Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo svarbiausia informacija, ką reikia žinoti apie produktų sudėtį.
Kaip skaityti maisto produktų etiketes?
Nors prekybos centruose akį traukia įvairiausios gražios pakuotės, specialistai pabrėžia – visa tiesa apie produktus slypi jų etiketėse. Tad ką pastebėti, kitąkart parduotuvėje renkantis maisto produktus?
„Kaip teisingai skaityti maisto produktų etiketes?
Neapsigaukite gražiomis pakuotėmis – tikroji informacija slypi etiketėje! Štai pagrindiniai dalykai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:
1. Sudėtis – pirmi ingredientai svarbiausi. Jei sąrašo pradžioje cukrus ar hidrinti riebalai – verčiau rinkitės kitą produktą. Kuo trumpesnis sudedamųjų dalių sąrašas - tuo geriau!
2. Cukrus – slepiasi po įvairiais pavadinimais: gliukozė, fruktozė, sirupai. Kuo mažiau, tuo geriau! Cukraus rekomenduojama suvartoti iki 25 g. per dieną.
3. Riebalai – „gerieji“ (alyvuogių aliejus, avokadai) geriau nei hidrinti riebalai ar transriebalai. Vartokite mažiau sočiųjų riebalų turinčių produktų.
4. Druska – per dieną rekomenduojama suvartoti iki 5 g. Venkite perdirbtų produktų, rinkitės natūralias prieskonines žoleles.
5. Skaidulos – produktus rinkitės su didesniu skaidulų kiekiu. Jų gausu daržovėse, vaisiuose, pilno grūdo produktuose ir sėklose.
Patarimas: Jei sudėtyje yra daug neaiškių E priedų ir ilgų cheminių pavadinimų – pagalvokite, ar tikrai verta tai valgyti!“ – dalijosi Tauragės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.
Kokių sudedamųjų dalių vengti renkantis produktus?
Jie taip pat pasidalijo ir maisto produktų „šviesoforu“, kuriame nurodoma, koks kiekis tam tikrų medžiagų 100 gramų produkto yra idealus, o kokie skaičiai sufleruoja, kad produktas sveikatai nepalankus.
Nurodoma, kad 100 gramų produkto riebalų nedidelis kiekis yra mažiau nei 3 gramai, vidutinis kiekis – nuo 3 iki 20 gramų, per didelis kiekis – daugiau nei 20 gramų.
O štai sočiųjų riebalų 100 gramų produkto nedidelis kiekis laikomas iki 1,5 gramo, vidutinis – nuo 1,5 iki 5 gramų, o daugiau nei 5 gramai sočiųjų riebalų jau yra per daug.
Cukraus 100 gramų produkto nedideliu kiekiu laikoma iki 5 gramų, vidutiniu kiekiu – nuo 5 iki 15 gramų, o daugiau nei 15 gramų – per daug cukraus produkte.
Svarbu atsižvelgti ne tik į sunaudojamą cukraus kiekį – lygiai taip pat svarbu kontroliuoti ir druskos suvartojimą.
Pagal maisto produktų „šviesoforą“, mažiau nei 0,3 gramai druskos 100 gramų produkto yra laikoma nedideliu kiekiu, 0,3-1,5 gramai – vidutiniu kiekiu, o daugiau nei 1,5 gramo druskos jau yra per didelis kiekis.
Taip pat primenama, kad būtina atkreipti dėmesį į pirmą sudedamąją maisto produkto dalį. Specialistai pabrėžia, kad visos maisto produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svorį mažėjančia tvarka. Tai reiškia, kad sąrašo pradžioje nurodytų medžiagų yra daugiausia, o pabaigoje – mažiausia.
Be to, patariama vengti tam tikrų produktų: „Venkite produktų, į kurių sudėtį įeina genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) ir maisto priedai (jie žymimi raide E).“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!