yra junginių, vadinamų antocianinais, kurie turi apsauginį ir priešuždegiminį poveikį.
4. Pomidorai gali atitolinti su amžiumi susijusius kognityvinius sutrikimus
Tyrimai rodo, kad likopenas, apsauginių savybių turintis karotenoidas, esantis pomidoruose, gali padėti apsisaugoti nuo demencijos, ypač Alzheimerio ligos, išsivystymo. Vis tik dar reikia išsamesnių tyrimų.
Nepaisant to, riebaluose tirpus likopenas gali prasiskverbti pro kraujo-smegenų barjerą, o kadangi jis yra stiprus antioksidantas ir priešuždegiminė medžiaga, panašu, kad jis gali turėti gydomąjį poveikį smegenims ir centrinei nervų sistemai.
5. Kiaušiniai gali sulėtinti smegenų senėjimą
Natūralaus metabolito, vadinamo homocisteinu, kiekis senstant didėja ir didina insulto, kognityvinių funkcijų sutrikimo ir Alzheimerio ligos riziką. Kai kurie B grupės vitaminai – B6, B12 ir folio rūgštis – padeda reguliuoti homocisteino kiekį kraujyje.
Atlikus pagyvenusių pacientų, sergančių lengvu kognityviniu sutrikimu, tyrimą, nustatyta, kad po dvejų metų, vartojant dideles B6, B12 ir folio rūgšties dozes, jų smegenys susitraukė gerokai mažiau, lyginant su grupe pacientų, kuriems buvo skiriamas placebas.
Kiti B grupės vitaminai, įskaitant vitaminus B1, B3 ir choliną, atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant normalią smegenų funkciją. Cholinas, kurio gausu kiaušinio trynyje, reikalingas ląstelių membranoms susidaryti ir smegenų veiklai.
Jis ypač svarbus nėštumo ir žindymo laikotarpiu, kai pakankamas jo kiekis būtinas kūdikio smegenų vystymuisi. Cholinas taip pat yra pagrindinė atmintį gerinančios smegenų cheminės medžiagos acetilcholino sudedamoji dalis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!