Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sutinka, kad grikiai yra itin sveikas pasirinkimas.
„Grikiai pagal savo kilmę yra sėkla. Todėl grikių kruopų sudėtis yra unikali. Mitybos specialistai laiko grikių košę dietiniu produktu, kurį į savo valgiaraštį, kaip ir kitų nešlifuotų grūdų košes, turėtų įtraukti antsvorio turintys žmonės“, – rekomenduoja V. Kurpienė.
Vitaminų šaltinis
Kuo ypatingi grikiai ir kodėl jie tokie populiarūs? Atsakymas labai paprastas – savyje jie slepia tikrą vitaminų šaltinį.
„Grikių kruopos pirmauja pagal B grupės vitaminų kiekį. Šie vitaminai pagreitina medžiagų apykaitą ir stiprina nervų sistemą. Be to grikiuose yra rutino – vitamino P, stiprinančio kraujagyslių sieneles. Mokslininkai nustatė, kad rutino pasisavinimą pagerina vitaminas C, todėl šią košę rekomenduojama derinti su kopūstais, salierais, petražolėmis ir kitomis daržovėmis, kuriose yra daug vitamino C“, – pasakoja mitybos specialistė.
GRIKIŲ RECEPTAI
Keptas moliūgas, įdarytas grikiais ir daržovėmis
Sudėtinės įdaryto moliūgo dalys: 1 nedidelis moliūgas, 250 g sausų nekepintų grikių, 200 g morkos, 2 svogūnai, 200 g pievagrybių, 2 saliero kotai, 2 skiltelės česnako, 1 citrinos sultys.
Gaminimo žingsniai:
1. Užmerkiame grikius vakare, ryte užverdame, išjungiame ir keliolika minučių pabrandiname.
2. Morkas, svogūnus, salierus, česnaką sutarkuojame burokine tarka. Pievagrybius supjaustome kubeliais.
3. Viename dubenyje sumaišome virtus grikius, smulkintas daržoves, pievagrybius.
4. Gautu mišiniu prikemšame išskobtą moliūgą. Kepame orkaitėje +175 C apie 1,5 h., pridengę moliūgo viršų folija, kol šis leisis persmeigiamas medine lazdele.
5. Prieš patiekiant, moliūgą apšlakstome citrinos sultimis.
Grikių ir burokėlių troškinys
Grikių troškinys – sudėtinės dalys: 50 g grikių, 50 g burokėlių, Lauro lapų, česnako, krapų, geriausia šviežūs ar šaldyti, bet tiks ir džiovinti, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos pagal skonį, 1 a.š. (5 g) šalto spaudimo aliejaus
Grikių troškinys – gaminimo žingsniai:
1. Pakepiname ar patroškiname sutarkuotus burokėlius su nedideliu kiekiu šalto spaudimo aliejaus. 1 porcijai vienas valgomas šaukštas. Galima pasiruošti iš vakaro, jei košę valgysite ryte.
2. Trumpai patroškiname kartu su grikiais (santykis 1:3). 2. Į troškinį įmetame lauro lapelį.
3. Troškinį baigiant ruošti sudedame pipirus, krapus, druską ir susmulkintą česnaką.
4. Galima pagardinti šlakeliu aliejaus.