„Grikių kruopos pirmauja pagal B grupės vitaminų kiekį. Šie vitaminai pagreitina medžiagų apykaitą ir stiprina nervų sistemą. Be to grikiuose yra rutino – vitamino P, stiprinančio kraujagyslių sieneles. Mokslininkai nustatė, kad rutino pasisavinimą pagerina vitaminas C, todėl šią košę rekomenduojama derinti su kopūstais, salierais, petražolėmis ir kitomis daržovėmis, kuriose yra daug vitamino C“, – pasakoja mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
Grikių košė su šviežiu kopūstu
Gaminimo žingsniai:
1. Vakare perplauname grikių kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, be to, ryte gaminimo laikas trumpesnis.
2. Ryte pakeičiame vandenį, ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) bei druska, užverdame.
3. Tik užvirus išjungiame bei paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas 10-15 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
4. Pagamintą grikių košę pagardiname avokadu ir kopūstu.
Šaltinis: www.sulieknek.lt