• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveika mityba – raktas į gerą savijautą. Daug kalbama apie tai, kaip svarbu skaityti maisto produktų etiketes, tačiau ar iš tiesų žinome, kaip jas skaityti? Specialistai pataria, kaip tai daryti ir ką pamačius etiketėje produkto geriau nepirkti.

Sveika mityba – raktas į gerą savijautą. Daug kalbama apie tai, kaip svarbu skaityti maisto produktų etiketes, tačiau ar iš tiesų žinome, kaip jas skaityti? Specialistai pataria, kaip tai daryti ir ką pamačius etiketėje produkto geriau nepirkti.

REKLAMA

Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo svarbiausia informacija, ką reikia žinoti apie produktų sudėtį.

Kaip skaityti maisto produktų etiketes?

Nors prekybos centruose akį traukia įvairiausios gražios pakuotės, specialistai pabrėžia – visa tiesa apie produktus slypi jų etiketėse. Tad ką pastebėti, kitąkart parduotuvėje renkantis maisto produktus?

„Kaip teisingai skaityti maisto produktų etiketes?

Neapsigaukite gražiomis pakuotėmis – tikroji informacija slypi etiketėje! Štai pagrindiniai dalykai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

REKLAMA
REKLAMA

1. Sudėtis – pirmi ingredientai svarbiausi. Jei sąrašo pradžioje cukrus ar hidrinti riebalai – verčiau rinkitės kitą produktą. Kuo trumpesnis sudedamųjų dalių sąrašas - tuo geriau!

REKLAMA

2. Cukrus – slepiasi po įvairiais pavadinimais: gliukozė, fruktozė, sirupai. Kuo mažiau, tuo geriau! Cukraus rekomenduojama suvartoti iki 25 g. per dieną.

3. Riebalai – „gerieji“ (alyvuogių aliejus, avokadai) geriau nei hidrinti riebalai ar transriebalai. Vartokite mažiau sočiųjų riebalų turinčių produktų.

4. Druska – per dieną rekomenduojama suvartoti iki 5 g. Venkite perdirbtų produktų, rinkitės natūralias prieskonines žoleles.

REKLAMA
REKLAMA

5. Skaidulos – produktus rinkitės su didesniu skaidulų kiekiu. Jų gausu daržovėse, vaisiuose, pilno grūdo produktuose ir sėklose.

Patarimas: Jei sudėtyje yra daug neaiškių E priedų ir ilgų cheminių pavadinimų – pagalvokite, ar tikrai verta tai valgyti!“ – dalijosi Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Kokių sudedamųjų dalių vengti renkantis produktus?

Jie taip pat pasidalijo ir maisto produktų „šviesoforu“, kuriame nurodoma, koks kiekis tam tikrų medžiagų 100 gramų produkto yra idealus, o kokie skaičiai sufleruoja, kad produktas sveikatai nepalankus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nurodoma, kad 100 gramų produkto riebalų nedidelis kiekis yra mažiau nei 3 gramai, vidutinis kiekis – nuo 3 iki 20 gramų, per didelis kiekis – daugiau nei 20 gramų.

O štai sočiųjų riebalų 100 gramų produkto nedidelis kiekis laikomas iki 1,5 gramo, vidutinis – nuo 1,5 iki 5 gramų, o daugiau nei 5 gramai sočiųjų riebalų jau yra per daug.

Cukraus 100 gramų produkto nedideliu kiekiu laikoma iki 5 gramų, vidutiniu kiekiu – nuo 5 iki 15 gramų, o daugiau nei 15 gramų – per daug cukraus produkte.

REKLAMA

Svarbu atsižvelgti ne tik į sunaudojamą cukraus kiekį – lygiai taip pat svarbu kontroliuoti ir druskos suvartojimą.

Pagal maisto produktų „šviesoforą“, mažiau nei 0,3 gramai druskos 100 gramų produkto yra laikoma nedideliu kiekiu, 0,3-1,5 gramai – vidutiniu kiekiu, o daugiau nei 1,5 gramo druskos jau yra per didelis kiekis.

Taip pat primenama, kad būtina atkreipti dėmesį į pirmą sudedamąją maisto produkto dalį. Specialistai pabrėžia, kad visos maisto produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svorį mažėjančia tvarka. Tai reiškia, kad sąrašo pradžioje nurodytų medžiagų yra daugiausia, o pabaigoje – mažiausia.

Be to, patariama vengti tam tikrų produktų: „Venkite produktų, į kurių sudėtį įeina genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) ir maisto priedai (jie žymimi raide E).“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų