Tešlai sviestą supjaustau mažais gabaliukais, sudedu miltus ir sutrinu, kad būtų tolygi masė. Paskui įdedu 2 kiaušinių trynius, o kiaušinių baltymus įdedu į plakimo indą ir pastatau trumpam į šaldytuvą. Taip pat įdedu porą šaukštų grietinės ir užminkau tešlą. Tešla turi gautis standi ir nelipti prie rankų. Jei reikia, įdedu dar miltų. Paruoštą tešlą pastatau 20-30 min. į šaldytuvą. O tuo metu pasiruošiu obuolius. Juos nulupu, išimu sėklas ir supjaustau skiltelėmis. Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Ištraukiu tešlą iš šaldytuvo, ją iškočioju ir įdedu į sviestu suteptą ir miltais apibarstytą formą (mano forma 28 cm skersmens). Ant tešlos sudedu supjaustytus obuolius ir apibarstau juos cukrumi, vaniliniu cukrumi bei cinamonu. Paruoštą pyragą dedu 25-30 min. į orkaitę. Likus kelioms minutėms iki pyrago kepimo pabaigos pradedu plakti baltymus. Iš pradžių palengva, paskui vis didinant greitį. Ir kai baltymai pasidarys standūs, kaip plakta grietinėlė, įdedu šaukštą cukraus ir toliau plaku. Ir taip tol, kol bus sudėtas visas cukrus. Turi gautis tokia standi, blizganti masė ir neturi jaustis (girgždėti) cukraus. Ištraukiu pyragą iš orkaitės ir atvėsinu orkaitę iki 110 laipsnių. Paruoštus kiaušinių baltymus sudedu ant iškepto pyrago, tolygiai paskirstau ir dedu atgal į orkaitę. Tik temperatūra turi būti 110 laipsnių ir orkaitės nereikia iki galo uždaryti. Aš į tarpą įkišau medinę mentelę, kad orkaitėje nesusikauptų drėgmė. Ir taip kepu pyragą apie valandą laiko. Ištraukus iš orkaitės reikia jį atvėsinti ir skanaus. Viršus turi gautis saldus ir trapus, o obuoliai viduje turi būti minkšti. Skanaus.
Autorius: Liubaska
INGREDIENTAI:
šiek tiek cinamono
120 gramų cukraus
100 gramų margarino
6 vienetai obuolių (vidutiniai)
2 vienetai kiaušinių
200 gramų kvietinių miltų
2 valgomieji šaukštai grietinės
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Tešlai sviestą supjaustau mažais gabaliukais, sudedu miltus ir sutrinu, kad būtų tolygi masė. Paskui įdedu 2 kiaušinių trynius, o kiaušinių baltymus įdedu į plakimo indą ir pastatau trumpam į šaldytuvą. Taip pat įdedu porą šaukštų grietinės ir užminkau tešlą. Tešla turi gautis standi ir nelipti prie rankų. Jei reikia, įdedu dar miltų. Paruoštą tešlą pastatau 20-30 min. į šaldytuvą. O tuo metu pasiruošiu obuolius. Juos nulupu, išimu sėklas ir supjaustau skiltelėmis. Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Ištraukiu tešlą iš šaldytuvo, ją iškočioju ir įdedu į sviestu suteptą ir miltais apibarstytą formą (mano forma 28 cm skersmens). Ant tešlos sudedu supjaustytus obuolius ir apibarstau juos cukrumi, vaniliniu cukrumi bei cinamonu. Paruoštą pyragą dedu 25-30 min. į orkaitę. Likus kelioms minutėms iki pyrago kepimo pabaigos pradedu plakti baltymus. Iš pradžių palengva, paskui vis didinant greitį. Ir kai baltymai pasidarys standūs, kaip plakta grietinėlė, įdedu šaukštą cukraus ir toliau plaku. Ir taip tol, kol bus sudėtas visas cukrus. Turi gautis tokia standi, blizganti masė ir neturi jaustis (girgždėti) cukraus. Ištraukiu pyragą iš orkaitės ir atvėsinu orkaitę iki 110 laipsnių. Paruoštus kiaušinių baltymus sudedu ant iškepto pyrago, tolygiai paskirstau ir dedu atgal į orkaitę. Tik temperatūra turi būti 110 laipsnių ir orkaitės nereikia iki galo uždaryti. Aš į tarpą įkišau medinę mentelę, kad orkaitėje nesusikauptų drėgmė. Ir taip kepu pyragą apie valandą laiko. Ištraukus iš orkaitės reikia jį atvėsinti ir skanaus. Viršus turi gautis saldus ir trapus, o obuoliai viduje turi būti minkšti. Skanaus.