650 gramų uogų (įvairios šaldytos ar šviežios uogos)
0.5 vieneto citrinos žievelės (tarkuota, tešlai)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Tešlai: Į dubenį sudėti sviestą, cukrų, vanilę ir tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išsukti mikseriu ar plaktuvu. Įmušti kiaušinį ir gerai išsukti. Persijoti miltus ir į juos įberti žiupsnelį druskos. Per kelis kartus suberti miltus, stengiantis kuo mažiau maišyti. Įmaišius miltus perminkyti tešlą 2-3 kartus, kad suliptų į vieną gabalą. Įvynioti į virtuvinę plėvelę ir padėti 30 min. į šaldytuvą. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Ant stalo pasitiesti 1-2 virtuvinės plėvelės lakštus. Ant jos padėti tešlą, uždengti virtuvine plėvele ir iškočioti 4-5 mm storio apskritimą. Nuimti viršutinę plėvelę, ant tešlos uždėti kepimo formą ir apipjauti. Nuimti tešlos perteklių ir tešlą pabarstyti truputėliu miltų, kad neliptų prie kepimo formos. Įkloti tešlą į formą, kad plėvelė būtų viršuje. Subadyti tešlą šakute. Įberti į formelę pupeles, žirnius, ryžius ar pan: tai padės tešlai išlaikyti formą, ji nei susitrauks, nei išsipūs jos dugnas. Kepti įkaitusioje orkaitėje, kol gražiai pagels, maždaug 15-20 minučių. Ištraukti pupeles su plėvele, pakepti orkaitėje dar 5-10 minutes, kol išdžius dugnas. Išimti iš orkaitės ir atvėsinti.
Kremui: Užvirti pieną. Į dubenį sudėti cukrų bei kiaušinius ir gerai išsukti. Supilti miltus ir gerai įmaišyti. Maišant plaktuvu į kiaušinių masę šliūkštelti užvirusio pieno ir gerai suplakti, kad kiaušiniai nesuvirtų. Maišant po truputį supilti likusį pieną. Supilti visą masę atgal į puodą ir pastatyti ant vidutinės ugnies. Nuolat maišant plaktuvu pavirti 3-4 minutes. Supilti į indą ar skardą ir palikti atvėsti. Uždengti kremą plastikine plėvele taip, kad plėvelė liestųsi prie kremo paviršiaus, kitaip paviršius pasidengs nemalonia plėve. Įdėti kremą į šaldytuvą, o prieš vartojant suplakti plaktuvu. Supilti kremą į pyrago formą ir sudėti ant viršaus uogas. Skanaus!
PATARIMAS. Šaldytas uogas atšildyti ir sultis nuvarvinti.
650 gramų uogų (įvairios šaldytos ar šviežios uogos)
0.5 vieneto citrinos žievelės (tarkuota, tešlai)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Tešlai: Į dubenį sudėti sviestą, cukrų, vanilę ir tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išsukti mikseriu ar plaktuvu. Įmušti kiaušinį ir gerai išsukti. Persijoti miltus ir į juos įberti žiupsnelį druskos. Per kelis kartus suberti miltus, stengiantis kuo mažiau maišyti. Įmaišius miltus perminkyti tešlą 2-3 kartus, kad suliptų į vieną gabalą. Įvynioti į virtuvinę plėvelę ir padėti 30 min. į šaldytuvą. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Ant stalo pasitiesti 1-2 virtuvinės plėvelės lakštus. Ant jos padėti tešlą, uždengti virtuvine plėvele ir iškočioti 4-5 mm storio apskritimą. Nuimti viršutinę plėvelę, ant tešlos uždėti kepimo formą ir apipjauti. Nuimti tešlos perteklių ir tešlą pabarstyti truputėliu miltų, kad neliptų prie kepimo formos. Įkloti tešlą į formą, kad plėvelė būtų viršuje. Subadyti tešlą šakute. Įberti į formelę pupeles, žirnius, ryžius ar pan: tai padės tešlai išlaikyti formą, ji nei susitrauks, nei išsipūs jos dugnas. Kepti įkaitusioje orkaitėje, kol gražiai pagels, maždaug 15-20 minučių. Ištraukti pupeles su plėvele, pakepti orkaitėje dar 5-10 minutes, kol išdžius dugnas. Išimti iš orkaitės ir atvėsinti.
Kremui: Užvirti pieną. Į dubenį sudėti cukrų bei kiaušinius ir gerai išsukti. Supilti miltus ir gerai įmaišyti. Maišant plaktuvu į kiaušinių masę šliūkštelti užvirusio pieno ir gerai suplakti, kad kiaušiniai nesuvirtų. Maišant po truputį supilti likusį pieną. Supilti visą masę atgal į puodą ir pastatyti ant vidutinės ugnies. Nuolat maišant plaktuvu pavirti 3-4 minutes. Supilti į indą ar skardą ir palikti atvėsti. Uždengti kremą plastikine plėvele taip, kad plėvelė liestųsi prie kremo paviršiaus, kitaip paviršius pasidengs nemalonia plėve. Įdėti kremą į šaldytuvą, o prieš vartojant suplakti plaktuvu. Supilti kremą į pyrago formą ir sudėti ant viršaus uogas. Skanaus!
PATARIMAS. Šaldytas uogas atšildyti ir sultis nuvarvinti.